Logo Dorpsraad Vogelwaarde
Home | Actueel | Achtergrond | in het Nieuws | Bedrijvigheid | Voor Inwoners
 
In het Nieuws
2009
2008
2007 & ouder
 

 

Vogelwaarde in het nieuws 2005

Uit de regionale kranten

Terug naar boven

Babbeliekes naar finale koorspektakel
Door Jeanette Vergouwen
Vrijdag 30 december 2005 - VOGELWAARDE –

Het jeugdkoor de Babbeliekes heeft de voorronde gewonnen en doet begin april mee aan de finale van het Prins en Ploes kinderkoorspektakel.
Prins en Ploes is een musicalproductie die binnenkort in de Nederlandse theaters zal spelen. Begin oktober kregen alle kinderkoren in Nederland een uitnodiging om mee te doen.
„De koren die reageerden kregen een lied toegezonden om in te studeren. Dit lied is speciaal voor het Prins en Ploes kinderkoorspektakel geschreven. We kregen acht weken de tijd om alles op scherp te zetten. We hebben aandacht besteed aan de presentatie, de interpretatie van de tekst en natuurlijk ook aan technische aspecten en muzikaliteit. Petra Heijens maakte de choreografie en dinsdag waren we er helemaal klaar voor“, vertelt Yvonne Neve die de Babbeliekes leidt.
De voorronde was in Arnhem en de 35 leden en 23 ouders gingen helemaal uit hun dak toen ze hoorden dat ze de voorronde gewonnen hadden. De jury was zeer lovend over de Babbeliekes. Zij mogen nu in ieder geval een cd opnemen (samen met de andere twee winnende koren uit de voorrondes). De opbrengst daarvan gaat naar het Ronald MacDonald kinderfonds.
De Babbeliekes moeten hiervoor nog drie andere liedjes instuderen. De opname van de cd is in februari.
Zaterdag 15 april is in attractiepark Duinrell in Wassenaar de grote finale. Daar strijden de drie kinderkoren tegen elkaar.
De winnaar van de finale mag een videoclip maken die als speciale dvd aan de cd wordt toegevoegd.

Terug naar boven

Medailles worden als speelgoed gebruikt
Door Patricia de Ryck
Woensdag 21 december 2005 -

Plakboeken van sporters. Vaak blijven ze jaren onaangeroerd. BN/DeStem gaat de komende maanden op zoek naar de herinneringen, de krantenknipsels, de vergeelde foto’s, maar vooral naar de man of vrouw die de momenten van toen weer levend kan maken. Vandaag, in de zestiende aflevering, Margot en Karin de Nijs, voormalig topatletes.

Karin (l) en Margot de Nijs behoorden tot de Nederlandse atletiektop. 'Uitgaan? Dat deden we niet.'
Foto: Wim Kooyman

De zusjes De Nijs waren in de jaren zeventig en tachtig een begrip op de atletiekbaan. Waar Brigit, Karin, Ingrid, Margot en Veerle ook kwamen, ze keerden meestal terug naar de boerderij in Terneuzen met medailles, bekers en vaantjes. Vandaag blikken Margot (42) en Karin (46) terug. „Waar mijn medailles nu zijn?“, vraagt Karin, die inmiddels samen met haar man, zoon (8) en dochter (6) in Vogelwaarde woont. „Die gebruiken mijn kinderen als speelgoed. Ze zijn al snel een ochtend bezig om ze allemaal op volgorde te leggen. Sommige atleten zetten hun plakboeken en medailles bij het oud vuil, maar dat zal ik nooit doen. Atletiek heeft zo’n belangrijke rol in mijn leven gespeeld, dat bewaar ik voor mijn kinderen.“

Atletiek, in huize De Nijs hadden ze er niets mee, totdat Karin en Brigit meededen aan de scholierenwedstrijden van het Terneuzense Scheldesport. „Zonder training sprongen Brigit en ik er op dat moment al uit. Als je eerste in je leeftijdsklasse werd, mocht je vier maanden gratis trainen. Dat wilden we wel“, legt Karin uit. Margot en Ingrid volgenden een paar jaar later. „Ook wij namen deel aan de scholierenwedstrijd en presteerden daar goed. Veerle sloot zich een paar jaar later bij ons aan. Zo zaten we opeens alle vijf op atletiek“, vertelt Margot, die nu in Hulst woont samen met haar zoon (13) en dochter (8).
De zusjes bleken natuurtalenten. Op nationaal niveau wonnen ze alle vijf verschillende prijzen. Karin spande de kroon, zij nam zelfs deel aan verschillende internationale wedstrijden. Concurrentie was er in huize De Nijs niet, door de leeftijdsverschillen hoefde ze het namelijk bijna nooit tegen elkaar op te nemen. Ze trainden samen rond de boerderij.
Vader De Nijs reed overal heen met zijn meiden. Vader en moeder hadden alles voor hun dochters over. „Als ze dat niet hadden gedaan, waren we niet zo ver gekomen. Vader stimuleerde ons enorm. Geen zin? Dat kon niet. Hij reed niet voor niets met ons naar Groningen. Het was duidelijk dat we moesten presteren.“

Grenzen verleggen
Vijf nuchtere Zeeuwse meiden die opeens meedraaien met de Nederlandse top. Karin vergeet het nooit meer. „We waren groentjes. Hadden geen idee van wat er boven de rivieren gebeurde en dan stond je daar opeens en werd er tegen je gezegd: die tijd heb je nooit gelopen. Dan schrik je wel even.“
De zussen leefden als topsporters; gezond eten, veel trainen en op tijd naar bed. Regelmaat was belangrijk. Karin: „Ik gaf, net als mijn zussen, alles van mezelf. Verlegde mijn grenzen. Had er alles voor over om bij de top te horen. Wat dat betreft had ik een echte topsportersmentaliteit. Uitgaan? Dat deden we niet. Daar hoefde ik ook helemaal niet. Mijn sociale leven speelde zich op en rond de atletiekbaan af.“
Toch is het volgens Margot niet te vergelijken met hoe topsporters nu leven. „Wij aten altijd gezond, omdat we verse groenten en fruit op de boerderij hadden. Maar een keertje friet of een stuk taart sloegen we ook niet af. Daarnaast hielpen we allemaal mee op de boerderij. Dat zie ik topsporters nu niet meer doen. We hadden weinig rust, maar we wisten niet anders.“
Of de drukte op de boerderij de achillespeesblessure heeft veroorzaakt die Karin deelname in 1984 aan de Olympische Spelen in Los Angeles kostte, durft ze niet te zeggen. „Ik wilde dat zo graag. Die blessure was voor mij echt het kantelpunt. Ik was er zo dichtbij. Trainde keihard. Droomde zelfs al van medailles. Helaas bleef het voor altijd een droom. Mijn kijk op de sport veranderde na die tijd. Er was meer dan atletiek.“
De zusjes genoten van hun atletiekperiode, maar al die aandacht in de media had van hen niet gehoeven. Margot: „Natuurlijk was het uniek dat we allemaal aan de top meededen, maar soms schaamde ik me echt, bijvoorbeeld als ik naar school moest en er stond weer een verhaal in de krant. Er stonden dan dingen in die iedereen niet hoefde te weten. We werden ook als een eenheid gezien én niet als individu.“

Inmiddels zijn Karin, Veerle (41), Ingrid (44) en Brigit (47) gestopt. Margot loopt op regionaal niveau nog steeds met de besten mee. Tijdens de afgelopen crosswedstrijden presteerde ze goed. Toen ze ging studeren stopte ze, maar toen ze tien jaar later steeds een meisje voorbij zag hollen, kon ze niets anders dan haar loopschoenen weer aantrekken. „De eerste keer viel ontzettend tegen. Mijn eerste 800 meter na mijn herstart was ontzettend confronteren. Ik liep twintig seconden langzamer dan mijn toptijd. De situatie is nu ook helemaal anders. Ik wil er ook niet zo veel tijd meer insteken als vroeger. Mijn persoonlijke records zal ik nooit meer halen, maar ik geef nog steeds alles van mezelf.“

Terug naar boven

Actie voor veiliger verkeer op Rapenburg
Door Edy de Witte
Dinsdag 20 december 2005 - VOGELWAARDE –

Bewoners van Rapenburg in Vogelwaarde gaan met diverse acties de onveilige verkeerssituaties op deze doorgaande weg onder de aandacht brengen.
Zes verkeersremmers op Rapenburg zijn steeds meer een bron van ergernis. De remmers, in de vorm van een ‘heuvel’ met reflecterende palen, zouden de verkeersveiligheid ter plaatse moeten verbeteren. De praktijk laat volgens de bewoners echter een geheel ander beeld zien. Door de remmers zijn er al levensgevaarlijke situaties ontstaan. Verschillende ongelukken zijn tot nu toe steeds redelijk goed afgelopen. Tijdens een bijeenkomst hebben ruim 40 aanwezige bewoners enkele actiepunten opgesteld.
„We benaderen eerst en vooral de verkeersorganisatie 3VO om te kijken of er pamfletten in omloop zijn die wijzen op het verantwoordelijke verkeersgedrag gedrag van de automobilisten. Want daar ligt de gevoelige plek“, zegt bewoner Fons Duerinck. „Het verkeer moest door de remmers gemaand worden om rustiger te gaan rijden. Voor een deel kon er dan niet meer over de riooldeksels worden gereden wat voor veel trillingen en overlast zorgde. Van deze overlast zijn we door die maatregel wel af.“
Een ander en groter probleem heeft nu echter volgens Duerinck de kop opgestoken. „De praktijk wijst uit dat er sprake is van spookrijden aan de linker kant en flink snelheid maken om zo snel mogelijk voorbij alle obstakels te zijn Voor fietsers, bromfietsers en voetgangers, die als het ware door racend verkeer worden meegezogen, kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. De gemeente heeft gelukkig op onze noodkreet al positief gereageerd om ook mee te denken’, zegt Duerinck"
Behalve pamfletten gaan de bewoners ook spandoeken maken. Verder wordt transportbedrijven uit Kloosterzande gevraagd om met hun vrachtwagens via de provinciale wegen N60 en N61 te rijden zodat Rapenburg gemeden wordt. Tenslotte gaat er ook een brief naar Connexxion. Bussen van dit vervoersbedrijf rijden namelijk vaak met flinke snelheid over Rapenburg.

Terug naar boven

Trekker ramt gevel
Donderdag 15 december 2005 - VOGELWAARDE –

Buurtbewoners monsteren de schade aan een gevel op de Rapenburg in Vogelwaarde. Gistermiddag botste een tractor daar vol tegen.
De chauffeur week bij een verkeersremmer uit voor een tegemoetkomende bestelbus die snel het obstakel wilde passeren. De buurt ziet er een bewijs in van de onveilige verkeerssituatie.

Foto Wim Kooyman

Terug naar boven

Rooien en planten van bomen in regio
Door Eugene Verstraeten
Vrijdag 9 december 2005 - TERNEUZEN –

De provincie is deze week begonnen met het rooien van bomen langs provinciale wegen op vier plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen. De werkzaamheden gaan door tot maart.
De bomen worden omgezaagd omdat ze in slechte conditie zijn en gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid. De provincie zegt landschappelijke aankleding van de wegen belangrijk te vinden en plant daarom zoveel mogelijk nieuwe bomen terug. Er moet echter wel met de verkeersveiligheid rekening worden gehouden, vindt de provincie. De plannen zijn besproken met de natuurbeschermingsvereniging De Steltkluut en de benodigde vergunningen zijn inmiddels ook verleend.
Tussen Kloosterzande en Vogelwaarde, langs de N688 rooit de provincie in de westelijke berm een aantal platanen. Deze bomen groeien erg scheef in de richting van de weg. In 2004 is er een aanrijding geweest, toen een vrachtauto de stam van een boom raakte. „Hoe dikker de bomen hier worden, hoe groter de kans wordt op een aanrijding“, aldus de provincie. „De wegberm is hier te smal om op een verantwoorde afstand tot de weg nieuwe bomen te planten.“ De provincie zoekt nu naar mogelijkheden in de omgeving om nieuwe bomen terug te planten. Tussen Axel en Zuiddorpe langs de provinciale weg N687 ter hoogte van Bonte Koe worden in de westelijke berm esdoorns gerooid. Deze bomen hebben een zeer slechte conditie. Delen van de kroon zijn afgestorven. De esdoorns worden vervangen door zomereiken.

Tussen Hulst en Axel langs de provinciale weg N258 ter hoogte van de Riet en Wulfsdijkweg worden aan de noordzijde van de weg grote populieren omgezaagd. De bomen zijn kaprijp en vertonen en bij stevige wind breken er nogal wat takken af. Deze takken vallen deels op de Riet en Wulfsdijkweg. In plaats van de populieren worden langs de weg gewone essen terug geplant.
Ook langs de Hoekseweg bij Hoek worden populieren gerooid. Hier is eveneens sprake van kaprijpe bomen met veel takbreuk. Daarnaast zitten aan de voet van de stam grote gaten. Deze worden veroorzaakt door rupsen.

Terug naar boven

Tuinpad punt van discussie
Door Sheila van Doorsselaer
Donderdag 8 december 2005 - VOGELWAARDE –

De fracties in de gemeenteraad van Hulst doen een klemmend verzoek op burgemeester en wethouders om de slepende kwestie rondom een illegaal tuinpad in Vogelwaarde nogmaals te bekijken.
Algemeen Belang en de VVD dringen er zelfs op aan dat de gemeente alsnog een vergunning verstrekt voor het pad.
Inzet is een illegaal geplaveid pad aan de Bossestraat in Vogelwaarde. De gemeente Hulst is bereid bestuursdwang toe te passen om het pad op te breken. De klinkerverharding moet eruit, want daar is nooit een aanlegvergunning voor afgegeven.
De dupe van het gemeentelijk beleid is de familie Den Exter, eigenaar van een woning aan de Bossestraat én het geplaveide pad wat vanaf de straat, achterlangs via de buren, naar de tuin leidt.
Het was echter niet de familie Den Exter, maar de vorige eigenaar van het huis die het pad zonder vergunning heeft aangelegd. De Den Exters kochten het huis medio 2002, inclusief pad.
De gemeente wil dat de klinkerverharding verdwijnt en dat het pad in oude onverharde staat wordt teruggebracht. Niet de Den Exters, maar de vorige eigenaar van het huis draait voor deze kosten op. Desondanks wil de familie Den Exter niet dat het pad wordt opgebroken. Ze heeft er gemak van. De buren niet. Die klagen over hemelwater dat via het pad de tuin instroomt. Ook dat is volgens de gemeente een extra reden het pad te laten weghalen. Of dat een eind maakt aan de wateroverlast bij de buren, kon wethouder Etienne de Deckere niet zeggen
Namens Algemeen Belang vroeg Fons Dobbelaer in de commissie Ruimte of de Den Exters niet alsnog een vergunning konden krijgen voor het pad. Volgens De Deckere kan dat echter niet. VVD’er E. Lindenhovius betwijfelt of de buren wel zoveel last van het tuinpad hebben. „We gaan als Hulst toch zeker niet handhaven om te handhaven? Ik vind dat het tijd wordt dat er een mediator (een onderhandelaar) wordt ingeschakeld. Zodat de gemeente, de bewoners én de buren er gezamenlijk uit kunnen komen.“ Dobbelaer steunde dit voorstel.

Overleg
Het CDA en de PvdA zien helemaal niks in het voorstel. Het CDA vindt dat de gemeente al een mediator heeft en dat is de burgemeester en de PvdA wil eerst overleg binnen de eigen fractie. Het CDA vindt daarnaast dat in de commissievergaderingen niet alle besluiten die het college heeft genomen, door de fracties nog eens dunnetjes overgedaan moeten worden. Ook De Deckere vindt het inschakelen van een mediator veel te ver gaan.
Desondanks willen de fracties dat het college nogmaals naar de kwestie kijkt.

Terug naar boven

Gemeente in de fout met huis
Door Jean-Lou de Gucht
Donderdag 1 december 2005 - HULST –

De gemeente Hulst heeft ten onrechte een bouwvergunning verleend voor een woning aan het Schapershoekpad in Vogelwaarde. Dat schrijft het college van B en W in een brief aan raadslid Frans de Vries van Progressief Hulst.
De Vries had gevraagd of de bouwvergunning volledig in overeenstemming was met het op dit moment geldende bestemmingsplan.
Eerder had de gemeente volmondig beaamd dat dat het geval was. De bouwvergunning werd toegekend. Bij de heroverweging in het kader van het bezwaarschrift was er voor aanvrager Hans-Jurgen Rombaut geen vuiltje aan de lucht. Hij mocht zijn moderne woning bouwen. De daaropvolgende commotie deed Rombaut echter besluiten af te zien van de bouw van zijn woning.

Vanavond komt de gemeenteraad op verzoek van Progressief Hulst, de VVD en Algemeen Belang om 19.00 uur in een extra vergadering bijeen. De reden van dat verzoek is het verzwijgen voor de gemeenteraad door wethouder Etiënne de Deckere, dat er ondanks bezwaren toch een bouwvergunning was afgegeven voor een woning aan het Schapershoekpad in Vogelwaarde.
In de brief schrijft het college dat op 14 november nog eens het bestemmingsplan Buitengebied Noord is bestudeerd. ‘Daaruit is gebleken dat de op 3 augustus verleende bouwvergunning is verleend in strijd met het bestemmingsplan.’
De te bouwen woning heeft een vloeroppervlak van 212 vierkante meter en ligt op twintig meter van natuurgebied Het Ruischende Gat. Het bestemmingsplan staat niet toe dat een woning met een vloeroppervlak van meer dan 150 vierkante meter wordt gerealiseerd binnen honderd meter van een natuurgebied.
Een vrijstellingsprocedure is volgens de gemeente niet mogelijk. Het bestemmingsplan is pas zeer recent herzien. Het college van B en W is tot de conclusie gekomen dat bij een beroepszaak de rechtbank tot het oordeel zou komen dat de bouwvergunning geweigerd had moeten worden. Rombaut is volgens de gemeente op de hoogte van de strijdigheid met het bestemmingsplan.

In de brief aan de Vries zegt het college van B en W de strijdigheid met het bestemmingsplan ‘over het hoofd te hebben gezien.’ „Alles wat fout kon gaan, is fout gegaan“, zegt De Deckere. „Murphy’s law leek vervolgens te gaan gelden. Jammer dat niet in eerste instantie is geconstateerd dat de bouwvergunning in strijd met het bestemmingsplan was. Dan was alle commotie niet nodig geweest. Maar dat is achteraf gepraat.“
Dat het twee weken geduurd heeft voordat de raad is ingelicht over de fout, kan De Deckere wel verklaren. „De ambtenaar die het bestemmingsplan nog eens bestudeerd heeft, is op 15 november bij mij gekomen. Ik heb toen gevraagd om een ambtelijk rapport. Dat is dinsdag in de vergadering van B en W besproken. Vervolgens is de brief naar De Vries en ook de andere raadsleden uitgegaan. Ik heb niets achtergehouden en alles in het openbaar gedaan.“ De Vries is niet overtuigd door de uitleg van de gemeente. „Het is een compleet ongeloofwaardig verhaal. Je kunt het bijna niet geloven dat de gemeente hier nu weer mee komt. Dit doet het imago van de gemeente Hulst zeker geen goed. En dat is alleen aan het optreden van de gemeente zelf te danken.“

Terug naar boven

Zeeuwse boer met Deltaplan redden
Door Peter Oggel
Zaterdag 26 november 2005 - VOGELWAARDE –

Een ‘Deltaplan’ moet de basis gaan vormen voor de redding van de Zeeuwse boeren. Dit schrijft voorzitter Jean-Paul Hageman de Partij voor Zeeland (PvZ) in een alarmerende brief aan Gedeputeerde Staten.
De Statenfractie van PvZ reageert hiermee op het akkoord dat de Europese landbouwministers donderdag hebben gesloten over verlaging van de suikerprijzen. De maatregel is een ramp voor Zeeuwse boeren, oordeelden woordvoerders van de sector gelijk. De verwachting is dat de Zeeuwse landbouw, toch één van de belangrijkste economische pijlers, zeker duizend banen zal verliezen. Ook gedeputeerde Toine Poppelaars reageerde uiterst teleurgesteld op het Europese suikerakkoord, dat een prijsdaling van 36 procent over de komende jaar betekent.
De PvZ vreest bij monde van Hageman dat ‘er binnen een termijn van maximaal vijf tot tien jaar geen agrarisch productiebedrijf in Zeeland meer te vinden zal zijn’. Dat mag niet gebeuren, vindt de PvZ. De fractie pleit voor een ‘Deltaplan’ om ( jonge) boeren toch een toekomst in deze provincie te geven. Een werkgroep moet daarvoor snel aan de slag om plannen en initiatieven te bundelen en uit te werken. De partij wil dat er binnen een half jaar een debat over de toekomst van de landbouw plaatsvindt in Provinciale Staten. „De Zeeuwse boer heeft niet de tijd om lange discussies en procedures aan te hopren en af te wachten. Het is springtij.“
Bij voorbaat zegt Hageman al dat initiatieven om boeren een taak als natuurbeheerders te geven of voor hen zoetwaterteelten op te zetten best aardig, maar feitelijk geen hout snijden voor grote(re) groepen. „Er moet heel wat gebeuren“, aldus Hageman

Terug naar boven

Water in dorpen vaak vies
Door Sheila van Doorsselaer
Vrijdag 25 november 2005 - HULST -

In diverse dorpen in de gemeente Hulst is op verschillende locaties sprake van een slechte kwaliteit van het oppervlaktewater. Ook wordt er in sommige dorpen geklaagd over stank, veroorzaakt door waterpartijen.
De drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten en het waterschap Zeeuws-Vlaanderen hebben besloten om gezamenlijk een stedelijk waterplan voor de bebouwde gebieden op te stellen. Zo krijgen de gemeenten een visie op het stedelijk waterbeheer en kunnen ze werken aan een betere waterkwaliteit. De kosten daarvan kunnen door de samenwerking lager worden gehouden.
De stand van zaken op het gebied van de waterkwaliteit in alle kernen van de gemeente Hulst is opgetekend in een verkenningsnota. Dit rapport vormt de leidraad voor het stedelijk waterplan van de gemeente Hulst.
De verkenningsnota is opgesteld aan de hand van reacties van onder andere wijk- en dorpsraden, hengelsportverenigingen, landschapsbeheerders en woningbouwverenigingen. Die reacties zijn besproken met de gemeenten en verwerkt in verkenningenkaarten die per dorp zijn opgesteld.
Wat de gemeente Hulst betreft is er in een aantal dorpen op verschillende locaties sprake van een slechte waterkwaliteit in waterlopen, sloten, plassen en vijvers. Dit is bijvoorbeeld op vier plaatsen het geval in Heikant, maar ook in Hengstdijk (slootjes in het Wandelbos), Hulst (oostelijk deel van de binnenvest, en de waterloop De Moerschans), Vogelwaarde (de plas bij de Elzenstraat) en de vijvers aan De Verrekijker in Sint Jansteen.
Slechte waterkwaliteit leidt in sommige gevallen ook tot stankklachten. In Graauw, Heikant, Hengstdijk en Terhole wordt hierover geklaagd. Onderzoek heeft uitgewezen dat in diverse dorpen het oppervlaktewater soms hoge concentraties fosfaat bevat. Dit is het geval in Hengstdijk (de Vogel) de vest in Hulst, en buurtschap Paal. In Emmadorp is een forse verontreiniging van de waterbodem geconstateerd in een waterloop op de hoek van de Koninginnestraat en de Emmaweg. Dit kan veroorzaakt worden door een te dikke sliblaag.

Botulisme
Ook de plaatsen waar de afgelopen jaren botulisme is gesignaleerd, zijn aangegeven, zoals De Zandput en een vijver aan de Poorterslaan in Hulst en de kreek aan de Boudeloodijk in Lamswaarde. Daarnaast zijn ook de plekken vermeld waar zwerfvuil is aangetroffen. Dit is onder andere het geval bij de buitenvest in Hulst en in Sint Jansteen.
In bijna alle dorpen is op verschillende plekken geconstateerd dat overstort van de riolering op het oppervlaktewater een zeer negatieve invloed heeft op de waterkwaliteit.
Alle punten die aan de orde zijn gekomen in de verkenningsnota worden bekeken. Of ze ook allemaal worden opgelost, is niet zeker. Dat ligt aan de ernst van de situatie.

Terug naar boven

Bescheidenheid was mijn grootste fout
Door Karel Pleunis
Woensdag 23 november 2005 - VOGELWAARDE –

Plakboeken van sporters. Vaak liggen ze jaren onaangeroerd. BN/DeStem gaat de komende maanden op zoek naar de herinneringen van toen, de krantenknipsels, vergeelde foto’s, maar vooral naar de man of vrouw die de momenten van toen weer levend maakt. Vandaag, in de twaalfde aflevering, Guust de Schepper (60), de legendarische doelman van Vogelwaarde.

Guust de Schepper was bij Vogelwaarde een uitstekende doelman, maar hij blijft zelf bescheiden. 'Ik vond altijd dat anderen beter waren.'
Foto: Wim Kooyman

De sfeer in huize De Schepper is bijzonder. Een aroma van heden en (recent) verleden vult de kamer. Goudkleurig kruisje aan de muur, een dressoir met vele foto’s. Brandend lichtje voor twee portretten.
De herinneringen aan de dramatische jaren 1997 en 2000 waarin Guust de Schepper zijn dochter Daniella, amper 28 jaar, en zijn echtgenote Brigitte, 52 jaar, af moest geven aan een onzichtbare sluipmoordenaar. „Het was zeldzaam dat een vrouw van 28 jaar getroffen kon worden door baarmoederhalskanker, vertelden de doktoren me. Ik kon er niets mee. En bij mijn vrouw was het zo’n minuscuul klein gezwelletje dat ze ontdekten in één van haar borsten. Maar uiteindelijk zaten overal uitzaaiingen. Kansloos was ze. Zo oneerlijk.“
Anno 2005 is Lilian inmiddels al enkele jaren in het leven van De Schepper. Nieuw geluk. „Toen mijn vrouw wist dat ze niet lang meer te gaan had, zei ze me ‘dat ik niet alleen op de bank moest blijven zitten.’ Dat heb ik goed in mijn oren geknoopt. Ik ben geen mens om alleen te zijn.“

Personality
Het is wat verderop in 2000 wanneer De Schepper andermaal naast een baar loopt. Het is dan niet een familielid dat hij ten grave draagt, maar Bert van der Meyden. Een personality, een man die in z’n eentje een voetbalclub had gemaakt en in leven hield. „Wat voelde ik me sterk dat ik dat, enkele maanden na de dood van mijn eigen vrouw, al kon. Ik had ook niet anders gewild bij deze man.“
De naam is gevallen. Wie over voetbalvereniging Vogelwaarde spreekt, noemt in één adem ook de ogenschijnlijk wat norse, stuurse en vooral altijd luidruchtig aanwezige oud-trainer en bestuurslid. „Hij heeft me op een zaterdagmiddag ontdekt“, lacht De Schepper.
„Ik stond als vijftienjarige, in m’n overall en m’n laarzen, langs de lijn in Boschkapelle te kijken. Of ik een partijtje mee mocht spelen. ‘Ga jij maar in doel staan’, zei Bert. ‘Met laarzen en een overall kun je niet voetballen.’ Ik ben er nooit meer uit geweest. Tot m’n 49e heb ik gekeept. Tot die wedstrijd bij Philippine. Ik stopte nog een strafschop, maar ik voelde iets van ‘Guust, het is nu echt de hoogste tijd om te kappen’. Ik miste gedrevenheid, passie.“
„Tijdens mijn afscheidsduel heb ik het laatste kwartier in een overall en m’n laarzen in doel gestaan. Dat maakte de cirkel rond.“ Het is een mooie herinnering aan een club waar hij nu niet zoveel meer mee heeft. Slechts sporadisch is De Schepper te zien op het voetbalveld van Vogelwaarde.

„Wij ouderen krijgen soms het verwijt dat we op moeten houden met zeuren ‘dat het vroeger zoveel beter was.’ Ja, het voetbal wás beter, aantrekkelijker en vooral veel sfeervoller.“
Hij bladert in één van de plakboeken waarvan hij er liefst 23 stuks heeft. Van elk jaar dat De Schepper onder de lat stond, zijn de resultaten terug te vinden. Zo ook die van het seizoen ’63-’64 waarin Vogelwaarde ongeslagen kampioen werd van de afdeling en het voor een plaats in de grote KNVB beslissingswedstrijden moest spelen tegen Hansweertse Boys. „Thuis wonnen we met 5-1, maar uit gingen we met 2-1 op onze snoet. Het aantal gemaakte doelpunten speelde geen rol. Op het veld van Hontenisse volgde een beslissingsduel. Een kleine drieduizend man was er. We wonnen met 2-1. Als je jongeren die verhalen vertelt, staren ze je vol ongeloof aan. Maar toen was de club cultuur, toen was de club van het dorp.“

De Schepper was een grote keeper. Een begrip in de regio, al blijft hij zelf bescheiden.
„Ik vond altijd dat anderen beter waren. Wellicht, zo ben ik me later gaan realiseren, ben ik op de verkeerde plaats geboren. Want ik speelde in het afdelingselftal, in het Zeeuws elftal heb ik tussen de palen gestaan. Ja, in de buurt van een grote stad was ik mogelijk opgevallen. Maar ik leefde in Vogelwaarde, ik was maar een eenvoudige kraanmachinist. En bovendien, ik voelde me beter als ik niet vooraan stond.“
De belangstelling voor zijn persoontje bleef daarom beperkt tot Terneuzen dat hem via toenmalig voorzitter Ben Roeland benaderde. Hij zag het niet zitten. Vogelwaarde speelde derde klasse, Terneuzen tweede.
Waarom de club verlaten die je kent en waardeert? Sint-Gillis-Waas klopte aan, maar wijlen Emiel Saman, spits van Steen en HVV’24, raadde hem af te gaan.

Toch maakte De Schepper nog even een uitstapje naar België.
„We speelden een toernooi bij Terneuzense Boys toen ik benaderd werd door Kemzeke. Jan Dooms zat daar ook. Ik heb er drie seizoenen gespeeld. Mooie jaren. Ik was de opvolger van Jos Oppeneer. Die kon naar Lovendegem. Kon hij meer verdienen. Ik dus naar Kemzeke. Kreeg ik zo’n 1500 Belgische francs per week om in de modder te rollen. Daarmee konden wat extra’s doen voor de kinderen. Sint Niklaas en Beveren zijn nog naar me komen kijken, maar ik was al 29 jaar. Te oud.“
Als 32-jarige keerde hij terug naar zijn grote liefde waar hij als 45-jarige officieel afscheid nam, maar tot zijn 49e beschikbaar bleef. Daarna is De Schepper weggedreven uit de voetbalwereld. Ook hij werd gegrepen door het tennisracket. Dat hield hem atletisch. Hoewel... „We speelden een jaartje geleden een afscheidsduel voor Richard van Dijk. Toen voelde ik dat niet alles ging zoals ik het wilde. Dat je niet alles meer kunt, dat frustreert me meer dan het ouder worden.“

Terug naar boven

Boze architect keert Hulst nu de rug toe
Door Harold de Puysseleijr
Vrijdag 18 november 2005 - VOGELWAARDE –

Architect Hans-Jurgen Rombaut en zijn partner Katinka de Bakker zien af van het bouwen van een woning aan het Schapershoekpad 6 in Vogelwaarde.
„Na alle consternatie hebben wij besloten de gemeente een brief te sturen om mee te delen dat wij onze bouwvergunning zelf intrekken“, aldus een teleurgestelde Rombaut. Het moderne huis dat de architect voor zichzelf en zijn vriendin ontwierp, vond geen genade bij de buurtbewoners. Die protesteerden tegen de voorgenomen afgifte van de bouwvergunning, nadat de Welstandscommissie eerder al positief advies had uitgebracht over het ontwerp.
Ondanks de bezwaren wilde het college van burgemeester en wethouders de bouwvergunning toch afgeven, en dat leidde zelfs nog tot een rel binnen de Hulster politiek (zie elders in deze krant). Want ook de gemeenteraad sprak er schande van, dat de vergunning voor de woning was afgegeven. De omwonenden waren van plan de vergunning bij de bestuursrechter aan te vechten, maar zover laten Rombaut en De Bakker het niet meer komen.
„Wij voelen ons niet meer welkom in de buurt van Schapershoek“, zegt Rombaut. „We zijn agressief bejegend door de buurt en daardoor is ons idyllisch plekje in de polder veranderd in een nachtmerrie.“ Voor de architect speelt nog een ander aspect een rol en dat is dat hij de woning zelf heeft ontworpen. „Het is alsof je een kind verliest“, aldus Rombaut daarover.
Hij heeft zijn buik zo vol van alle perikelen rondom zijn droomhuis, dat hij samen met zijn vriendin besloten heeft een geschikt stuk bouwgrond voor het huis te zoeken in de gemeente Sluis. In de gemeente Hulst wil het stel beslist niet meer wonen. „Ze voeren daar boerenpolitiek“, zegt hij boos. „Onbegrijpelijk dat een groep leken daar kan en durft te bepalen wat er met mijn ontwerp moet gebeuren. En dat terwijl de leden van de Welstandscommissie, die wel bestaat uit mensen met kennis van zaken, zich positief hadden uitgesproken.“

Namens de buurtbewoners laat Rob van den Heuvel weten blij te zijn met het besluit. „Hoewel we ook niet in grote hoerastemming zijn, omdat we absoluut niets tegen die mensen persoonlijk hebben. Wel zijn we verheugd dat onze stem gehoord is. Wij hebben het gevoel dat ons recht is aangedaan.“
Van den Heuvel bestrijdt, dat de buurtbewoners zich agressief tegenover Rombaut en zijn vriendin hebben gedragen.
„Een keer heeft een van de bewoners zich nogal emotioneel geuit, maar van agressiviteit is nooit sprake geweest. Wij hebben ons juist altijd erg formeel opgesteld.“

Terug naar boven

Weg vrij voor bouw huis Schapershoek
Door Sheila van Doorsselaer
Woensdag 16 november 2005 - SCHAPERSHOEK –

Nu de gemeente Hulst voor de tweede keer de bouwvergunning heeft verleend voor een woning aan het Schapershoekpad nabij Vogelwaarde, heeft de architect en toekomstige bewoner de handen vrij met de bouw te beginnen. Maar de omwonenden gaan de bouwvergunning aanvechten bij de bestuursrechter.
De buren vinden het onbegrijpelijk dat het college van burgemeester en wethouders alsnog de vergunning heeft verleend. Het ontwerp van de moderne woning strookt volgens hen niet met de in de welstandsnota van de gemeente genoemde eisen. Die commissie heeft in de ogen van de omwonenden gefaald en ook het college geeft dit toe in een brief aan de omwonenden.
„Vormfouten blijken echter zonder enig gevolg terzijde geschoven te kunnen worden. De welstandscommissie en het college willen duidelijk geen gezichtsverlies lijden en schepen ons af met een woning die niet past in onze straat“, stellen de omwonenden.
„In ieder geval is de welstandsnota een waardeloos vod geworden.“ Ook is nu een politieke discussie ontstaan omdat wethouder Etienne de Deckere de raadsleden niet volledig heeft ingelicht over de verlening van de bouwvergunning. Hij hield die informatie achter en dat wordt hem niet in dank afgenomen door de fracties. De toekomstige bewoners van het pand aan het Schapershoekpad hebben aangegeven geen commentaar meer te geven op de kwestie.
Ze vinden dat het politieke getouwtrek dat is ontstaan na het verlenen van de bouwvergunning, niet rechtstreeks op hen betrekking heeft. Ook wat betreft de onenigheid met de omwonenden doen ze er het zwijgen toe.
Ze zeggen geen olie op het vuur te willen gooien.

Terug naar boven

Touwtrekken om tuinpad in Vogelwaarde
Door Sheila van Doorsselaer
Dinsdag 15 november 2005 - VOGELWAARDE –

De familie Den Exter uit Vogelwaarde voelt zich het kind van de rekening. Inzet is het pad dat hun erf aan de Bossestraat ontsluit. Dat pad ligt er illegaal en de gemeente Hulst wil dat het wordt opgebroken. Dat klinkt logisch. Wat het ingewikkeld maakt is dat het niet de familie Den Exter is, maar de vorige bewoner die het pad zonder vergunning heeft aangelegd.

Edwin den Exter op zijn tuinpad dat door anderen illegaal is aangelegd.
Foto Camile Schelstraete

Medio 2002 dacht de familie Den Exter haar droomhuis aan de Bossestraat in Vogelwaarde gevonden te hebben. Een ruim huis en daarachter een enorme wei, dus eindelijk ruimte voor de paarden en de schapen. Wat helemaal handig uitkwam, was het brede geplaveide pad vanaf de straat naar de wei, breed genoeg voor een paardentrailer.
De ligging van het klinkerpad is echter wat curieus: de oprit ligt niet naast het huis van Den Exter, maar naast het huis van de buren en loopt achter dit buurperceel naar de achterdeur van de Den Exters. Wat eerst zo handig leek, blijkt voor de Den Exters nu een grote bron van zorg. Gebleken is dat de vorige eigenaar van het huis, de verkoper, nooit de moeite heeft genomen bij de gemeente een aanlegvergunning voor het pad aan te vragen. Hij verving de puinverharding op een goede dag door een nette klinkerverharding en plaatste ook nog twee lantaarnpalen. Zo kocht de familie Den Exter het huis ook, inclusief mooi klinkerpad en lichtmasten. Dat er geen vergunning voor het klinkerpad en de lantaarnpalen was aangevraagd, werd het gezin tussen neus en lippen medegedeeld met de woorden: „Dat komt wel goed.“ Maar dat kwam het niet.
„Toen we kort na de aankoop in ons nieuwe huis aan het verbouwen waren, kregen we een brief van de toenmalige gemeente Hontenisse“, zegt Edwin den Exter. „In die brief werd ons uitgelegd dat ons pad er illegaal lag en dat de buren klaagden over overlast door het hemelwater dat via het pad in hun tuin stroomde. Er is een ambtenaar van de gemeente komen kijken en die zei dat het probleem was op te lossen als ik een zogenaamde molgoot naast het pad zou graven. Deze greppel zou dan worden aangesloten op onze riolering en zo zou de tuin van de buren droog blijven. Ik verwachtte dat de kwestie van het illegale pad voor de gemeente hiermee was afgedaan. Dit heb ik alleen nooit zwart-op-wit ontvangen. Die molgoot heb ik dan ook niet aangelegd.“

Stil
Vervolgens bleef het van de kant van de gemeente drie jaar stil. Tot de Den Exters in mei dit jaar een brief van de gemeente op de mat vonden. En die loog er niet om. Hulst was bereid bestuursdwang toe te passen om het pad en de lantaarnpalen te verwijderen. De kosten zouden worden verhaald op de vorige eigenaar, maar desondanks wilde de Den Exters niet akkoord gaan met deze werkwijze.
Den Exter: „Wij hebben het huis gekocht inclusief klinkerpad. Het moet dan ook gewoon blijven liggen.“ De familie tekende bezwaar aan tegen de beslissing van de gemeente om bestuursdwang toe te passen, maar de bezwaren werden ongegrond verklaard. De familie rest nu niets anders dan naar de bestuursrechter te stappen. Bij een negatieve uitspraak raakt de familie Den Exter haar verharde pad kwijt en volgt hoogstwaarschijnlijk een juridisch gevecht met de voormalige eigenaar. Hij verkocht hen immers een huis met een verborgen gebrek.
Den Exter: „Ik vraag me af waar de gemeente nou eigenlijk mee bezig is. Ik vind het ongehoord om drie jaar niks van je te laten horen en je dan opeens keihard op te stellen. Wij hebben hier nooit om gevraagd. De gemeente is goed van het padje af.“

Terug naar boven

De Deckere onder vuur om leugen
Door Sheila van Doorsselaer
Dinsdag 15 november 2005 - HULST –

De Hulster wethouder Etienne de Deckere ligt zwaar onder vuur omwille van het achterhouden van informatie over het verlenen van een bouwvergunning in Schapershoek.
De gemeenteraad van Hulst vindt dat ze door de wethouder is voorgelogen. Progressief Hulst wil zelfs een motie van wantrouwen tegen De Deckere indienen.
Naar nu blijkt hebben de Hulster fracties afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering voor Jan met de korte achternaam een betoog gehouden tegen de afgifte van een bouwvergunning voor een woning in buurtschap Schapershoek. Ten tijde van de raadsvergadering wist verantwoordelijk wethouder De Deckere al dat de vergunning toch is verleend, maar lichtte hij de raad hier niet over in. De fracties beschuldigden De Deckere nu van leugens. Frans de Vries van Progressief Hulst: „Hij heeft als wethouder een actieve informatieplicht naar de raad toe, maar lapt die aan zijn laars. Het is onbeschoft zo te liegen en het getuigt van minachting voor de raad.“
Ook de PvdA is de actie van De Deckere in het verkeerde keelgat geschoten. „De raad is voor joker gezet, waarom zitten wij daar eigenlijk nog?“, zegt fractievoorzitster Diana van Damme. De PvdA denkt nog niet aan een motie van wantrouwen, maar eist net als trouwens CDA en VVD wel dat de onderste steen boven komt.

Bewoners van het Schapershoekpad kwamen in oktober in het verweer tegen de bouwvergunning voor de moderne woning in het Schapershoekpad bij Vogelwaarde. Zij vinden dat de woning daar niet past en hekelden de door de welstandscommissie gevolgde procedure, die volgens de bewoners zou rammelen.
In de raadsvergadering van vorige week vroegen de Hulster fracties het college met klem die bouwvergunning niet te verlenen omdat ook zij van mening zijn dat de woning niet past in het Schapershoekpad. Wat zij toen niet wisten, was dat het college al lang een besluit had genomen. De woning mag er wel komen en de brief met deze mededeling was al op weg naar alle belanghebbenden. Maar dat vertelde De Deckere niet.
„Wij gingen hoopvol naar huis, met zoveel steun van de raad“, zegt Rob van den Heuvel, bewoner van het Schapershoekpad. „En twee dagen later krijgen we een brief van het college dat de bouwvergunning is verleend! Een politieke wanprestatie ten top. De raad is voor de gek gehouden en behandeld als onbenullen.“
De Deckere reageert onbewogen op de consternatie rond zijn persoon. „Zijn ze boos op me? Dat mag. Ja, ik wist dat die bouwvergunning is toegezegd, maar ik heb daarover gezwegen omdat de brief met deze boodschap onderweg was naar de belanghebbenden. Ik vond het niet kies daar in de openbaarheid van de raadsvergadering over te spreken terwijl de belanghebbenden nog niet ingelicht waren. Zo simpel is het.“

Terug naar boven

Diefstal auto, geld en spullen
Zaterdag 5 november 2005 - VOGELWAARDE –

Bij een inbraak in een woning aan de Bossestraat in Vogelwaarde zijn gisternacht enkele tientallen euro's, waardepapieren, fotoapparatuur, een mobiele telefoon en sleutels weggenomen.
Behalve dat gingen de inbrekers ook met de auto van het gedupeerde gezin aan de haal. Bij een andere woning in dezelfde straat maakten de inbrekers sieraden buit.

Terug naar boven

Herstel kerkenpad is ver weg
Door Harold de Puysseleijr
Woensdag 2 november 2005 - VOGELWAARDE –

Het herstel van het oude kerkenpad in Vogelwaarde lijkt verder weg dan het plan ooit is geweest. Dat is voor een belangrijk deel te wijten aan laksheid bij de gemeente Hulst, aldus de Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ).

het terug in ere te herstellen kerkenpad loopt door de weilanden van buurtschap Schapershoek tot aan de kerk van Boschkapelle.
Foto Peter Roek

Nog geen half jaar geleden liet medewerkster Sandra Dobbelaar van SLZ zich optimistisch uit. Na drie jaar praten leek het eindelijk zover dat alle handtekeningen snel op papier zouden komen te staan.
Door de weilanden van buurtschap Schapershoek naar de kerk van Boschkapelle loopt een voormalig kerkenpaadje, en dat zou weer in ere worden hersteld. Het wachten was eind mei dit jaar nog op de ondertekening van de notariële akten om de noodzakelijke grondruil te bewerkstelligen, een actie waarbij de gemeente het voortouw moest nemen. De handtekeningen zijn nog altijd niet gezet, hoewel de gemeente indertijd volgens Dobbelaar had beloofd dat binnen een maand te regelen. SLZ heeft nu besloten de tienduizend euro die voor Vogelwaarde gereserveerd stond, te besteden aan een soortgelijk ander project in Zeeuws-Vlaanderen. De stichting heeft dat geld namelijk van de provincie gekregen onder voorwaarde dat er uiterlijk eind dit jaar een begin is gemaakt met de werkzaamheden. SLZ heeft er geen vertrouwen meer in, dat dat in Vogelwaarde nog lukt.
„We hebben een brief aan de gemeente gestuurd waarin we de kwestie uiteen hebben gezet met het verzoek voor een bepaalde datum te reageren. Die datum is inmiddels verstreken zonder enig teken vanuit de gemeente. Wij betreuren het, maar hebben besloten dit project te beëindigen. Het is erg jammer dat het zo gelopen is. De gemeente laat een schitterende kans op herstel van het kerkenpad liggen“, zegt Dobbelaar.

De totale kosten voor het herstel van het kerkenpad waren geraamd op 30.000 euro. Een belangrijk deel van de kosten - zo’n 25.000 euro - kropen in de noodzakelijke aanleg van een brug over een vijftien meter brede watergang in het traject. De gemeente wilde aanvankelijk 25.000 euro bijdragen, maar besloot daar vorig jaar van af te zien. Nu zou de gemeente alleen de notariskosten in verband met de grondruil ophoesten.
Bovendien besteedt SLZ de tien mille provinciaal subsidie nu dus aan een ander project. Dat betekent dat het herstel van het pad in Vogelwaarde op zijn minst op de lange baan terechtkomt.
„Als er initiatieven worden genomen het pad toch te realiseren, kunnen wij daar alsnog een rol bij spelen. Alleen is het voor ons niet meer mogelijk daar ook financieel aan bij te dragen“, aldus Dobbelaar. Wethouder Paul Weemaes (Middelen) van de gemeente Hulst zegt dat hij de brief waarin de stichting er bij de gemeente op aandringt haast te maken niet heeft gezien. „Het heeft inderdaad veel te lang geduurd en ik had het pad ontzettend graag gerealiseerd. Maar wij zijn met ontzettend veel projecten bezig en er kan er ook eens een keer een mislukken.“

Terug naar boven

Toekomst bieb Vogelwaarde is onzeker
Van onze verslaggever
Vrijdag 28 oktober 2005 - HULST –

In Vogelwaarde is ongerustheid ontstaan over het voortbestaan van de bibliotheekin het dorp.
Raadslid Arie Sponselee (CDA) vraagt zich af wat er waar is van de geruchten dat de bibliotheek op termijn uit het dorp verdwijnt. „Dat soort geruchten komt toch niet zomaar uit de lucht vallen?“ Het antwoord van burgemeester Jan Frans Mulder is niet erg verhelderend. „We komen volgend jaar met een bibliotheekvisie. We zeggen niet dat de bibliotheek zal verdwijnen.“
Op de vraag van Sponselee of de bieb ‘dus blijft?’ antwoordde Mulder geen glashard ja. „We zullen kijken naar het onderhoud en daar is de gemeenteraad ook bij betrokken.“

Terug naar boven

Babbeliekes: Babbelen en liekes zingen
Door Patricia de Ryck
Dinsdag 25 oktober 2005 - VOGELWAARDE –

Verenigingen zijn van oudsher belangrijke pijlers van de samenleving. Ze drijven vooral op de inbreng van enthousiaste vrijwilligers. In deze rubriek portretteert BN/De Stem mensen en hun clubs. Vandaag die van Jeugdkoor De Babbeliekes.

De Babbeliekes repeteren hard voor de korenwedstrijd in In Wassenaar eind dit jaar.
Foto Camile Schelstraete

Het jongste lid is acht, de oudste achttien, maar van het grote leeftijdsverschil is niets te merken tijdens de repetities en uitvoeringen van jeugdkoor De Babbeliekes uit Vogelwaarde. De jonge zangeressen en een enkele zanger hebben allemaal hetzelfde doel. Ze willen zingen! Dat doen ze vol enthousiasme.
Het koor is in 1979 opgericht door Jos en Yvonne Neve, nog steeds zijn zij de drijvende kracht van de vereniging. Yvonne: „Jos en ik waren altijd al met muziek bezig. Toen pastoor Bakx en daarna pastoor de Koning vroeg of we verder wilden gaan met het koortje dat onder hun leiding zong, hebben we daar ja op gezegd. Op korte tijd hadden we een dertigtal enthousiaste leden.“
Op dit moment telt de vereniging 32 meisjes en drie jongens uit Vogelwaarde en omstreken. De meeste nieuwe leden komen bij het koor, omdat ze er over gehoord hebben van een vriendinnetje. Dat er zo’n groot verschil zit tussen het aantal jongens en meiden vindt Yvonne wel jammer. „We hebben de leden aangespoord om op zoek te gaan naar nieuwe jongens, maar dat is niet gelukt. Voetbal staat bij de jongens toch op nummer één.“

Vanaf acht jaar kan iedereen lid worden van het koor. „We hebben geen leeftijdslimiet. Op dit moment is de oudste achttien, maar we hebben ook leden van in de twintig gehad. Na een tijdje stoppen zij toch omdat ze gaan werken of studeren. Het leeftijdsverschil is groot, maar de groep reageert goed op elkaar. Ze kennen elkaar vaak van jongs af aan. Wij zorgen er voor dat het voor iedereen leuk blijft, bijvoorbeeld door de keuze van de liederen. We zingen niet alleen kerkliederen, maar ook moderne liedjes. Naast het zingen, wordt er ook veel gebabbeld, vandaar de naam: we babbelen en zingen liekes.“
De Babbeliekes zingen voornamelijk tijdens gezins-, communie- en vormselvieringen in de kerk. Ze geven ook optredens tijdens sinterklaas en kerst, zingen in bejaardenhuizen en voor vrouwenbonden, voeren musicals op en binnenkort doen ze mee aan een korenwedstrijd in Wassenaar. „We gaan 29 december naar Wassenaar om hier hopelijk tot beste jeugdkoor van Zeeland uitgekozen te worden. De winnaar mag in januari in Utrecht strijden om de landelijke titel. We repeteren hier nu al anderhalf uur per week voor. We hebben al enkele sponsors gevonden om de busreis te bekostigen. En we vragen de ouders om ons te helpen met de kleding en attributen die we nodig hebben tijdens onze uitvoering. We willen winnen, maar als dat niet lukt, is het ook geen ramp. Het is al ontzeetend leuk dat we daar heen gaan.“
Op dit moment repeteert het koor in ’t Gelaag, daarvoor deden ze dat in de kerk van Stoppeldijk. Yvonne: „In de winter was het daar erg koud. We konden de verwarming wel aanzetten, maar die was pas warm toen ons uurtje voorbij was. Vanaf 1992 tot 1997 repeteerden we in de winter daarom bij Jos en mij in de keuken. Na het werk aten we snel, ruimden op en na een tijdje stonden er allemaal fietsen voor de deur en een dertigtal kinderen in onze keuken. Dat het koor zou uitgroeien tot zo’n leuke, geweldige groep hadden wij toen we begonnen nooit gedacht. Het 25-jarig bestaan was voor ons dan ook echt het hoogtepunt uit de historie.“

Terug naar boven

Hulst is laks met e-mails
Door Sheila van Doorsselaer
Vrijdag 21 oktober 2005 - VOGELWAARDE –

„Onbeschoft.“ Zo typeren R. Eman en D. de Waard uit Vogelwaarde de manier waarop ze behandeld worden door de gemeente Hulst. E-mails met klachten over de verkeerssituatie in Vogelwaarde blijven onbeantwoord.
Eman en De Waard zijn enkele maanden geleden van Den Bosch in Vogelwaarde, aan Rapenburg, komen wonen. „Vogelwaarde blijkt de grootste vergissing van ons leven te zijn“, stelt Eman.
„We blijken niet aan een dorpsweg te wonen, maar aan een provinciale weg. Het verkeer, heel veel vrachtwagens, dendert de hele dag en ook ’s nachts met een noodgang door de straat. Wij slapen met oordoppen in en liggen te schudden in ons bed. We hebben spijt dat we dit huis ooit kochten. Natuurlijk hebben we ons laten informeren toen we het huis wilden kopen, maar ons werd gezegd dat het wel meevalt met de overlast en dat het een kwestie van wennen zou zijn. Dat is niet zo, de gemeente moet gewoon ingrijpen, want de overlast is té erg.“ Inmiddels is de gemeente bezig in Rapenburg zes verkeersgeleiders aan te leggen. Het stel heeft zijn grieven een paar maanden geleden in een e-mail kenbaar gemaakt aan de gemeente. Gevraagd werd om oplossingen voor het probleem. Een antwoord bleef echter uit.
Ook na een tweede mail, met dezelfde inhoud, kreeg het koppel geen reactie. Pas toen Eman en De Waard via een PvdA-gemeenteraadslid de kwestie aankaartten, ontving Eman een ontvangstbevestiging van de mail. Maar ook niet meer dan dat. Ook werd niet gereageerd op een verzoek voor een persoonlijk gesprek met burgemeester Jan-Frans Mulder. Eman: „Het is gewoon onbeschoft hoe de gemeente met haar inwoners omgaat. Waarom staat er op de website een e-mailadres vermeld als je toch geen antwoord krijgt?“

Het college van burgemeester en wethouders is door gemeenteraadsleden al veel vaker op de vingers getikt over een gebrekkige beantwoording van brieven en e-mails. Het college heeft al even vaak beterschap beloofd.

Terug naar boven

Hulst legt op Rapenburg geleiders aan
Van onze verslaggever
Donderdag 20 oktober 2005 - VOGELWAARDE –

De gemeente Hulst laat vanaf vandaag zes verkeersgeleiders aanleggen op de Rapenburg in Vogelwaarde.
Twee geleiders worden aangebracht tussen Hoeve La Salette en de Bossestraat, vier komen te staan tussen de Bossestraat en de kruising met de Hengstdijkse Keiweg en Margaretsedijk.
De verkeersgeleiders bestaan uit een kunststof element met een verkeerszuil. De parkeerstrook ten hoogte van de verkeersgeleiders wordt onderbroken door een uitbouw in het trottoir. Op deze uitbouw wordt een hardhouten bloembak geplaatst. In het voorjaar van 2006 worden deze bloembakken voorzien van beplanting.
De aanleg van de verkeersgeleiders duurt enkele dagen. Doorgaand verkeer is tijdens deze werkzaamheden gewoon mogelijk. Het project is in samenspraak met de dorpsraad Vogelwaarde tot stand gekomen.

Terug naar boven

Ophef woning verbaast architect
Door Sheila van Doorsselaer
Donderdag 20 oktober 2005 - HULST –

De ophef die onder de bewoners van het Schapershoekpad bij Vogelwaarde is ontstaan over de bouw van een moderne woning, heeft de toekomstige bewoners Hans-Jurgen Rombaut en zijn vriendin Katinka de Bakker erg verbaasd.
De twee partijen troffen elkaar gistermiddag tijdens een hoorzitting in het stadhuis van Hulst. De gemeentelijke welstandscommissie heeft het ontwerp voor de woning al goedgekeurd en de gemeente heeft de bouwvergunning begin augustus al verleend. Rombaut en De Bakker konden echter niet starten met de bouw omdat een groep buren een week voor het aflopen van de bezwaartermijn alsnog met een bezwaarschrift op de proppen kwam. „We vinden het heel jammer dat het allemaal zo moet gaan“, zeggen Rombaut en De Bakker.
De buren noemen de woning een blokkendoos die niet in hun straat thuishoort. Zij willen dat hun ‘romantische’ en ‘Hans en Grietje-achtige straat’ moet blijven zoals die nu is.
De bewoners menen ook dat hun uitzicht erdoor verpest zal worden. Ze vinden het onbegrijpelijk dat de welstandscommissie een positief advies heeft afgegeven. Enkele bewoners van het Schapershoekpad denken aan vriendjespolitiek omdat Rombaut zelf ook architect is. „En alleen daarom mag hij daar die woning zetten“, meent een aantal buren. Wethouder Etienne de Deckere, die de hoorzitting voorzat, ontkrachtte deze opmerking met klem. „De welstandscommissie is onafhankelijk. De commissie bekijkt slechts of een bepaalde woning voldoet aan de redelijke eisen van de welstand.“
De woning van Rombaut en De Bakker (gedeeltelijk opgetrokken van antracietkleurig hout en veel glas) komt vrijwel aan het eind van het doodlopende Schapershoekpad te liggen. Toch menen bijna alle buren dat ze uitzicht hebben op het huis. „Vooral in de winter als de bladeren zijn gevallen.“ De Bakker bood hierop aan de woning aan het zicht te onttrekken met een groene haag.
Volgens De Deckere is een eventuele toekomstige waardedaling, waar de omwonenden voor vrezen, door de komst van een andere woning moeilijk te voorspellen. De beslissing van B en W over het bezwaarschrift wordt over enkele weken verwacht.

Terug naar boven

Het bos in met Neptunus
Door Edy de Witte
Woensdag 19 oktober 2005 - VOGELWAARDE –

Vier dagen spelen met als thema ‘De - onderwaterwereld.’ Voor kinderen uit de voormalige gemeente Hontenisse is er deze herfstvakantie vermaak met de uitgestelde jeugdvakantieweek.

Kinderen helpen tijdens de speelweek Neptunus om het wandelbos in Vogelwaarde te ontdoen van zwerfvuil.
Foto: Camile Schelstraete

De werkgroep kon de afgelopen zomervakantie niet genoeg vrijwilligers op de been krijgen om het festijn af te werken. Een nieuwe groep van zo’n vijftien enthousiaste mensen heeft nu de scepter overgenomen.
Maandag werd de speelweek geopend in Lamswaarde. Ruim dertig kinderen pakten hier de eerste spelen aan. Neptunus, de God van de zee, was voorzien van een houten drietand eveneens paraat.
Gisteren verzamelden zo’n dertig jongeren zich bij het sportveld in Vogelwaarde. Het gezelschap trok naar het wandelbos om direct aan de slag te gaan met thema-activiteiten. Een bedroefde Neptunus wachtte daar de kinderen op.
De vervuiling van niet alleen de zee maar ook van het prachtige wandelbos in Vogelwaarde greep hem erg aan. De kinderen staken Neptunus een helpend handje toe. Voorzien van vuilniszakken schoonde de jeugd het bos van van zwerfvuil. Na deze milieubewuste actie stonden aan het thema gerelateerde spelletjes op het programma.
De kinderen genoten ervan ondanks een buitentemperatuur van zo’n tien graden. Na de lunch gingen ze creatief aan het werk.
Ze maakten spandoeken en posters. ‘Red de zee’ was daarbij de boodschap. Na het knutsel, teken- en schilderwerk trokken de milieufreaks met hun werkstukken in een optocht door het dorp. Flink wat lawaai van fluitjes en pannendeksels zette hun actie kracht bij.
Lucie de Bruijn van de Kindervakantie Week werkgroep zag dat het educatieve tintje goed aanslaat. „Zo kun je kinderen op een speelse wijze toch veel bijbrengen.“ Vandaag doet de speelweek de kern Ossenisse aan. Hier verzamelen de belangstellenden om 9.00 uur bij Hof ter Nesse.
De feestelijke afsluiting van de ‘onderwatersoap’ is donderdag op het scoutingterrein in Kloosterzande. Als extra attractie komt er een springkussen en - in stijl - eten de kinderen dan vissticks.

Terug naar boven

Schapershoek is fel tegen modern huis
Door Sheila van Doorsselaer
Dinsdag 18 oktober 2005 - SCHAPERSHOEK –

De bewoners van buurtschap Schapershoek bij Vogelwaarde zijn fel tegen de bouw van een moderne woning aan het Schapershoekpad. Ze noemen de woning een ‘antraciet gekleurde doos’ die niet in de polder thuishoort.
Architect H.J. Rombaut wil aan het Schapershoekpad een vervangende woning bouwen. Het oude huisje is inmiddels gesloopt en hij heeft al een vergunning op zak voor de bouw van zijn nieuwe huis. De bouwwerkzaamheden liggen stil vanwege de bezwaren van de omwonenden. En dat zijn er heel wat. Allereerst hebben de bewoners problemen met het afwijkende ontwerp van de woning. „Rombaut heeft zich naar eigen zeggen laten inspireren door oude Zeeuwse boerenschuren, maar zijn huis krijgt een plat dak“, schrijven de omwonenden in hun bezwaarschrift. „Daarnaast heeft een schuur ruimte nodig in het landschap en ruimte ontbreekt op het perceel.“ Ook zou de grote glazen pui in de woning volgens de omwonenden strijdig zijn met de bepalingen in de welstandsnota.

Daarnaast vragen de omwonenden zich af wat de gevolgen van de glaspui, in de zuidgevel van het huis, zullen zijn voor de vogels in het aangrenzende natuurgebied Het Ruischende Gat. Een aantal van de daar levende vogels staat op de zogenaamde rode lijst van bedreigde diersoorten zoals de ransuil, groene specht, de grauwe vliegenvanger en de ringmus. „Dat vogels zich met enige regelmaat te pletter zullen vliegen tegen de pui, is niet zo moeilijk te voorspellen. En met zoveel glas is het probleem niet op te lossen met een paar stickers op de ramen.“
De omwonenden menen dat bij het verlenen van vergunningen door de gemeente sprake is van willekeur. Andere schetsen voor te verbouwen huizen in de buurt zijn in het verleden door de welstandscommissie afgewezen. De buurtbewoners vinden het vreemd dat leden van die commissie niet in hun straat zijn komen kijken of het ontwerp van Rombaut daar past.
Tenslotte vrezen ze dat het verlenen van de vergunning een precedent schept en er in de toekomst meer moderne woningen in de straat komen.
Rombaut wil nu nog niet reageren op de aantijgingen van zijn buren. „Morgen is er een hoorzitting in het gemeentehuis. Pas daarna wil ik zeggen hoe ik over deze kwestie denk.“ Rombaut verwierf in 2001 landelijke bekendheid door zijn afstudeerproject ‘Lunatic’ voor de Academie voor Bouwkunst in Rotterdam. Hij ontwierp een maanhotel.

Terug naar boven

Dorpsraden doen zegje over Woonvisie
Door Sheila van Doorsselaer
Zaterdag 15 oktober 2005 - HULST –

Maatregelen tegen verkrotting, voorzieningen voor honden, meer bouwen voor jongeren. Alle dorps- en wijkraden en woningbouwcorporaties, die actief zijn in de gemeente Hulst, doen hun zegje over de concept-Woonvisie van Hulst.
Hun opmerkingen en aanvullingen zijn zover mogelijk opgenomen in de definitieve versie van de Woonvisie. In de Woonvisie, zijn de gemeentelijke bouwplannen voor de komende tien jaar opgesomd. Het verbeteren van de woonkwaliteit, bouwen voor alle doelgroepen en het behouden en werven van nieuwe inwoners zijn de doelstellingen.
Per kern zijn alle benodigde acties om aan de doelstellingen te voldoen, uitgewerkt. De voorstellen in de Woonvisie zoals die gedaan zijn door het college van burgemeester en wethouders zijn op aandringen van de raadsfracties enigszins gewijzigd. Zo heeft het nieuwbouwproject Zoutedijk fase twee in Kloosterzande een hogere prioriteit gekregen. Hetzelfde geldt voor het zoeken naar nieuwe uitbreidingslocaties voor woningbouw in Sint-Jansteen.
Ook is het maximaal aantal jaarlijks te bouwen woningen aangepast in de definitieve versie van de Woonvisie. Ging het college in eerste instantie uit van honderd woningen, dat is aangepast tot 150. De woningbouwcorporaties Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws-Vlaanderen hebben de uitgangspunten in de Woonvisie onderschreven. Woongoed Zeeuws-Vlaanderen vraagt wel extra aandacht voor de promotie van Zeeuws-Vlaanderen als woongebied.
Diverse dorps- en wijkraden hebben ook opmerkingen gemaakt over de Woonvisie. Zo wil wijkraad Hulst-Zuid aandacht voor verkrotting en uitlaatmogelijkheden voor honden. De dorpsraad van Vogelwaarde wil meer nieuwbouw aan de buitenrand van het dorp. Sint-Jansteen heeft een bijzondere wens: De dorpsraad wil dat Sint-Jansteen als kern los wordt benoemd van Hulst. Nu gaan die twee hand in hand.
Wethouder Ben Pauwels wil Sint-Jansteen toch deel uit laten maken van de zogenaamde ‘dragende kern Hulst’ omdat dit meer voordelen voor Sint-Jansteen heeft. Pauwels: „Al met al valt het aantal reacties op de concept-Woonvisie enorm mee. Ik heb goede hoop dat de gemeenteraad de definitieve versie zonder meer zal onderschrijven en dan kunnen we van start.“

Terug naar boven

Zorgcomplex op plaats van dorpshuis Vogelwaarde
Door Harold de Puysseleijr
Vrijdag 14 oktober 2005 - VOGELWAARDE –

De plaats van het huidige dorpshuis is geschikt om ruimte te bieden aan een appartementencomplex voor ouderen én een multifunctioneel centrum waarin de huidige gebruikers van het dorpscentrum onder worden gebracht.
De gemeenteraadsfractie van Groot Hontenisse doet met die suggestie opnieuw een duit in het zakje in de discussie rond de meest geschikte locatie voor de bouw van een zorgcomplex.
De bouw van dat zorgcomplex zit min of meer in een impasse, omdat de aanvankelijk gekozen plek (het wandelbos aan de Bossestraat) op bezwaren van de gemeenteraad stuitte.
Het dagelijks gemeentebestuur zoekt nu naar alternatieven, maar die zijn niet dik gezaaid. Een eerder door Groot Hontenisse aangedragen alternatief -de brandweerkazerne- is door het college van burgemeester en wethouders terzijde geschoven als ‘financieel en ruimtelijk niet haalbaar’.

Groot Hontenisse blijft echter meedenken en oppert nu de locatie van het dorpshuis. „Het dorpshuis zal binnen korte tijd grondig verbouwd moeten worden, hetgeen een flinke investering met zich meebrengt. De locatie dorpshuis en omgeving zou een ideale locatie zijn om diverse functies te integreren“, aldus de fractie van Groot Hontenisse.
Directeur Cees Reinhoudt van woningcorporatie Woongoed, initiatiefnemer voor de bouw van het zorgcomplex, laat weten dat de locatie wandelbos voor de corporatie de voorkeur blijft genieten.
Reinhoudt geeft verder aan, dat Woongoed betrokken is bij de aanpassing van het dorpscentrum. „In goed overleg met het bestuur van het dorpscentrum en de gemeente hebben wij een architect opdracht gegeven in kaart te brengen wat er moet gebeuren om het dorpscentrum te laten voldoen aan de eisen van deze tijd“, zegt Reinhoudt.
„Een eerste globaal onderzoek laat zien dat dit erg veel geld kost. Daarom is de bouw van een nieuw dorpscentrum in overweging te nemen, maar wat ons betreft alleen in combinatie met de bouw van zorgappartementen in het wandelbos.“
De directeur van Woongoed denkt dat de bouw van een nieuw dorpshuis en een zorgcomplex op de plaats van het huidige dorpscentrum vertraging oplevert. En dat kan funest zijn voor de uitvoering van het plan om de ouderenzorg te spreiden over de regio.
De realisering van zorgcomplexen voor ouderen in Vogelwaarde, maar ook in Sint-Jansteen en Kloosterzande, is namelijk direct gekoppeld aan de vernieuwbouw die bij De Blaauwe Hoeve in Hulst in volle gang is.
Bovendien kleven er volgens Reinhoudt ook praktische bezwaren aan de locatie dorpscentrum. Voor de gebruikers daarvan moet dan immers gedurende anderhalf jaar vervangende huisvesting worden gezocht. Wethouder Ben Pauwels (Ruimtelijke Ordening) laat weten dat de gemeente alle opties nog openhoudt. Over de mogelijke bouw van een nieuw dorpscentrum door Woongoed merkt Pauwels op, dat daarbij de garantie moet worden gegeven, dat verenigingen die er gebruik van maken niet meer huur gaan betalen. „Anders schiet je er niet veel mee op.“

Terug naar boven

Hulster lintje voor bisschop Ethiopie
Door Sheila van Doorsselaer
Maandag 3 oktober 2005 - HULST –

De in Vogelwaarde geboren Ethiopische bisschop Leo Dobbelaar (63) is gisteren in de Willibrordusbasiliek in Hulst benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Bisschop Leo Dobbelaar met zijn onderscheiding.
Foto Camile Schelstraete

Hij kreeg de onderscheiding opgespeld door de Hulster burgemeester Jan-Frans Mulder wegens zijn verdiensten voor de gemeenschap. De studies van Dobbelaar (lid van de congregatie van de Lazaristen), in Zundert en Rome, waren allemaal gericht op zijn vertrek naar Ethiopië. De eerste twee jaar werkte hij in de hoofdstad Addis-Abeba en was hij tegelijkertijd leraar op het grootseminarie. Dobbelaar vertrok naar Bonga, een stadje in het verre binnenland, waar hij pastoraal werk verrichtte en een schooltje stichtte. Daarnaast hielp hij de bevolking bij de verbetering van hun koeienras waardoor de melkproductie werd verhoogd. Na enkele jaren in Bonga werd hij onder het communistische regime van president Mengistu verplicht de stad te verlaten en zich terug in Addis-Abeba te vestigen. Daar werd hij leraar op het diocesaan grootseminarie en kreeg hij de opdracht om een studentenhuis voor de Ethiopische jongeren, die zich bij de congregatie van de Lazaristen wilden aansluiten, op te zetten. Enkele jaren later werd hij rector van dit grootseminarie. In 1982 werd Dobbelaar gekozen tot provinciaal overste van de groep Lazaristen in Ethiopië, een functie die hij 12 jaar zou bekleden. In 1994 werd hij door Rome benoemd tot bisschop van het bisdom Nekemte, een bisdom zo groot als de Benelux. Dobbelaar woont nu ook in Nekemte.

Dobbelaar is nu ruim tien jaar als bisschop in dit uitgestrekte gebied werkzaam. Hij is de enige blanke priester. Naast het organiseren van het pastorale werk, is hij verantwoordelijk voor het oprichten van nieuwe kerken en kapellen en werft hij inlandse medewerkers om zo de Kerk dichter bij de verspreid wonende bevolking te brengen.
Dobbelaar is volgens Mulder en de mensen om hem heen een harde werker. Naast de pastorale zorg helpt hij met het bij elkaar sprokkelen van materialen, intensief werk dat veel tijd, geduld en overleg eist.
Ook is Dobbelaar verantwoordelijk het opzetten van en richting geven aan christelijke en sociale activiteiten.

Terug naar boven

Sfeer bepalen in het Karrewiel
Door Patricia de Ryck
Maandag 26 september 2005 - VOGELWAARDE –

Als het feest is in het Karrewiel in Vogelwaarde staat het kleine café op z’n kop. Er wordt gedanst op de tafels en de lampenkappen zwaaien heen en weer. Eén van de bezoekers in de kroeg staat achter de muziekcomputer en bepaalt de sfeer. Het kan allemaal in het café van Ineke en Roland van Gelder.

Roland en Ineke van Gelder (rechts) in het Karrewiel.
Foto Camile Schelstraete

„Natuurlijk tot een bepaalde grens, want we willen geen ruzie met de buren.“
Bijna drie jaar geleden namen Ineke en Roland het café over. Ze komen uit Friesland en hebben daar jarenlang een café gehad. Ze hebben daar de boel verkocht en genieten van hun vrijheid in een chaletje in de buurt van Sluis. De omgeving bevalt ze. „We hadden nog nooit van Vogelwaarde gehoord, maar toen we dit cafeetje zagen, waren we er meteen weg van. Het deed ons terug denken aan ons vorige café. Het bevalt ons hier erg goed“, vertelt Ineke.
Het Karrewiel is een begrip in Vogelwaarde en omgeving, daarom besluiten Ineke en Roland de naam te behouden. „Verder hebben we ook weinig veranderd. We hebben het interieur gewoon hetzelfde gelaten. Alles deed ons terugdenken aan ons oude café, zelfs de lampenkapjes zijn het zelfde. Die hebben we dan ook laten hangen.“
Vorig jaar hebben de uitbaters de feestzaal boven het café omgebouwd tot een pension. Ineke: „De zaal was al een aantal jaar niet meer in gebruik. We wilden er iets mee doen, daarom hebben we voor een pension gekozen. We hebben vier kamers en zitten eigenlijk bijna altijd vol.“ De bezoekers van het het pension kunnen doordeweeks van hun rust genieten, want dan is het café gesloten. Op vrijdag gaan de deuren vanaf half vier open, net zoals op zaterdag. Op zondag is het café om twee uur geopend. Tot hoe laat? „Zeg het maar. Wij kennen geen sluitingstijd. Het kan hier wel een uur of zeven worden. Als er nog twee mensen in hun bier zitten te happen, gaan we dicht, maar dan nog duurt het wel eventjes voordat ze weg zijn“, vertelt Ineke lachend.
Het Karrewiel richt zich niet op een speciale doelgroep. Jong en oud is welkom.
„Ons publiek is heel erg divers. Op zondag komen hier vooral ouderen.
Vrijdagavond is echt de avond van de jeugd. Zeker rond carnaval is het hier erg druk. Het kan ook zo zijn dat de jeugd ons voorbij fietst, bijvoorbeeld als er iets op Kloosterzande te doen is. Maar het gebeurt ook vaak dat ze hier eerst komen indrinken en dan pas vertrekken. Het kan niet ieder weekend feest zijn. Hier in de omgeving wordt ook zoveel georganiseerd. Dat is in Friesland helemaal niet zo.“
In het Karrewiel wordt ook van alles georganiseerd. Zo kunnen vaste klanten mee doen aan de spaarkas. Na elk bezoek kunnen ze daar geld sparen. Een paar keer per jaar organiseert de spaarkas-commissie dan iets, bijvoorbeeld een barbecue of fietstocht.
Er hangt een hele relaxte sfeer in het café in Vogelwaarde. Je voelt je hier zo thuis. Ineke: „We maken met iedereen een praatje. Zeker met de mensen die hier voor het eerst komen. Je merkt dat ze dat waarderen, want de meesten zien we later weer terug.“

Terug naar boven

Eindelijk groen licht hoefijzerfabriek
Door Sheila van Doorsselaer
Vrijdag 23 september 2005 - VOGELWAARDE –

De firma Kerckhaert heeft alle vergunningen binnen voor de verbouwing en de gedeeltelijke nieuwbouw van de hoefijzerfabriek in Vogelwaarde. Kerckhaert heeft bijna drie jaar op groen licht van de gemeente Hulst moeten wachten.
Hoefijzerfabriek Kerckhaert is de grootste hoefijzerproducent ter wereld en is sinds 1916 gevestigd aan Rapenburg in Vogelwaarde.
Het bedrijf breidde stapsgewijs uit, waarbij steeds nieuwe hallen aan de bestaande panden werden gebouwd. Kerckhaert streeft al zo’n tien jaar naar nieuwe uitbreiding. De oudste gedeelten van de werkplaats en de huidige kantoorruimten worden gesloopt.
Ook de twee omliggende woningen, in het verleden door het bedrijf aangekocht, gaan tegen de vlakte. Ter vervanging van de gesloopte werk- en kantoorruimte komt er nieuwbouw.

Ook heeft Kerckhaert op bedrijventerrein de Hogeweg in Hulst een nieuw magazijn en distributiecentrum gebouwd.
De totale investeringen voor de locaties in Hulst en Vogelwaarde bedragen voor de hoefijzerfabriek zo’n zes miljoen euro. De gemeente en de provincie dragen ieder bijna een half miljoen euro bij in het kader van stads- en dorpsvernieuwing.
De verwachtingen zijn dat de werkgelegenheid bij Kerckhaert met twintig arbeidsplaatsen kan worden uitgebreid.
Momenteel werken er zo’n honderd werknemers bij en voor Kerckhaert.
Woordvoerder A. Compiet van Kerckhaert is zeer tevreden dat de verbouwing en de nieuwbouw in Vogelwaarde nu definitief is geregeld.
Het zal volgens Compiet nog wel enkele maanden duren voordat de werkzaamheden gaan beginnen. „Eerst moet de inhoud van de magazijnen worden overgebracht naar Hulst. Ook moeten de machines die in de te slopen hal staan, worden verplaatst en dat vergt nogal wat werk.“
Volgens Compiet gaat de productie van hoefijzers tijdens de verbouwing en de nieuwbouw gewoon door.
Per jaar worden tussen de vijftien en de zeventien miljoen hoefijzers vervaardigd. Een van de grotere machines zal gedurende de verbouwing een tijdje stilgelegd moeten worden, maar daarmee loopt de productie slechts minimaal terug.

Terug naar boven

‘Laat natuur La Salette ongemoeid’
Door Harold de Puysseleijr
Donderdag 22 september 2005 - VOGELWAARDE –

Over anderhalve maand moet er meer duidelijkheid zijn over de bestemming van het terrein van Hoeve La Salette in Vogelwaarde.

(Foto Peter Nicolai)

Dan levert de vereniging voor natuur- en milieueducatie IVN het rapport af dat mede gemaakt is aan de hand van de natuurschouw die dertig experts van uiteenlopende organisaties gisteren hielden.

La Salette is een opvangcentrum van het Leger des Heils voor ongeveer veertig dak- en thuislozen, twaalf plaatsen voor beschermd wonen en een vierentwintig-uurs-opvang. Slechts een deel van het omvangrijke terrein (acht hectare) is momenteel echter in gebruik.
Vertegenwoordigers van de gemeente, de dorpsraad en verschillende natuurorganisaties struinden gistermiddag in groepjes door het gebied met de bedoeling ideetjes aan te dragen voor een nieuwe bestemming.
„Het is een uniek terrein“, zegt Alex Wieland van De Steltkluut met de bril op van de natuurbeschermer. „Er zijn wat kleine bosjes, weilanden, maar heel veel natuurelementen zouden hier nog kunnen worden aangelegd. Nu is er vrijwel geen natuurbeheer. Het terrein biedt heel veel perspectief“, zegt Wieland.
Ook directeur Harry de Heer van het Leger des Heils in Zuid-West Nederland draagt zijn steentje bij aan de natuurschouw. Hij zegt her en der al te hebben beluisterd dat het een verstandige keuze zou zijn de natuur in het gebied zoveel mogelijk ongemoeid te laten. „Zeker als je er iets mee wilt doen op het gebied van natuur- en milieueducatie“, legt De Heer uit. IVN komt naar aanleiding van de natuurschouw met aanbevelingen. Dat rapport wil het Leger des Heils vervolgens aanbieden aan de provincie Zeeland, om ook die mee te laten denken over een zinvolle invulling van het gebied.
„Daarna moet er nog een financieel haalbaarheidsonderzoek plaatsvinden om helder in beeld te krijgen of de plannen ook uitvoerbaar zijn“, laat De Heer weten.

Terug naar boven

Meedenken over toekomst van La Salette
Door Sheila van Doorsselaer
Zaterdag 17 september 2005 - VOGELWAARDE –

Omwonenden en bewoners van Hoeve La Salette in Vogelwaarde mogen meedenken over de herinrichting van het terrein.
Zij doen mee aan een natuurschouw waarbij een rondgang over het domein wordt gemaakt en wordt nagedacht over de mogelijkheden. Hoeve La Salette is eigendom van het Leger des Heils. In de gebouwen worden dak- en thuislozen opgevangen.

Het terrein van La Salette voldoet niet meer geheel aan de eisen van de tijd en de bedoeling is het domein zo in te richten dat de bewoners er plezierig kunnen wonen. Tegelijkertijd wordt gekeken hoe het grote, maar grotendeels onbeheerde, terrein voor een deel opengesteld kan worden voor anderen.
„Het resultaat moet zo zijn dat veel mensen gebruik kunnen maken en genieten van dit mooie stukje natuur, zonder last van elkaar te hebben. Ook in financieel opzicht moet het haalbaar zijn“, zegt teamleider P. Vader van La Salette. Vastomlijnde ideeën zijn er nog niet en waarom wordt de natuurschouw gehouden.
„De schouw is een manier om samen een inrichtingsplan te maken dat op brede steun kan rekenen“, zegt Vader. „Na een korte uitleg gaan we met elkaar, onder begeleiding van een gids, het terrein op en dat op verschillende locaties bekijken.“ De deelnemers kunnen aangeven wat er in de toekomst op die locatie zou moeten gebeuren. Voorafgaand daaraan geeft de gids informatie over de mogelijkheden en bestaande ideeën en de beperkingen die er eventueel zijn.“ De gidsen zijn afkomstig van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Natuur & Zo (natuur - en milieu educatie Zeeuws Vlaanderen), Natuurbeschermingsvereniging De Steltkluut, Staatsbosbeheer en het IVN (een vereniging voor milieu- en natuureducatie). Na afloop van de schouw worden de ingevulde formulieren verwerkt tot een plan, dat weer gepresenteerd wordt aan de deelnemers en belanghebbenden van de schouw.
Het Leger des Heils heeft geld nodig om het toekomstige plan te kunnen uitvoeren. Het Heilsleger beraadt zich nog over mogelijkheden fondsen te werven.
De natuurschouw wordt woensdag 21 september gehouden van van 13.45 uur tot 17 uur.

Terug naar boven

Mini-campings mogen uitbreiden
Door Harold de Puysseleijr
Vrijdag 16 september 2005 - VOGELWAARDE –

Mini-camping Kampershoek aan de Campensedijk in Vogelwaarde mag van de gemeente Hulst uitbreiden met 35 standplaatsen.Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst heeft dat besloten.
De familie De Nijs diende vorig jaar al een uitbreidingsverzoek in bij de gemeente maar kreeg toen nog nul op het rekest, omdat de agrarische bestemming van de grond uitbreiding van de camping niet toestond.
Inmiddels springt de overheid echter ruimhartiger om met uitbreidingen van campings, mits die deugdelijk zijn ingepast in het landschap.
Het echtpaar De Nijs baat naast het boerenbedrijf sinds 1995 al een mini-camping uit met vijftien standplaatsen. Huub de Nijs zegt erg blij te zijn dat de gemeente nu wel meewerkt aan het uitbreidingsverzoek.
„Wij zijn aangesloten bij de stichting Natuurkampeerterreinen en hebben een camping voor mensen die dicht bij de natuur vakantie willen vieren. Zo mogen er geen auto’s op ons terrein staan en moeten mensen zich met weinig middelen zien te redden. Een tropisch zwembad zul je op ons terrein dan ook niet vinden. Uiteraard zijn er wel de basisvoorzieningen zoals sanitair en douches.“
Ook de procedure voor de uitbreiding van camping De Oude Haven in Hengstdijk loopt momenteel bij de gemeente. Het echtpaar Verbruggen wil de camping vergroten met twintig stacaravans. Tijdens de onlangs afgesloten periode van voorinspraak zijn geen bezwaren tegen de voorgenomen uitbreiding ingediend.
De campingeigenaars moeten volgens gemeentewoordvoerster Michaëla van Bunder de komende tijd aanvulllende rapporten met betrekking tot bodemonderzoeken en faunabeheer aanleveren. Daarna gaat de procedure voor wijziging van het bestemmingsplan van start en kan vervolgens de verklaring van geen bezwaar tegen de uitbreiding worden aangevraagd bij de provincie

Terug naar boven

Woongoed ziet niets in plan Broekhoven
Door Sheila van Doorsselaer
Donderdag 15 september 2005 - VOGELWAARDE –

Woningcorporatie Woongoed ziet niets in het bouwen van een woonzorgcentrum op de plaats van de gemeentewerkplaats in Vogelwaarde.
Deze locatie, door fractievoorzitter Willy Broekhoven van Groot-Hontenisse opgevoerd als een alternatief voor het bouwen in het wandelbos, vindt de corporatie ongeschikt. Nadat de meerderheid van de Hulster fracties voor het zomerreces aangaf het wandelbos geen goede plek te vinden voor vijfentwintig zorgappartementen, is het college van burgemeester en wethouders op zoek gegaan naar alternatieven.
Het perceel dat vrijkomt na de sloop van de oude basisschool en een plekje in een toekomstig uitbreidingsplan in Vogelwaarde passeerden de revue. Broekhoven kwam met nog een optie, een plan wat inmiddels in de volksmond zijn naam is gaan dragen, ‘plan Broekhoven’. De sloop van de gemeentelijke werk- en opslagplaats die amper meer gebruikt wordt en op de vrijkomende grond het woonzorgcentrum bouwen.

Corporatie
Wethouder Ben Pauwels heeft alle opties voorgelegd aan Woongoed. De corporatie zette vrijwel meteen een streep door de locatie aan de school en plan Broekhoven. Een plekje in het uitbreidingsplan zou wellicht nog kunnen, maar wat de corporatie betreft, hebben slechts twee plekken de voorkeur: het wandelbos of, en dat is nieuw, op een gedeelte van de voetbalvelden van Vogelwaarde.
De PvdA-fractie heeft inmiddels te kennen gegeven op zich wel te kunnen leven met de locatie wandelbos, mits er voldoende bomen blijven staan om omwonenden hun uitzicht op het groen niet te ontnemen. Ook wethouder Pauwels vindt dat het wandelbos de meest geschikte locatie is. ,,Het complex wordt niet zo heel groot, in dat bos valt het eigenlijk amper op. Daarnaast willen we het verlies aan bomen aan de andere kant van het wandelbos compenseren."
De gemeenteraad zal zich binnenkort uit moeten spreken over een definitieve locatie voor het woonzorgcentrum.

Terug naar boven

Zaamslagveer-Vogelwaarde, afslagen volgend jaar dicht
Door René Hoonhorst
Donderdag 15 september 2005 - ZAAMSLAGVEER –

Over dik een jaar kunnen automobilisten niet langer afslaan op rijksweg N61 tussen Zaamslagveer en Vogelwaarde.
De Koning Willem III weg, de Drie Gezustersdijk, de Sasdijk en de Schoolstraat zijn vanaf najaar 2006 niet meer vanaf de N61 te bereiken.
Automobilisten die naar Vogelwaarde willen, kunnen vanaf de rijksweg dan alleen nog bij het kruispunt Rapenburg Tol, de rotonde, het dorp inrijden. Mochten ze vanuit Terneuzen naar het westen of het noorden van het dorp willen, dan moeten ze door de polder rijden.

Gedeputeerde Staten hebben deze week een ontwerpbesluit genomen om de vier zijwegen van de N61 tussen Zaamslagveer en Vogelwaarde met ingang van 1 februari 2006 af te sluiten. Maar die datum werd ingegeven door eerdere planningen en zal zeker niet in het definitieve besluit komen te staan, meldde een beleidsambtenaar van de provincie gisteren. „De parallelwegen moeten af zijn, want we kunnen bestuurders van landbouwvoertuigen niet nodeloos om laten rijden.“
Rijkswaterstaat zet nog dit jaar een informatie-avond voor belanghebbenden op touw om de plannen voor de aanleg van parallelwegen uiteen te zetten. Begin volgend jaar moet bekend zijn welke aannemer het karwei mag gaan uitvoeren. Het uitvoeringsplan komt ook nog eens tijdens een officiële informatieavond aan de orde. Zowel aan de noord- als de zuidkant van de weg komen tussen Zaamslagveer en Vogelwaarde parallelwegen voor fietsers, bussen, landbouwvoertuigen en bestemmingsverkeer. De Drie Gezustersdijk, de Schoolstraat en een deel van de Koning Willem III weg zijn via de noordelijke parallelweg te bereiken, de Sasdijk en het resterende deel van de Koning Willem III weg via de zuidelijke parallelweg.
Bij het begin- en eindpunt van de zuidelijke parallelweg komen landbouwsluizen om sluipverkeer tegen te gaan. De noordelijke parallelweg tussen Zaamslagveer en de Schoolstraat wordt juist breder om het openbaar vervoer (bussen van Connexxion) van en naar Vogelwaarde ruim baan te geven. De benodigde (agrarische) grond voor beide parallelwegen is bijna binnen.

Overeenkomsten
De overeenkomsten voor aankoop van een paar percelen moeten nog worden getekend, maar projectleider D. de Kramer van Rijkswaterstaat verwacht geen problemen. „We hopen dat een aannemer volgend jaar april kan beginnen met de aanleg van de parallelwegen. Een half jaar later moeten de twee wegen in gebruik zijn, verwachten we.“
De ingrepen tussen Zaamslagveer en Vogelwaarde staan los van verkeersmaatregelen elders aan de N61. Tussen Hoek en Schoondijke moeten nog diverse ingrijpende aanpassingen plaatsvinden, onder meer ter hoogte van de de Braakman. Wanneer de planontwikkeling voor dat tracé is afgerond, durven woordvoerders van Rijkswaterstaat nog niet zeggen.

Terug naar boven

Ambras viert 25-jarig jubileum met cd
Door Harold de Puysseleijr
Donderdag 15 september 2005 - HULST –

„Het hoogtepunt van ons zilveren jubileum is dat we na vijfentwintig jaar nog altijd bestaan.“ Dat zegt Piet Scheerders van de jubilerende volksmuziekgroep Ambras.

(Foto Wim Kooyman)

Ambras zet dat jubileum luister bij met de presentatie van hun vijfde cd. Die draagt de toepasselijke titel ‘Tot Botskes’, dialect voor ‘tot straks’.
En zo denken Scheerders (zang, gitaar, teksten), Hans van Bellen (gitaar, zang), Rob van Bellen (viool) en Jos Neve (accordeon, bas, zang) er na vijfentwintig jaar over.
„We denken nog lang niet aan stoppen, we beginnen pas“, zegt Scheerders. „Muziek maken is gewoon gezellig. Dat wordt je niet beu. Bovendien is het voor ons geen ‘big business’. Onze vriendenband is de kurk waar de groep al jaren op drijft.“

Scheerders werd als jongen van tien al gegrepen door de oude volksliedjes die Remie de Guytenaere zong in het café waar Scheerders pijlenraper bij de schieting was.
Zo ontwikkelde zich zijn interesse en bracht hij later als jong onderwijzer met collega Dick Busch als het Duo Ellende die oude liedjes tot leven. Toen dat duo uiteenviel sloot Scheerders een samenwerkingsverband met de overige drie Ambrasleden, die hun muzikale wortels in de wereld van de volksdansgroepen (Hava Naguila, Pofajdok) in de streek hadden.
„We zijn opgericht op 6 oktober 1981 om 20.00 uur“, zegt Scheerders zonder een spier te vertrekken. „Dat was namelijk ons allereerste optreden in het dorpscentrum in Vogelwaarde. De naam van de groep hebben we meen ik in een dialectwoordenboek gevonden.“ Ambras staat in de betekenis van de vier Zeeuws-Vlaamse volksmuzikanten voor ‘gezellige rommeligheid’. „Wij leveren geen gelikte optredens af. De babbels tussen onze liedjes door komen altijd spontaan tevoorschijn en gaan over alledaagse gebeurtenissen.“

Ambras bouwde volgens de zanger/tekstschrijver langzaam naam op in het circuit van de verenigingsfeesten. „De optredens waren tot onze eigen verbazing een groot succes. Wij hadden helemaal niet het idee de streek met onze muziek te gaan veroveren. We maakten gewoon graag muziek en daar rolden steeds meer optredens uit.“
De faam van Ambras nam een grotere vlucht door de streekamusementsavonden Van Bij Ons in gemeenschapscentrum Den Dullaert in Hulst, naar een idee van George Sponselee. Twee jaar na de eerste Van Bij Ons in 1986 begonnen de leden van Ambras samen met Frans de Schepper en Sankie Koster op basis van dezelfde formule met het Theater Chantant in De Halle in Axel, nog steeds een drukbezocht evenement.
„Mensen van middelbare leeftijd en ouderen zijn toch ons voornaamste publiek. Hoewel er ook nog wel een tijd geweest is dat we met carnaval ook onder de jeugd heel bekend waren met sommige liedjes. Maar op dit moment spreken onze luisterballades de jeugd niet zo aan.“

Volksmuziek, geplaatst in de streek, met een verhaal erbij. Dat kan verzonnen zijn of authentiek. Een smeuïg lied en een beetje cynisch-grappig verhaal. Het is kennelijk een formule die veel mensen aanspreekt.
Naast oude streekliedjes zijn er in de loop van alle jaren op het repertoire van Ambras ook heel wat eigen liedjes gekomen. „Op die verenigingsavonden kwam vaak het verzoek ‘kun je zelf eens geen liedje maken op die of die’ en dat ging me eigenlijk altijd goed af“, vertelt Scheerders. Zo staan er op de nieuwste cd nummers over prinses Mabel (op de wijze van ‘Daar was laatst een meisje loos’) en een nummer over kroonprins Willem-Alexander, die zoals bekend elk jaar wel een keer naar Oost-Zeeuws-Vlaanderen komt voor een jachtpartij.

De wethouders Frank van Driessche (Hulst) en Adhémar van Waes (Terneuzen) nemen de eerste exemplaren van ‘Tot Botskes’ in ontvangst op het jubileumfeest in De Halle in Axel. Dat vindt plaats op zaterdag 8 oktober vanaf 20.00 uur.
Die avond treden behalve Ambras ook streekverteller Cyriel Peeters en streekartieste Sankie Koster op.
De komende maanden maakt Ambras een jubileumtoernee, met optredens in Sluiskil, Oostburg, Kloosterzande en enkele plaatsen aan de overkant van de Westerschelde, waar de groep ook een vaste schare aanhangers heeft opgebouwd.

Terug naar boven

PvdA toch voor zorgcentrum in wandelbos
Door Sheila van Doorsselaer
Dinsdag 13 september 2005 - VOGELWAARDE –

De Hulster PvdA-fractie kan onder voorwaarden toch instemmen met de bouw van een woonzorgcentrum in het wandelbos in Vogelwaarde.
Als er een rij bomen blijft staan en de overburen daardoor hun groene uitzicht blijven behouden, heeft de PvdA niet zoveel problemen met het plan.
Het dagelijks bestuur van de gemeente Hulst wil corporatie Woongoed in Vogelwaarde 25 zorgappartementen voor ouderen laten bouwen.
Hulst heeft daarvoor haar oog laten vallen op het wandelbos, bij gebrek aan een betere locatie. De politieke partijen in de Hulster gemeenteraad bleken tijdens de laatste raadsvergadering allerminste te spreken over de keus van het college. Ze willen niet dat het ‘enige stukje bos’ van Vogelwaarde voor woningbouw wordt opgeofferd en verwachten problemen met milieucirkels door de nabijheid van de buurman, transportbedrijf Scheerders. Omwonenden van het wandelbos dreigden met de rechter als Hulst de plannen toch doorzet.
Fractievoorzitter Willy Broekhoven van Groot Hontenisse presenteerde een alternatief plan. De gemeentelijke werk- en opslagplaats in Vogelwaarde die volgens hem amper meer wordt gebruikt, zou een veel betere locatie zijn. De gemeente heeft daarom het zoekgebied naar meer geschikte locaties uitgebreid.
„Waarschijnlijk gaat komende week het college aan de commissie laten weten dat deze optie niet mogelijk is of alleen tegen zeer hoge kosten“, zegt PvdA’er Ron de Kort. „Daarom denk ik dat uiteindelijk de plaats in het wandelbos nog niet zo verkeerd zal zijn. Als men nu tussen het nieuwe woonzorgcentrum en de Bossestraat een paar rijtjes bomen laat staan, dan houden ook de bewoners tegenover het wandelbos hun fraaie uitzicht op het groen.“
Wethouder Ben Pauwels zegt de alternatieve locatie te hebben doorgesproken met Woongoed. „Zij moeten ons nu laten weten wat ze er van vinden. Geen enkele locatie in Vogelwaarde is ideaal, maar we moeten met zijn allen wel een keer een beslissing nemen.“
De Kort wil niet dat de locatie voor het Vogelwaardse woonzorg verzandt in een oeverloze discussie. „Dat betekent alleen maar dat het woonzorgcentrum er veel later komt dan wenselijk is. En daar zijn de inwoners van Vogelwaarde niet mee gediend.“

Terug naar boven

UITZICHT: ‘Onze tuin is onze luxe’
Door Patricia de Ryck
Dinsdag 13 september 2005 - VOGELWAARDE –

Zeeuws-Vlaanderen wordt vaak geroemd om zijn vergezichten. Het ene haast nog mooier dan het andere, al zit er soms ook wel eens een lelijk obstakel in de weg. We vroegen de lezers om hun mooiste uitzicht en gingen er vervolgens zelf een kijkje nemen.

(Foto Camile Schelstraete)

„Wie heeft er nu paarden en koeien in zijn achtertuin? Dat kunnen tegenwoordig nog maar weinig mensen zeggen. Wij zien altijd paarden en moeten er niet voor zorgen. Dat vind ik heerlijk“, vertelt Anita van de Walle.
Anita ( 47) woont samen met haar man Reggie (49) en hun drie kinderen Natasja (24), Martijn (22) en Anniek (14) aan de Schoolstraat in Vogelwaarde.
In 1982 hebben ze het oude huis gekocht en begonnen met de verbouwing. Inmiddels is het hele huis verbouwd en is de tuin ook onderhanden genomen. Vier jaar geleden hebben ze de kans gekregen om een groot stuk grond bij te kopen en dat hebben ze meteen gedaan.

Er is in die tijd veel veranderd. De bomen die er stonden, zijn omgekapt. Reggie: „Onder de bomen door konden we een heel eind kijken. Daar houden wij echt van. Doordat we de bomen nu gekapt hebben, kunnen we nog verder kijken. Je kunt hier het licht, lucht en de ruimte goed zien. En niet alleen vanuit de tuin. We kunnen vanuit onze serre en keuken ook alles goed zien. Dat is toch prachtig.“
Als het goed weer is, zijn Reggie en Anita altijd in de tuin te vinden. Anita: „Hier ontspannen we. Er is zoveel ellende op de wereld, maar als ik hier in mijn tuin zit, vergeet ik dat allemaal. Ik word hier heel erg rustig. Mijn man en ik zitten regelmatig op het bankje bij onze vijver. Dat duurt geen uren hoor. We zijn namelijk geen zitters, als we werk zien, bijvoorbeeld een plant die gesnoeid moet worden, doen we het meteen.“

De natuurlijke vijver is het plaatje van de tuin. „Toen we het stuk grond er bij hebben gekocht, wilden we meteen een vijver. Een natuurlijke vijver leek ons het beste. Vandaar dat we met een kraan een diepe put hebben gegraven. Hij stond meteen vol water. De planten kwamen later. Sommige hebben we gekregen, andere gekocht, maar er zijn ook planten die zomaar uit het niets groeien. Dat is schitterend. Er zwemmen ook een heleboel vissen in. We kregen vijf vissen, maar die hebben zich in de tussentijd goed voortgeplant.“
Ze vinden het dan ook niet erg als er een reiger op bezoe komt. „Al zal hij niet gaan vissen als we in de tuin zitten“, vertelt Reggie, terwijl er net een reiger boven de tuin vliegt. Inderdaad, hij gaat niet vissen, maar vliegt verder.
Volgens de familie Van de Walle hebben ze op ieder moment van het jaar een prachtig uitzicht. „Als de tuin helemaal in bloei staat, vind ik hem het mooist“, vertelt Anita. Reggie: „Ieder seizoen heeft zo zijn topdagen. Toen ik vanochtend naar buiten kijken, zag ik nevel boven de wei hangen. Het leek net of ik maar een half paard zag. Zelf vind ik de luchten ook heel mooi. De ondergaande zon kun je vanaf hier dan ook goed zien. ’s Nachts kun je de sterren hier ook heel goed zien. Dat vind ik prachtig.“
Niet iedereen ziet volgens Reggie en Anita de schoonheid van hun uitzicht. „Wij letten er gewoon goed op, omdat we echte natuurliefhebbers zijn. Anderen gaan gewoon zitten en kijken er niet naar. Zij hechten meer waarde aan veel materiële luxe. Onze tuin is onze luxe.“

Terug naar boven

Aanpassen N61 krijgt groen licht
door Eugène Verstraeten
Vrijdag 2 september 2005 - VOGELWAARDE –

Gedeputeerde Staten zetten het licht op groen voor de aanpassing van ven de rijksweg N61 tussen Stoppeldijkveer en Rapenburg Tol.
Het dagelijks provinciebestuur onderschrijft de manier waarop de gemeente Hulst eerder de tegen het plan ingediende bezwaren heeft weerlegd.
De N61 wordt in Oost-Zeeuws- Vlaanderen aangepakt in het kader van het verkeersproject De Ruit. De plannen voor het wegvak tussen Vogelwaarde en Zaamslagveer gaan uit van twee parallelwegen aan weerszijden van de rijksweg. De noordelijke parallelweg wordt aangelegd van Zaamslagveer tot de rotonde aan Rapenburg Tol.
De Schoolstraat verliest de rechtstreekse aansluiting met de N61, maar wordt aangesloten op de parallelweg. Aan de zuidelijke kant van de N61 komt vanaf Zaamslagveer tot aan de rotonde ook een parallelweg. Deze is enkel bestemd voor landbouwverkeer en fietsers. De landbouworganisatie ZLTO en de dorpsraad Vogelwaarde vinden het samenvoegen van het fietspad met de zuidelijke parallelweg over een afstand van 550 meter onaanvaardbaar. Dit in verband met de verkeersveiligheid.
De gemeente Hulst heeft dat bezwaar, en de provincie ondersteunt dat, weggewuifd met de constatering dat weg 2,50 meter breed is en dat de bermen half verhard worden. Daardoor ontstaat een totale breedte van meer dan vijf meter. Verder blijkt uit metingen die in juni zijn gehouden dat het gemiddeld aantal fietsers dat gebruikmaakt van het fietspad minder dan de helft is dan eerst werd aangenomen. Per etmaal pedaleren gemiddeld maximaal 161 fietsers voorbij, in plaats van 350 wielrijders.
De ZLTO maakt bij voorbaat al bezwaar tegen verkeersremmende maatregelen zoals wegversmallingen en drempels. Maar die komen er helemaal niet. Met behulp van borden wordt aangegeven dat de weg alleen bestemd is voor landbouwverkeer.

Veilig
De dorpsraad en de ZLTO maken bezwaar tegen de aansluiting van de parallelweg op de hoofdrijbaan bij Zaamslagveer. Er ontstaat daar een gevaarlijke en verwarrende situatie, vinden ze. Het is echter de bedoeling dat de bebouwde komgrens verschuift, waardoor de snelheid naar 50 kilometer per uur wordt gebracht. Daarnaast wordt een veilige oversteek voor fietsers en landbouwverkeer gecreëerd.
De landbouw vraagt om zo weinig mogelijk bomen te planten langs de parallelweg in verband met schaduwwerking, afbrekende takken en moeilijk schonen van sloten. De dorpsraad wil juist wel bomen en met name langs de noordelijke parallelweg. Vanuit landschappelijk oogpunt zijn bomen direct langs de aangepast N61 echter niet gewenst, zo luidt de reactie.

Terug naar boven

UITZICHT: ‘Rustig zitten kunnen we niet’
Door Patricia de Ryck
Woensdag 31 augustus 2005 - VOGELWAARDE –

„Onkruid, onkruid en nog eens onkruid – dat zagen we toen we hier voor de eerste keer een kijkje namen. Alleen de bomen stonden er al. Ik wist meteen dat we er iets moois van konden maken, maar daar hebben we wel veel werk aan gehad. De dennenbomen die ons uitzicht belemmerden, hebben we meteen gekapt, we wilden de polder in kunnen kijken“, vertelt Alfons Compiet (54) uit Vogelwaarde.

(Foto: Wim Kooyman)

Samen met zijn vrouw Mary (50) woont hij aan de Bossestraat. Iedere dag genieten zij weer van het uitzicht op hun mooie grote tuin en de achterliggende wei waar paarden en schapen hun achterburen zijn. Een groot aantal verschillende bloemsoorten siert de tuin. Verder ligt achter in de tuin een natuurlijke vijver. Er zitten zelfs palingen in die de vorige eigenaar heeft achtergelaten.
Een grote tuin daar waren Alfons en Mary echt naar op zoek. Alfons: „Voorheen woonden we in een redelijk groot huis met een kleine tuin. Nu wilden we juist een kleinere woning met een grote tuin. We hebben bij de keuze van deze woning dan ook écht op de tuin en ons uitzicht gelet.“

„Het is hier lekker rustig. In een stad zou ik niet kunnen wonen. Als we thuis komen uit de stad ben ik altijd blij. Dan waardeer je echt hoe rustig je hier zit“, valt Mary hem bij. Bezoek waardeert het uitzicht ook. Liefhebbers krijgen altijd een rondleiding door de tuin.

En rustig kunnen ze zeker zitten. In de tuin hebben Alfons en Mary verschillende zithoekjes gemaakt. Als de zon schijnt, kunnen ze in de schaduw zitten van de grote bomen én zelfs bij slecht weer kunnen ze nog van hun tuin genieten, vanuit hun tuinhuisje achterin de tuin. Toch zitten ze er niet vaak. Mary: „We zijn altijd bezig in de tuin, rustig zitten kunnen we eigenlijk niet. In zo’n tuin kun je altijd wel iets doen. Dat doen we graag. We doen alles zelf. Binnenkort beginnen we weer met het snoeien van de hagen en het knippen van de planten. Van de planten maken we dan compost, zodat we het het jaar daarna weer kunnen gebruiken.“
De familie Compiet krijgt vaak bezoek van een groot aantal vleermuizen. „Kleine, grote, ze vliegen hier allemaal boven de vijver. Ze eten de muggen op die boven de vijver vliegen. We krijgen ook regelmatig bezoek van een reiger. Dat vind ik niet erg. En als hij te veel vissen eet, doen we de deur open. Onze hond vliegt dan naar buiten, dan is hij zo weg“, vertelt Alfons. Volgens Alfons en Mary is de tuin niet alleen mooi in de zomermaanden. Zij: „Ieder seizoen heeft zo zijn charmes. Als het sneeuwt ligt de tuin er ook schitterend bij. Kaal staat hij ook eigenlijk nooit, want ook in de winter bloeien er enkele planten.“

De mooiste momenten worden vastgelegd op foto. „Iedere verandering fotografeer ik. Als we vlinders of vogels zien die we niet kennen, zoeken we ze altijd op in boeken of op internet om hun naam te weten te komen“, besluit Alfons.

Terug naar boven

Parochie en kerk van Pauluspolder
Door George Sponselee
Woensdag 24 augustus 2005 - VOGELWAARDE –

VERSTEEND VERLEDEN
Een lezer informeerde: ‘In Pauluspolder heeft een kerk gestaan. Was daar ook een parochie en zo? Kun je daar eens iets over schrijven?’ Misschien is het goed te beginnen met iets te vertellen over het landschap van toen, dat echter nog altijd in het veld goed te herkennen is.

(Foto Wim Kooyman)

Met toen bedoelen we dan de periode beginnend al voor het jaar 1000. De Honte, de latere Westerschelde, had nabij de huidige buurtschap Campen een zijtak die tot aan Hulst doorliep, de Hulster- of Saxhaven. Nabij het tegenwoordige Vogelfort had die Hulsterhaven een zijtak in oostelijke richting, de kreek de Vogel en aansluitend daaraan de Hingewaardinge. Heel dat stelsel van kreken stond onder invloed van eb en vloed en het laat zich raden dat de onbedijkte gronden ernaast geregeld overstroomden. Zo ook de landen ten noorden en ten zuiden van de Vogel, gebieden die Noorder- en Zuidermoeras genoemd werden. Bijna zeker werd er, met name in dat Noordermoeras, veen gedolven en regelmatige overstromingen waren daar derhalve niet gewenst. In 1161 werd er wellicht daarom aan de noordzijde van de Vogel een dijk opgeworpen. Die begon in de omgeving van Kuitaart en liep door tot? de buurtschap Oude Stoof? Tot aan Campen? Die dijk, de Vogel en de Hulsterhaven zijn nog stuk voor stuk moeiteloos in het landschap terug te vinden. De Vogel is de bekende, ruim drie kilometer lange kreek tussen het Vogelfort en Kuitaart en de Saxhaven is de polderleiding de Oude Haven (d’Aof in de volksmond). De dijk draagt vanaf Kuitaart tot in Hengstdijk de tamelijk dwaze naam Sint Josephstraat. Dat is zo van enige tijd na de gemeentelijke herindeling van 1970.

Voordien kende iedereen hem als D’n Oôs’dijk. Bij die herindeling werden Vogelwaarde en Hontenisse samengevoegd en Hontenisse had voordien ook al een Oostdijk. Op aandragen van de pastoor van Hengstdijk, G. Bongenaar, die een groot vereerder was van Sint-Jozef als patroon van de kuisheid - waar de pastoor zelf danig mee sukkelde - kwam de naam Sint Josephstraat tot stand.
In dat bedijkte land, de tegenwoordige Groote Hengstdijkpolder, stichtten de Norbertijnen uit Drongen in 1161 een parochie: Hengstdijk. Rond de honderd jaar later werd aan de zuidzijde van de Vogel ook een dijk gelegd. Dat gebeurde door de cisterciënzermonniken van de abdij Boudeloo in Klein-Sinaai, maar de Norbertijnen stichtten er een parochie en bouwden er een kerk. De polder werd Ser Pauwels genoemd en rond de kerk ontwikkelde zich het dorpje Pauluspolder. De kerk had als patroon de heilige Gerulphus. Bij sommige schrijvers, zoals bij Van Empel en Pieters in ‘Zeeland door de eeuwen heen’ wordt gezegd dat de kerk van Hengstdijk verplaatst zou zijn naar Pauluspolder. Maar dat is niet juist. De zetel van de parochie werd van Hengstdijk naar Pauluspolder verplaatst, niet de kerk dus, want een van de bepalingen die bij die verplaatsing gesteld werd, was dat er in Hengstdijk op geregelde tijden een mis opgedragen moest worden.

Pastoor
Bekend is ook dat beide dorpen meermalen een gemeenschappelijke pastoor gehad hebben. Elk van de dorpen behield dus zijn kerk en hoe ze eruit gezien hebben is ook bekend. Van die van Pauluspolder is ooit een schilderij gemaakt dat jarenlang door de familie Collot d’Escury in bruikleen was afgestaan aan het Streekmuseum in Hulst. Thans hangt er een foto van genoemd schilderij. Officieel was Pauluspolder een dorp, maar niet echt groot. Kok noemt in ‘Dekenaat in de steigers’ voor 1628 150 communicanten. Wat jaren later, in 1847, schrijft Van der Aa in zijn ‘Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden’: ‘Men telt er in de kom van het dorp 25 huizen, bewoond door 28 huisgezinnen, en 140 zielen, die meest in den landbouw en in het graven of steken van den zoogenaamden derrieturf hun bestaan vinden. De inwoners, die op 7 na allen R.K. zijn, behooren tot de parochie van Stoppeldijk, welke alhier eene kerk heeft aan den H. Gerulphus toegewijd, zijnde een oud gebouw, van een orgel voorzien, door den destijds aldaar dienstdoenden Pastoor, in 1817, ten geschenke gegeven. Tegen deze kerk staat een zware toren, welke sedert onheugelijke tijden aan de westzijde overhangt’.

De kerk heeft ongeveer gestaan waar nu de voormalige school staat. Toen een aantal jaren geleden ten oosten van het schoolhuis een bungalow gebouwd werd, was duidelijk dat daar voordien het kerkhof gelegen had. Het oude kerkhof dan, want er was ook een nieuw. Degene die er als laatste begraven werd was Elisabeth Kriekaart. Dat was in 1850 en op haar bidprentje staat: de laatste huisvrouw van Jan Adriaansens uit Cambron.
Het nieuwe kerkhof lag in de zuidoostelijke hoek van het dorpje aan het Heernisser Kerkpad dat toen een verbinding vormde tussen de buurtschap Heernisse aan de Margretsedijk en de tegenwoordige Polderweg. Uit het feit dat de teraardebestellingen in 1850 stoppen, valt af te leiden dat Pauluspolder dan al op zijn retour is. Dat was al begonnen in de Franse Tijd toen de gemeenten als bestuurlijke eenheden werden ingesteld. In 1801 was er al een maire, een burgemeester, van Stoppeldijk, let wel: van Stoppeldijk, niet van Pauluspolder. Het buurtschapje Stoppeldijk werd de zetel van de gemeente en daar kwam ook het gemeentehuis te staan. Niet leuk voor Pauluspolder maar wel begrijpelijk, want door voortdurende inpolderingen in het verleden was het gebied in zuidelijke richting uitgebreid waardoor Stoppeldijk veel meer centraal lag.

Leeg
De kerk van Pauluspolder was, net als die van Hengstdijk, in 1645 overgedragen aan de protestanten, maar door het ontbreken van gelovigen bleven ze leeg staan. In 1799 werd de kerk van Pauluspolder teruggegeven aan de katholieken en vanaf 1801 deed zij weer dienst als parochiekerk, maar wel onder de naam parochie Stoppeldijk. Ze was echter oud en vervallen en toen er dan ook een nieuwe kerk gebouwd moest worden, kwam die in Stoppeldijk te staan. Deze kwam in 1861 gereed, maar brandde in 1869 helemaal uit. De huidige kerk werd in 1870 in gebruik genomen. En de kerk van Pauluspolder? Die werd afgebroken. Petrus de Wael, burgemeester van Stoppeldijk, kocht de plavuizen. Hij woonde op de boerderij bij het Koegat aan de N60 waar later Constant en Arthur Vereecken woonden en thans Cornelis van den Heijkant. Naar de eis van de tijd werd het materiaal zoveel mogelijk opnieuw gebruikt.

Met dank aan M. Sponselee-van Geertruij te Pauluspolder.

Terug naar boven

Vierdaagse sluit af met waterfestijn
Door Edy de Witte
Zaterdag 20 augustus 2005 - VOGELWAARDE –

De laatste dag van de fietsvierdaagse in Vogelwaarde viel gisteravond letterlijk in het water. Drie dagen lang konden de bijna 140 deelnemers vanaf afgelopen dinsdagavond onder ideale weersomstandigheden een ritje van 15 of 25 kilometer maken.
De trajecten waren uitgezet in de polderrijke omgeving. Gisteravond gooide het slechte weer roet in het eten. Toch pakten enkele fanatieke fietsers vanaf café ’t Karrewiel gekleed in regenpak de laatste tocht aan. L. Boers van het organiserende feestcomité was wel zeer tevreden over de opkomst. „We hadden het natuurlijk de eerste drie dagen niet beter kunnen treffen met een aangename temperatuur en een zonnetje. Jammer dat de laatste trip in het water viel. Met af en toe een bliksemflits en onweersklap erbij is het nog gevaarlijk ook om de polder in te trekken.“

Terug naar boven

124 deelnemers bij fietsvierdaagse
Door Edy de Witte
Woensdag 17 augustus 2005 - VOGELWAARDE –

Vanaf café ’t Karrewiel gingen gisteravond 124 deelnemers van start voor de eerste editie van de fietsvierdaagse in Vogelwaarde. De fietsers konden een keuze maken uit een rit van 15 of 25 kilometer. De routes waren uitgezet in de polderrijke omgeving.
Het plaatselijke feestcomité heeft de touwtjes van dit sportieve festijn in handen. Voorzitter J. de Block was zeer tevreden over de opkomst. „We hadden het natuurlijk niet beter kunnen treffen met deze aangename temperatuur en een stralend zonnetje. Vooral op de kortste route schreven nogal wat gezinnen met kinderen in. Dit traject werd door zo’n 70 deelnemers afgelegd. Bij het vertrek kregen alle fietsers een appeltje voor de dorst mee.“
Iedere dag wordt aan de hand van een routebeschrijving een ander traject gereden. Het feestcomité heeft dit jaar voor het eerst uitgepakt met een fiets- en wandelevenement.
Voor de zomervakantie werd al met succes een wandeldriedaagse gehouden. Door de grote belangstelling wil het feestcomité nu volgend jaar met een volwaardige wandelvierdaagse voor de dag komen. De fietsvierdaagse was voor Vogelwaarde een bekende activiteit, want in het verleden was er al eerder een fietsvierdaagse.
Vooral op verzoek van nogal wat fietsfanaten pakte het feestcomité de draad op. De volhouders krijgen vrijdag na hun laatste ritje een herinnering

Terug naar boven

Verbist Agri Impex Vogelwaarde failliet
Door Frank van Cooten
Dinsdag 16 augustus 2005 - VOGELWAARDE –

Witlof- en wortelenverwerkingsbedrijf Verbist Agri Impex bv in Vogelwaarde is failliet. Bij dit bedrijf werken twintig medewerkers.
Het bedrijf maakt wortelen en witlof ‘klaar’ voor de supermarkten. Verbist werkt echter noodgedwongen al een jaar of vier onder de kostprijs. „Geen enkel bedrijf houdt dit vol“, zegt curator S. van Boven.
Volgens de curator is het faillissement van Verbist een gevoelige klap voor Vogelwaarde. Het bedrijf zorgde immers voor een belangrijk stuk werkgelegenheid voor het dorp.
De supermarktoorlog is volgens Van Boven een van de redenen voor het faillissement. De grote supermarkten bedingen immers steeds goedkopere prijzen bij de leveranciers. „Een groot aantal bedrijven houdt dit vol door personeel zwart uit te betalen. Verbist heeft dat nooit gedaan. Wellicht is hij te netjes geweest.“
De directeur van het bedrijf had gisteren geen gelegenheid te reageren op het faillissement.

Terug naar boven

Een nat weekend
Door Frank Lambregts
Maandag 1 augustus 2005 - TERNEUZEN –

Zelden viel een zomerweekend zo in het water als het afgelopen weekeinde. Op bepaalde plekken in Zeeland en West-Brabant viel een record aan hemelwater naar beneden.
Normaal valt er in de hele maand juli 69 mm regen. Het dorp Putte haalde die hoeveelheid vrijdagavond in iets meer dan een uur. De brandweerkorpsen in de regio hebben het afgelopen weekend overuren gedraaid. De politie moest overal straten afzetten om te voorkomen dat er in de huizen water binnen zou golven door rijdende auto’s.
Vrijdagavond tussen zeven en elf uur was het overal in West-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen raak.
In Zeeuws-Vlaanderen werd vooral Vogelwaarde overspoeld.
In West-Brabant kwamen vooral in Putte en Bergen op Zoom de straten blank te staan.

Steden als Breda en Roosendaal bleven relatief gespaard van de grootste ellende. Hoewel er volgens weerkundige Cees van Gurp uit Breda in de nacht van vrijdag op zaterdag altijd nog 28 mm regen viel. En tien is al veel.
„Die onweersbui bleef maar boven Breda hangen en stierf langzaam uit. Dat is zeer zeldzaam, want meestal drijft zo’n bui weg“, vertelt Van Gurp.
Zondagochtend viel er in Breda nog eens een dikke twaalf millimeter bij.
Dezelfde meting als Willy de Groff deed in Sas van Gent.
„Maar hier in Sas regent het nooit zo hard hoor“, zegt hij erbij. „Voor regen moet je in het gebied van Hulst zijn.“
Nee, extreem was het precies 25 jaar geleden; in de zomer van 1980. Cees van Gurp lepelt z’n eigen Bredase cijfers uit die tijd nog eens op: in juli 1980 viel er in 27 dagen maar liefst 247 mm regen. Altijd nog twee keer zo veel als in juli 2005.

Terug naar boven

Fietsvierdaagse in Vogelwaarde
Vrijdag 29 juli 2005 2005 - VOGELWAARDE –

Het Feestcomité Vogelwaarde houdt voor het eerst een fietsvierdaagse. Deze tegenhanger van de bekendere wandelmeerdaagsen vindt plaats van dinsdag 16 - tot en met vrijdag 19 augustus.
Deelnemers kunnen kiezen uit een fietsroute van vijftien kilometer, of een ronde van vijfentwintig kilometer. Het vertrek is dagelijks vanaf café ‘t Karrewiel tussen 18.30 uur en 20.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro per persoon. Na afloop van de vierdaagse ontvangt elke deelnemer een leuke herinnering.

Terug naar boven

Leger des Heils zet in op behoud
Door Sheila van Doorsselaer
Donderdag 21 juli 2005 - VOGELWAARDE –

Het Leger des Heils wil de oude rietgedekte schuur op het terrein van hoeve La Salette in Vogelwaarde koste wat het kost behouden.
In die momenteel leegstaande schuur wil het Heilsleger in de toekomst activiteiten gaan ontplooien. De maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen blijft bestaan. Tot een paar jaar geleden werd de schuur bewoond door cliënten van het Heilsleger. Twee jaar geleden werd een nieuwe woonvleugel op het terrein in gebruik genomen en sindsdien staat de schuur leeg.
De sloopvergunning voor het markante gebouw was al aangevraagd, maar het personeel van La Salette heeft hier met succes tegen geageerd. De schuur wil het Leger des Heils graag op een andere manier gaan benutten en het is de bedoeling dat de bewoners van La Salette daar ook een rol in gaan spelen. Momenteel biedt La Salette plaats aan 42 vaste en tijdelijke bewoners.
„Wij zien in het op een andere manier benutten van de schuur een mooie kans voor sociale activering van de bewoners“, zegt P. Vader, teamleider in La Salette. Plannen voor onder andere een jeugdherberg, manege voor verstandelijk gehandicapten en een caravanstalling zijn geopperd, maar bleken te commercieel. Het opzetten van een ecologische boerderij in de schuur is ook genoemd als een mogelijkheid.
Een grote rol bij het realiseren van een van de plannen is de beschikbaarheid van begeleiding van de bewoners.

Financiën
Negentien personen zijn (in dienst van het Leger des Heils) werkzaam in La Salette, onder wie elf groepsleiders. Zij begeleiden de bewoners. De rest van het personeelsbestand bestaat uit een kok, nachtwachten en de technische- en huishoudelijke dienst.
Alles staat of valt met de financiën. De oude schuur zal hoogstwaarschijnlijk verbouwd moeten worden en het ontbreekt het Heilsleger momenteel aan financiële middelen hiervoor. In september wordt een natuurschouw gehouden waarbij diverse partijen (de gemeente Hulst, natuurorganisaties en omwonenden) samen met het Leger des Heils de mogelijkheden voor de schuur bespreken. Vader: „We hopen dat we investeerders kunnen vinden die ons kunnen helpen de plannen te realiseren.“
Het geven van een nieuwe invulling aan de schuur zal hoe dan ook extra arbeidsplaatsen voor de regio opleveren.

Terug naar boven

Tegenslag voor La Salette
Door Sheila van Doorsselaer
Woensdag 20 juli 2005 - VOGELWAARDE –

Het project Sally’s Farm van hoeve La Salette in Vogelwaarde staat op losse schroeven. Het omvormen van het door het Leger des Heils gerunde opvangcentrum voor dak- en thuislozen tot een ecologische en diervriendelijke (zorg)boerderij is te duur.

(Foto: Camile Schelstraete)

Begin april presenteerde een medewerker van het Centrum Wonen, Zorg en Welzijn van het Heilsleger de toekomstplannen van La Salette tijdens een dorpsraadvergadering in Vogelwaarde. Het project Sally’s Farm (genoemd naar de Engelstalige koosnaam van vrouwelijke heilsoldaten; een Sally) werd daar voorgesteld als dé toekomst voor La Salette, een meerwaarde voor zowel de bewoners van de hoeve als voor de Vogelwaardenaren.
De hoeve zou verbouwd moeten worden tot een ecologische en diervriendelijke kinderboerderij, met onder andere een speeltuin, een pannenkoekenhuis en een winkeltje. Het is de bedoeling dat de bewoners van La Salette aan het werk kunnen in de kinderboerderij, waar ook voor milieubewustzijn en educatie een belangrijke rol is weggelegd. Daarom zou samenwerking worden gezocht met het Milieu Educatief Centrum (MEC).
Volgens een medewerker van het Heilsleger zijn, alvorens men met Sally’s Farm naar buiten kwam, meerdere andere opties bekeken. Zo werd al de realisatie van een jeugdherberg geopperd, een manege voor verstandelijk gehandicapten of een caravanstalling. Deze opties sneuvelden allemaal omdat ze te commercieel zouden zijn. Nu komt het Leger des Heils terug op de plannen voor Sally’s Farm. „De boerderij is slechts één van de opties die we momenteel bekijken“, zegt P. Vader, van La Salette. „Voor Sally’s Farm zouden we de schuur moeten verbouwen en dat kost gewoon te veel. De presentatie die in Vogelwaarde werd gegeven, zag er gelikt uit, maar Sally’s Farm is nu echt toekomstmuziek.“
Vader sluit niet uit dat er toch gekozen wordt voor een gehandicaptenmanege („ik noem maar wat“), hoewel dat eerder werd afgedaan als te commercieel.
Alvorens een omvorming van La Salette tot uitvoering gebracht kan worden, heeft het Leger des Heils toestemming nodig van de gemeente Hulst. Ook moeten er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn.

Natuurschouw
Woensdag 21 september wordt op het terrein van La Salette een natuurschouw gehouden. Afgevaardigden van de gemeente, omwonenden en natuurbeschermingsorganisaties maken dan een rondgang over het landgoed en bespreken de toekomstmogelijkheden.
Hoeve La Salette biedt plaats aan 42 vaste en tijdelijke bewoners en heeft daarnaast twaalf plaatsen voor beschermd wonen en een 24-uurs opvang. Een nieuwe vleugel werd twee jaar geleden in gebruik genomen.

Terug naar boven

Hulst dubt over JOP Vogelwaarde
Door Sheila van Doorsselaer
Woensdag 13 juli 2005 - HULST –

De invulling van de jongeren ontmoetingsplaats (JOP) in Vogelwaarde moet worden versoberd. Burgemeester en wethouders van Hulst bekijken nu wat wel kan en hoeveel het gaat kosten.
De JOP is gepland op het vrijkomende terrein naast basisschool De Schakel in Vogelwaarde. Naast het oude gebouw wordt een nieuwe school gebouwd en in augustus wordt het oude pand gesloopt. Dat terrein wordt later ingericht als JOP. De dorpsjeugd heeft eerder al aangegeven hoe ze het terrein het liefst ingevuld ziet. De jongeren willen bijvoorbeeld een skatebaan, een voetbalveldje waarvan in de winter een ijsbaan kan worden gemaakt, ze willen basketballen en wat extra bankjes staan ook op het wensenlijstje.
De inrichting van de JOP is helemaal afhankelijk van het budget. Voor Vogelwaarde was 20.000 euro beschikbaar en van dat bedrag is al 3500 euro gespendeerd aan een tafeltennistafel en een bankje op het parkeerterrein voor de school. Die komen ook weer op het nieuwe terrein. Het inrichten van een JOP is erg duur. Alle spullen moeten voldoen aan de nieuwste veiligheidseisen.
Het is de bedoeling dat de JOP ook tijdens lesuren door leerlingen van De Schakel gebruikt kan worden. Het gaat dan voornamelijk over het trapveldje dat onderdeel wordt van de JOP. Hierdoor kan voor het dekken van de kosten een beroep worden gedaan op de onderwijspot.
Behalve een JOP komt op het vrijkomende terrein ook een pad dat de school moet ontsluiten. Allereerst moet echter de oude school wijken.

Gisteren is een begin gemaakt met het verwijderen van asbest uit de te slopen lokalen.

Terug naar boven

Workshops voor kinderen Vogelwaarde
Van onze verslaggever
Maandag 11 juli 2005 - VOGELWAARDE –

Kinderen uit Vogelwaarde en omstreken kunnen zich tijdens de zomervakantie creatief vermaken bij art- en giftshop Rara Avis in Vogelwaarde.
Daar houdt Anja van Dorsselaer iedere dinsdag- en donderdagmiddag kinderworkshops.
Met haar hulp maken de kinderen onder andere spelletjes, boeken, robots, raamversieringen, maskers, kalenders, trekpoppen en zelfs een tv met een film en huisdieren.

Maximaal zes kinderen van zeven tot twaalf jaar kunnen per workshop meedoen. De kosten bedragen zeven euro per cursus, de benodigde materialen zijn bij de prijs inbegrepen. De workshops duren telkens van 14 tot 16 uur.
De workshops worden gehouden op dinsdag en donderdag van dinsdag 12 juli tot en met donderdag 18 augustus. Wie een middag bij Rara Avis wil komen knutselen, kan zich tot een week voor de cursus inschrijven. Dat kan telefonisch (06-22965537), via de website (http://www.raraavis.nl), via mail (anjavd@wanadoo.nl) of door even langs te komen bij Rara Avis aan de Kerkdreef in Vogelwaarde (het voormalige consultatiebureautje).

Terug naar boven

Hulst sluit 25 panden aan op de riolering
Van onze verslaggever
Donderdag 23 juni 2005 - VOGELWAARDE –

De gemeente Hulst gaat 25 panden in de omgeving van het buitengebied van Vogelwaarde en het buurtschap Cambron aansluiten op de riolering.
Dat maakte de gemeente gisteren bekend tijdens een informatiebijeenkomst. De betrokken bewoners kregen in het dorpscentrum van Vogelwaarde tekst en uitleg over de geplande werkzaamheden. Pascal Roelands van de gemeente Hulst was zeer te spreken over de belangstelling van de betrokkenen. „We hebben de meeste van die bewoners toch al te woord kunnen staan. Het voorstel ligt er van ons. In overleg met de bewoners proberen we nu deze plannen een definitieve invulling te geven. De 25 panden lozen middels een septic tank nog op het oppervlaktewater. In het kader van een overeenkomst tussen het waterschap Zeeuws-Vlaanderen, de provincie en de gemeente worden alle betreffende woningen straks door middel van drukriolering aangesloten op het systeem van Vogelwaarde. We weten nu waar de meeste tanks liggen en kunnen dan de plaatsen projecteren waar onder meer de pompputten komen. Op tekening kunnen ze hier de situatie omtrent hun eigen perceel in beeld krijgen.“

De voorbereidingen voor de werkzaamheden hoopt de gemeente voor de zomervakantie nog te kunnen treffen. Dan kan eind van het jaar de uitvoering buiten van start gaan. Tot en met 13 juli kunnen belanghebbenden hun zienswijzen over de plannen nog kenbaar maken bij de gemeente.

Terug naar boven

Zin in lichaamsbeweging en gezelligheid?
Door Edy de Witte
Donderdag 23 juni 2005 - VOGELWAARDE –

Met veelal een pet op het hoofd tegen de nog felle zon en de nodige flesjes water bij de hand gingen gisteravond 70 deelnemers van start voor de eerste editie van de wandeldriedaagse.

(Foto Wim Kooyman)

Het waren vooral ouders met kinderen die de zwoele buitenlucht opzochten voor een wandeltochtje. Het grootste aantal inschrijvers (64) ging vanaf café Ons Vermaak op pad voor een wandeling van 5 kilometer. Zes deelnemers pakten het traject van tien kilometer aan, wat bij dit warme weer op wegen met weinig lommerte een flinke klus was.

Het feestcomité Vogelwaarde probeert door eerst met een verkorte versie uiteindelijk het fenomeen wandelvierdaagse ook in het dorp op de kaart te zetten. „De grote belangstelling sterkt ons in het streven hier volgend jaar definitief een vierdaags festijn van te maken“, zegt Theo Verbunt van het feestcomité. „We doen er veel aan om met activiteiten de mensen naar buiten te krijgen. Door middel van aanplakbiljetten met de vraag ‘zin in wat lichaamsbeweging en gezelligheid?’ en flyers op de basisschool hebben we de bewoners uitgenodigd voor dit stukje sportief en ook gezellig vermaak. Voor ons is het natuurlijk ook nieuw. De complete organisatie met onder meer het uitzetten van de routes, het verzorgen van traktaties en het bemannen van de inschrijftafel vergt van het feestcomité de nodige inspanning.“ Bij voldoende respons op de activiteiten mag dat echter geen bezwaar zijn. „Dan voel je je als vrijwilliger in je element en draag je een stukje bij aan de leefbaarheid van het dorp. Maar we willen wel even de kat uit de boom kijken."

De wandelaars kregen gisteren onderweg nog een verfrissend drankje aangereikt. De routes lopen door het dorp en de omliggende polders. De deelnemers ontvangen vrijdag een herinneringsvaantje. Verbunt verwacht dat de vierdaagse volgend jaar op de evenementenkalender verschijnt. Een feestelijke inhaal van de volhouders hoort er dan zo wie zo bij. Zij die liever op de fiets stappen komen in augustus aan hun trekken. Vanaf dinsdag 16 tot en met vrijdag 19 augustus houdt het feestcomité een fietsvierdaagse. Dit evenement is jarenlang op touw gezet door de toerclub Vogelwaarde. Nu neemt het feestcomité het stokje over.De deelnemers kunnen dagelijks een ritje maken van 15 of 25 kilometer.

Terug naar boven

Bezwaren tegen bouw in wandelbos
Door Sheila van Doorsselaer
Dinsdag 21 juni 2005 - VOGELWAARDE –

Bewoners van de Bossestraat in Vogelwaarde hebben grote bezwaren tegen de mogelijke bouw van 25 zorgwoningen in het wandelbos van Vogelwaarde. Ze dreigen met juridische stappen.
De gemeente Hulst wil woningbouwcorporatie Woongoed 25 zorgappartementen laten bouwen in het wandelbos, in de buurt van het bospad aan de Bossestraat. De gemeenteraad heeft onlangs een voorbereidingsbesluit genomen, maar een meerderheid van de raadsleden ziet de plek in het bos niet echt zitten. De bewoners van de Bossestraat vrezen voor de leefbaarheid en hun woongenot in hun straat. „Ons woongenot wordt op dit moment in belangrijke mate bepaald door een zeer fraai uitzicht op een groene, natuurlijke omgeving die vrij is van bebouwing en andere storende elementen“, schrijft H. Maas, woordvoerder namens de bewoners aan de raadsleden. „Door in het wandelbos een appartementencomplex te realiseren, wordt vanzelfsprekend ons uitzicht zwaar aangetast. Niet alleen wordt ons woongenot hierdoor verstoord, maar tevens zal er sprake zijn van een waardedaling van onze woningen.“ Volgens de Hulster wethouder Ben Pauwels kijkt he college momenteel naar andere plekken.

Terug naar boven

Irene: de onverbiddelijke van Vogelwaarde
Door Frank Boussen
Woensdag 8 juni 2005 - VOGELWAARDE –

De vrouw van?, de zus van?, de moeder van. De vrouw achter de sporter. BN/DeStem bracht dit leesseizoen een aantal portretten van vrouwen die veelal in stilte een bijdrage leveren aan de loopbaan van hun man/zoon/dochter. Vandaag in de 38e en laatste aflevering Irene
Wauters, kantinebeheerster van voetbalvereniging Vogelwaarde en moeder van voetballer Arno en elftalleider Harm.

(Foto Wim Kooyman)

Ze is al oma. Heeft twee kleinkinderen. Toch zwaait Irene Wauters, 63 jaar, nog elk weekend de scepter achter de bar, in de kantine van voetbalvereniging Vogelwaarde. De club betekent heel veel voor haar. Het is haar lust en haar leven.
Vanaf de jaren zeventig houdt ze alles nauwkeurig in plakboeken bij. Als ze eenmaal op haar praatstoel zit, kan ze uren over haar clubje praten. Haar zoon Arno, 35 jaar, speelt al heel wat jaartjes in het eerste elftal. De oudste zoon Harm, 38 jaar, is de elftalleider van het vierde elftal. Irene leerde op het veld van Vogelwaarde zelfs haar man Theo kennen. Ze woonden destijds in dezelfde straat. Ze gingen naar dezelfde lagere school. Al die jaren hadden ze geen oog voor elkaar. Tot die ene dag op het voetbalveld. Toen sloeg de vonk plots over. Theo, die het verhaal van zijn vrouw aandacht volgt, heeft een duidelijke verklaring voor het feit hij toen pas oog voor Irene kreeg. „Je was nog maar een jong meisje, je was zestien jaar.“
Ze herinneren het zich allebei als de dag van gisteren. Het veld van Vogelwaarde lag destijds in de Schoolstraat. Op zondag werden eerst de koeien van het veld afgehaald. Irene sloeg geen wedstrijd over.
„Ik had vijf broers die voetbalden. Thuis werd er elke dag over het spelletje gepraat.“ Als het even kon, volgde ze haar clubje ook als er een uitwedstrijd gespeeld moest worden. Dat heeft ze vele jaren gedaan. Altijd alleen. Theo zag dat reizen niet zitten. „Ik vind het naar veld hier op ‘den Bos’ al ver genoeg. Ik ga toch vooral voor de derde helft“, zegt hij lachend. Vanaf het moment dat de zonen Harm en Arno in 1976 allebei lid van Vogelwaarde werden en bij de pupillen speelden, was Irene op zaterdagochtend op het veld te vinden.

Vrijwilligers
Zwager Adri Wauters was in die tijd kantinebeheerder en natuurlijk zit zo iemand altijd wel om vrijwilligers verlegen. „De jongere krachten haakten één-voor-één af omdat ze in verwachting raakten. Adri besloot om op zeker te spelen en benaderde enkele ‘oudere’ vrouwtjes. Vanaf die tijd sta ik achter de bar. In de beginjaren alleen bij de jeugd en de veteranen op zaterdag. Later ben ik naar de zondag overgestapt.“

Beheerster
Negen jaar geleden wist de toenmalige voorzitter Ferry Hermans haar over te halen om kantinebeheerster te worden. Dat doet ze op de dag van vandaag nog steeds met heel veel liefde en plezier. Irene probeert haar taken zo goed en consequent mogelijk uit te voeren.
Op zondagavond, rond sluitingstijd, levert dat wel eens problemen op. Niemand heeft dan zin om naar huis te gaan. Maar ze valt niet om te praten. De sluitingstijd is heilig. „Van spelers van bezoekende ploegen krijg ik nogal eens te horen ‘wat ben jij streng’. Maar daar trek ik mij niets van aan. Om kwart over zes roep ik dat ze er nog eentje kunnen bestellen. Daarna gaat de tapkraan dicht. Om half zeven sluiten we. Ik wil op tijd thuis zijn om naar Studio Sport te kijken. Dat mag ik niet overslaan. Ik mis trouwens geen enkele wedstrijd op televisie.“
Naast voetbal is Irene al 25 jaar actief bij de vrouwenvereniging ZKV Vogelwaarde. Ze was er eerst secretaris. Nu beheert ze als penningmeester de penningen van de club. Het kantinepersoneel van Vogelwaarde heeft een drukke tijd achter de rug. Vier weken waren er extra activiteiten op en rond het veld vanwege het zestigjarig bestaan van de club. Het eerste elftal speelde tegen Lucky Ajax. Irene vond het jammer dat het team van oud-Ajax weinig bekenden telde. Want naast Vogelwaarde is Ajax al jaren haar favoriete club.
„Ze waren vriendelijke. Sjaak Swart en Gerrie Mühren kwamen ons, voor ze vertrokken, nog bedanken voor de goede zorgen. Ik heb het twintig jaar geleden meegemaakt toen we tegen Feyenoord speelden. Die jongens hadden er destijds helemaal geen zin. Dat was duidelijk te merken ook.“

Promotieduel
En dan was er natuurlijk nog de promotiewedstrijd tegen het Brabantse Rimboe. Arno Wauters zou in deze wedstrijd zijn 250ste doelpunt kunnen scoren. Volgens Theo had de trainer hem daarom in de spits gezet. Arno had een lichte blessure maar wilde dit duel niet missen. In de tweede helft scoorde Arno, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt af.
Vogelwaarde verloor met 0-2, maar promoveerde op doelsaldo toch naar de vierde klasse. Theo en Irene denken dat het een klasse hoger niet eenvoudig wordt. „Voor de spelers is het leuk om dit eens mee te maken.“
Zoon Arno gaat in ieder geval nog minstens een seizoen door. Op jacht naar zijn 250e doelpunt. En haakt hij af, dan kan hij terugblikken opo een mooie loopbaan die als 16-jarige begon onder leiding van mister Vogelwaarde, Bert van der Meijden. Die liet hem af en toe in het eerste elftal meespelen. „Arno was maar wat blij dat hij bij het eerste op de bank mocht zitten en soms eens mee kon doen. De jeugd van tegenwoordig heeft weinig geduld. Die moeten een vaste plaats hebben, anders stoppen ze ermee of ze vertrekken naar een andere club. Als ik op vrijdagavond na de training met die jonge gasten praat, hebben we het daar wel eens over. Ik probeer ze dan duidelijk te maken dat ze geduld moeten hebben. Ik zeg dan ‘neem eens een voorbeeld aan Arno’. Die luisterde goed naar de oudere spelers. Daar leerde hij veel van.“

De oudste zoon Harm doorliep alle jeugdelftallen en stapte daarna over naar het zaterdagelftal, de veteranen van Vogelwaarde. Ondertussen trainde hij een jeugdelftal en was jeugdsecretaris. Op jonge leeftijd stapte hij in het hoofdbestuur. Twee jaar geleden hield Harm het voor gezien.
Hij zit echter niet stil. Op zondag trekt hij als leider van het vierde elftal langs de velden in het Zeeuwse. En moeder Irene mag wekelijks de was doen van dat elftal. Aan stoppen denkt ze voorlopig nog niet. „Een beetje beweging is goed voor een mens. Ik ga in ieder geval door tot ik 65 word.“

Terug naar boven

Weer Folklorefestival in Hulst
Van onze correspondente
Woensdag 8 juni 2005 - HULST –

Voor de achttiende keer wordt in Hulst het Muziek- en Folklore Festival gehouden. Deze keer met vier groepen die zondag 12 juni zorgen voor klank en kleur in de Hulster binnenstad.
Hava Naguila uit Vogelwaarde spant zich al jaren in om op een zondagnamiddag de binnenstad van Hulst te laten sprankelen. Dit jaar verlenen de Belgische Volkskunstgroep Reuzegom, Mexico Vivo City, Hava Naguila en demonstratiegroep Den Ossaert hun medewerking. De bezoekers van Hulst kunnen zondag muziek horen, vendelzwaaien bewonderen en kijken naar verschillende folkloristische dansen uit Mexico, België en Nederland.

Volkskunstgroep Reuzegom uit Leuven is opgericht in 1945 en brengt op een eigentijdse manier Vlaamse volkskunsttraditie. De tweede Belgische groep is Reintje Vos uit Stekene. Deze groep werd opgericht in 1970 en nam al eerder deel aan het Hulster Folklorefestival met Vlaamse volksdansen en vendelzwaaien.

De organisatie is erin geslaagd met de uit Mexico afkomstige folkloregroep Mexico Vivo City een topper te contracteren. Dit ensemble bestaat uit 35 dansers en muzikanten en staat bekend vanwege de kleurige kostuums. Een Folklore Festival zonder de organiserende groep Hava Naguila is ondenkbaar. De Zeeuws-Vlamingen werken dit jaar mee met twee groepen. Omdat café de Ster gebruikt wordt als startpunt omdat daar kleedruimten zijn voor de deelnemers vertrekt de optocht waar alle groepen aan deelnemen vanuit de Overdamstraat. De optocht gaat door de van Waesberghestraat en via de Gentsestraat naar de Grote Markt. De optredens vinden daarna plaats tot 17.00 uur op twee podia bij de basiliek. Elke groep treedt tweemaal op, het publiek hoeft dus geen enkele groep te missen. De podia liggen voor de hoofdingang en zij-ingang (Cornelis de Vosplein) van de Willibrordus basiliek.

Terug naar boven

Stoep Rapenburg op particuliere grond
Door Harold de Puysseleijr
Dinsdag 7 juni 2005 - VOGELWAARDE –

Bewoners van Rapenburg in Vogelwaarde willen dat de gemeente hun woning lager waardeert op basis van de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ), omdat een deel van hun grond in gebruik is als openbaar trottoir en parkeerstrook.
Dat blijkt volgens de bewoners uit gegevens van het Kadaster. De situatie is al tientallen jaren zo, maar de bewoners hebben pas vorig jaar de ontdekking gedaan dat het gemeentelijk trottoir en de parkeerstrook eigenlijk op hún grond liggen.
Ze hebben dan ook massaal gebruikgemaakt van de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen op basis van de wet WOZ, na de recente hertaxatie van het onroerend goed in de gemeente. De bewoners van Rapenburg vragen de gemeente nu om ofwel hun eigendommen lager te taxeren, dan wel de grond waar het trottoir en de parkeerstrook op ligt van de bewoners te kopen.

Een paar bewoners willen de kadastrale informatie nog als ander wapen inzetten.
De gemeente is momenteel namelijk bezig met het vernieuwen van de stoep en uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen.
Naar aanleiding daarvan heeft de politie aangekondigd verbaliserend op te gaan treden tegen het parkeren op de stoep. Deze eenvoudige verkeersovertreding is vele jaren door de vingers gezien, omdat Rapenburg eigenlijk een te smalle straat is om met name het vrachtverkeer ongehinderd zijn weg te kunnen laten vinden.
Om te voorkomen dat het vernieuwde trottoir binnen de kortste keren weer kapot wordt gereden door bewoners die op de stoep parkeren, treedt de politie sinds vorige week op door bekeuringen uit te schrijven.
Dat is een aantal bewoners dat gebruikmaakte van het trottoir als parkeerplaats een doorn in het oog. Omdat de grond waar de stoep en de parkeerstrook liggen niet van de gemeente is, maar van de huiseigenaren, vinden zij dat de gemeente daarom eerst toestemming moet vragen aan de bewoners om het nieuwe trottoir aan te leggen.

Wethouder Etiënne de Deckere erkent weliswaar dat de grond eigendom is van de bewoners, maar dat door verjaring beperkingen zijn ontstaan in het gebruik daarvan. „Zeventig jaar geleden waren dat zandpaadjes die door de gemeente niet zijn aangekocht, maar wel verhard. De bewoners hebben wel gelijk dat de grond van hen is, maar dat wil niet zeggen dat zij daarmee mogen doen wat ze zelf willen.“

Terug naar boven

Hulst zoekt andere locaties zorgcomplex
Door Sheila van Doorsselaer
Zaterdag 4 juni 2005 - HULST –

Het dagelijks bestuur van Hulst onderzoekt alternatieve locaties voor 25 zorgwoningen in Vogelwaarde. De gemeenteraad wil dat het college verder kijkt dan het Wandelbos alleen.
Hulst wil corporatie Woongoed 25 zorgappartementen laten bouwen in het wandelbos van Vogelwaarde, in de buurt van het bospad aan de Bossestraat. Hoewel wethouder Ben Pauwels de locatie ook niet helemaal ideaal noemt, is er volgens hem geen betere plek voorhanden. De raad werd gevraagd een voorbereidingsbesluit te nemen, zodat een planologische procedure voor het gebied straks makkelijk kan worden opgestart.
De Hulster fracties wilden hier echter niet aan. Zij vinden de locatie om diverse redenen niet geschikt. Zo meent Algemeen Belang dat ‘het enige stukje bos’ in Vogelwaarde niet opgeofferd moet worden en verwacht de partij problemen door de ‘buurman’, transportbedrijf Scheerders.

Volgens Jean-Paul Hageman van Groot Hontenisse vormt de geluidszone rondom Scheerders inderdaad een probleem. De zorgwoningen zouden op de door het college voorgestelde plaats niet eens kunnen omdat ze dan binnen de geluidszone liggen.
Pauwels bestrijdt dat. Fractievoorzitter Willy Broekhoven van Groot Hontenisse presenteerde een alternatief plan. Hij maakte een schets van de huidige gemeentelijke werk- en opslagplaats, die volgens hem amper meer wordt gebruikt.
De overige partijen vonden het idee van Broekhoven sympathiek. Zij drongen bij Pauwels aan op een maand uitstel voor de besluitvorming. Ook vonden ze dat de gemeente het zoekgebied naar de beste locatie voor de zorgwoningen moet uitbreiden en dat het plan van Broekhoven onderzocht moet worden op haalbaarheid.

Pauwels zag het in eerste instantie niet zitten het agendapunt een maand op te schuiven. „Ik heb Woongoed een belofte gedaan het voorbereidingsbesluit zo snel mogelijk in de raad te brengen. Als we het opschuiven, lopen we vertraging op en die verantwoordelijkheid wil ik niet nemen.“
Hageman vond dit onzin. „Woongoed heeft blijkbaar haast, maar ik heb ook mijn verantwoordelijkheden als raadslid. Hulst moet oppassen met het wekken van verwachtingen bij Woongoed. Straks gaat het niet door en krijgen we een schadeclaim van de corporatie!“
Volgens Pauwels zal het zo ver niet komen. Als compromis kwam de meerderheid uiteindelijk overeen dat het voorbereidingsbesluit wel genomen wordt, maar dat ook het zoekgebied vergroot wordt en het plan-Broekhoven onderzocht. Alleen Hageman en de fractie Algemeen Belang stemden tegen.

Terug naar boven

Auto-inbrekers slaan toe in Vogelwaarde
Van onze verslaggever
Donderdag 2 juni 2005 - VOGELWAARDE –

Auto-inbrekers hebben in de nacht van dinsdag op woensdag hun slag geslagen in Vogelwaarde.
Bij de politie kwamen uit het dorp zeker acht meldingen binnen van gedupeerden.
Hun auto’s stonden in de Acaciastraat, de Populierenstraat, de Bossestraat, de Lindenstraat en het Kerkhofpad. Bij enkele auto’s mislukte de inbraak, maar werden wel portieren vernield.
Waar de inbrekers erin slaagden de deuren open te krijgen, bleken ze vooral belangstelling te hebben voor autoradio’s en persoonlijke papieren. In enkele gevallen namen ze bovendien cd’s, geld en kleding mee.

Terug naar boven

Actie tegen parkeren op trottoir
Door Harold de Puysseleijr
Woensdag 1 juni 2005 - VOGELWAARDE –

De politie deel vanaf vandaag bekeuringen uit aan mensen die hun auto parkeren op het trottoir op Rapenburg in Vogelwaarde.

(Foto Camile Schelstraete)

Bewoners van de straat hebben onlangs een brief van wijkagent Hans Jacobse in de bus gekregen waarin hij aankondigt dat de politie op gaat treden. Aanleiding zijn klachten die regelmatig bij de politie zijn ingediend over het parkeren op de stoep.
De voormalige gemeente Hontenisse heeft altijd oogluikend toegestaan dat auto’s op Rapenburg aan een zijde van de weg parkeerden, omdat een bepaald gedeelte van de weg eigenlijk te smal is voor het verkeer, zeker als twee tegemoetkomende vrachtauto’s elkaar in de straat moeten passeren.
De politie gaat nu controleren om te voorkomen dat het geld dat de dorpsraad heeft geïnvesteerd in het herstraten van de trottoirs op het gedeelte Rapenburg tussen Hoeve la Salette en de kruising met de Bossestraat weggegooid geld blijkt, doordat automobilisten de nieuw gelegde stoepen meteen weer aan gort rijden.

De aanleg van de trottoirs is momenteel nog in volle gang. Het karwei is al een week of vijf aan de gang. Stratenmakers Jos Seirie en Marcel Schuurbiers beleven tijdens dat werk menig bang moment, vertelden ze gisterochtend. „Ze rijden hier als gekken“, zegt Seirie. „Je moet hier acht uur lang uitkijken wat je doet want als je niet oppast, rijden ze de broek vanonder je kont vandaan. Er zijn wel borden en afzettingen gezet, maar daar wordt niet naar gekeken.“
Ook zijn collega Schuurbiers zegt dat het ‘verschrikkelijk’ werken is op Rapenburg. „Nu zijn we al een eindje gevorderd, maar vooral aan het begin van de straat was het erg. De auto’s en vrachtauto’s kwamen daar soms wel tegen tachtig kilometer per uur het dorp in gedenderd.“
De twee stratenmakers dachten onlangs nog dat hun laatste uur geslagen had. „We zaten in de keet en toen kwam er bijna een vrachtwagen binnengereden.“

De herstratingswerkzaamheden worden bekostigd uit een deel van de tienduizend euro die de dorpsraad van de gemeente krijgt voor de verbetering van de leefbaarheid in het dorp. Behalve voor het vernieuwen van de trottoirs en de parkeerstrook op Rapenburg, trekt de raad nog geld uit voor de aanleg van zes verkeersremmers in de vorm van een heuvel met reflecterende palen erop die worden geplaatst op de doorgaande weg van Rapenburg.
De dorpsraad was goed te spreken over de resultaten van een proef daarmee vorig najaar. Toen stonden er palen op de putten waar op dat moment rioolinspecties plaatsvonden. De maatregel leidde ertoe, dat het verkeer rustiger door de straat reed.
Voor een deel kan het verkeer dan ook niet meer over de riooldeksels rijden, iets wat voor veel trillingen en geluidsoverlast zorgde. De aanleg van de verkeersdrempels vindt plaats nadat de trottoirs zijn vernieuwd. Die klus neemt naar verwachting nog een week of zes in beslag.

Terug naar boven

Zilveren speld van KNVB voor Rudi de Bakker
Door Edy de Witte
Maandag 30 mei 2005 - VOGELWAARDE –

Vanwege zijn verdiensten voor de voetbalvereniging Vogelwaarde is Rudi de Bakker onderscheiden met de zilveren waarderingsspeld van de KNVB.
De versierselen werden hem zaterdagmiddag tijdens de druk bezochte jubileumreceptie in het kader van het 60-jarig bestaan opgespeld door L. Haverman, districtsbestuurder van de KNVB.
De Bakker trad in 1985 toe tot het bestuur. In 1996 werd hij secretaris van Vogelwaarde, een functie die de 58-jarige voetbalfanaat nog steeds met veel overgave bekleedt. Op de receptie in de feesttent brachten onder meer afgevaardigden van regionale voetbalclubs en plaatselijke verenigingen hun felicitaties over. Namens de gemeente voerde wethouder Frank van Driessche het woord.
Ruim vijftig oud-spelers uit de vroegere generatie van de club zagen het feestje tevens als een goede gelegenheid om een reünie te houden.
Het jubileumweekeinde werd vrijdagavond al ingezet met een quiz, waarbij de dames van de Bosse Pielen met de hoogste eer gingen strijken.
Zaterdagavond schoven na de receptie eerst ruim tweehonderd belangstellenden aan tafel voor een Chinees buffet. Na het eten volgde er een feestavond met muziek van Tricity.

Terug naar boven

Herstel kerkenpad komt dichterbij
Door Sheila van Doorsselaer
Donderdag 26 mei 2005 - VOGELWAARDE –

Er zit schot in het herstel van het oude kerkenpad in Vogelwaarde, een provinciaal pilotproject. Na drie jaar soebatten hoopt Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) binnen een maand alle handtekeningen voor de start van het project op papier te hebben.
Een jaar lang heeft het project stilgelegen, maar na intensief overleg met alle betrokkenen (een pachter, landeigenaar en de gemeente Hulst) ligt nu een voorstel klaar wat, zo hoopt S. Dobbelaar van SLZ, binnenkort met een handtekening wordt bezegeld.
Dobbelaar: „Als de handtekeningen zijn gezet, kan het niet meer misgaan. Dan ligt het kerkenpad er in het najaar prachtig bij.“

Het project behelst het voormalige kerkenpaadje dat door de weilanden voert van buurtschap Schapershoek naar de kerk van Boschkapelle.
De meeste kerkenpaden zijn in de vergetelheid geraakt, meestal is er niets meer van de aanwezigheid van de paadjes te zien.
Landschapsbeheer wil diverse Zeeuwse paadjes weer blootleggen en er wandel-, fiets- en ruiterpaden van maken, voorzien van informatieborden en rustbankjes. Vogelwaarde is als pilot gekozen omdat de bevolking daar jaren geleden al had aangegeven veel waarde te hechten aan de kerkenpaadjes.
Ten behoeve van het project in Vogelwaarde moeten er enige percelen worden geruild. Behalve met de belangen van de grondeigenaren moet ook met de belangen van de pachter rekening worden gehouden. Ook dient bij de ruil te worden gezorgd dat de oorspronkelijke loop van het pad zoveel mogelijk wordt benaderd.
Een groot obstakel voor het in ere herstellen van het kerkenpad is de brede waterloop die jaren geleden dwars over het paadje is aangelegd. Daarom is er ook een brug nodig om de oude route te kunnen bewandelen.
SLZ worstelt nog met de financiën. Voor de benodigde brug (die zo’n vijftien meter lang moet zijn) rest een gat in de begroting van ruim dertigduizend euro. SLZ probeert links en rechts sponsorgelden te verkrijgen. Dobbelaar: „We kijken geregeld op de site van bruggenbank.nl voor een tweedehands exemplaar, maar tot nu toe heeft onze zoektocht nog niks opgeleverd.“

Geen geld
De gemeente Hulst wilde een paar jaar geleden nog 25.000 euro bijdragen aan het welslagen van het project, maar in november vorig jaar besloot het dagelijks bestuur van de gemeente Hulst definitief geen geld uit te trekken voor het herstel van het kerkenpad. De provinciale subsidie (20.000 euro) is weliswaar diverse keren met instemming van de provinciale ambtenaren doorgeschoven, maar is nog steeds beschikbaar.

Terug naar boven

Vogelwaarde viert zijn feestje met Lucky Ajax
Door Rinus Verberkmoes
Zaterdag 21 mei 2005 - VOGELWAARDE –

‘En maar kijken naar de kont van het paard’. Inmiddels weer al heel wat jaren geleden werd de edele viervoeter op deze manier bezongen door Leen Jongewaard.
In Vogelwaarde waren de plaatselijke voetballers wat minder, muzikaal, maar ze reisden de eerste jaren na de oorlog wel met paard en wagen. „Zo gingen we bijvoorbeeld naar Graauw“, weet oudgediende Geert Gelderland (72) zich nog te herinneren.
Vogelwaarde bestaat zestig jaar. De club viert dat dit weekeinde met een wedstrijd tegen Lucky Ajax, volgende week staat een feestavond op het programma.

Uiteraard zal ook Geert Gelderland aanwezig zijn. Hij maakte het al die jaren mee, hij blikt met genoegen en ook met enige weemoed terug op de begintijd van de voetbalclub Vogelwaarde.
„Voor 20 cent per maand was je lid. Je moest die centen wel zelf brengen naar onze oprichter en eerste voorzitter, Luc van de Berghen“, herinnert hij zich nog.
De oprichtingsdatum, 25 mei 1945, staat in zijn geheugen gegrift. Zo ook dat Vogelwaarde opvolger was van de omstreeks 1933 opgerichte voetbalclub RKBVV, kortweg Rooms Katholieke Boschkapelse voetbalvereniging. Een club die tijdens de oorlogsjaren ophield te bestaan.
„Het eerste veld waarop we speelden, werd op de wei van boer Veraart uitgezet. We moeten eerst de de stront van de koeien ruimen. Pas daarna kon je voetballen“, zegt hij. „Ondenkbaar in deze tijd.“ Omkleden deed de thuisploeg zich thuis. In tenue fietste men naar het voetbalveld en terug. De tegenstander kon zich omkleden in het plaatselijke café Sport. Het ruimen van de uitwerpselen van de koeien en/of paarden bleef ook na de eerste verhuizing. Ook het terrein aan de Schoolweg was immers een stuk weiland, eigendom van een boer. Op dit terrein van boer Truijman bevond zich wel een houten hok dat als kleedlokaal dienst kon doen. De kleding werd aan spijkers opgehangen. Uiteraard naast de altijd aanwezige kruiwagen, schep en bezem.

Gelderland: „Wassen kon je jezelf in de drinkwaterbak van het vee. Tja, dat waren tijden. Als je dat tegen de jeugd vertelt, word je aangegaapt, denken ze dat je een sprookje vertelt. Maar het is toch echt zo.“ Een grote stap vooruit maakte Vogelwaarde, wat accommodatie betreft, in 1967. Toen werd het huidige complex in gebruik genomen. Nog steeds wordt de toenmalige burgemeester Molthoff genoemd en geroemd als grote stimulator.
De burgervader kreeg echter ook heel wat verwijten naar zijn hoofd geslingerd. „Het is makkelijk geld uitgeven van een ander“, was één van de tirades van de boeren die een stuk weiland op moest geven voor het voetbalveld. Opmerkelijk voor die tijd want een burgemeester sprak je zomaar niet tegen. De accommodatie kwam er; Vogelwaarde beschikte vanaf dat moment over een mooi complex. In een terugblik naar zestig jaar Vogelwaarde, mag één naam niet ontbreken. Die van Bert van der Meijden. Jarenlang bepaalde hij het smoel van de club.

„Een gouden vent, hard, maar recht door zee.“ Zo wordt Van der Meijden door zowel Gelderland als Rudi de Bakker betiteld. Hij drukte nadrukkelijk zijn stempel op de vereniging. Als mens, maar ook als trainer van Vogelwaarde. Hij bracht de club eind jaren zestig ook naar de derde klasse van de KNVB. Dat betekende toen wat. Volgelwaarde beschikte destijds over grote voetballers. De spitsen Ronny Lambert en Pierre Pieters genoten faam, doelman Guust de Schepper was zowat de beste doelman van de streek en dan was er ook nog middenvelder George van Bunderen.
Voor de Geert Gelderland en de 58-jarige Rudi de Bakker wordt het zestigjarig jubileum weer een hoogtepunt in de geschiedenis van de club. Zeker nu ook de promotie van de vijfde naar de vierde klasse zo goed als zeker is.
Voor De Bakker, inmiddels twintig jaar bestuurslid, waren de wedstrijden tegen Feyenoord en NAC hoogtepunten uit zijn loopbaan als clubman. Volgelwaarde ontmoette ze als ‘tegenstander’ bij het veertig- en vijftigjarig bestaan. Clubs die nu onbetaalbaar zijn geworden. Daarom koos Vogelwaarde voor een duel tegen Lucky Ajax, oudgedienden van de Amsterdamse club die minstens tien jaar het rood en wit droegen.
Geert Gelderland behoort zeker tot de toeschouwers bij dat duel dat vanmiddag om 14.30 uur begint.

Terug naar boven

Vraagtekens bij wooncomplex wandelbos
Door Harold de Puysseleijr
Zaterdag 21 mei 2005 - HULST –

De fracties van de PvdA en Groot Hontenisse in de gemeenteraad van Hulst zetten vraagtekens bij het plan om een wooncomplex voor ouderen te bouwen in het wandelbos aan de Bossestraat in Vogelwaarde.
Ron de Kort (PvdA) en Jean-Paul Hageman (Groot Hontenisse) lieten dat afgelopen donderdagavond weten bij de bespreking van het concept van de gemeentelijke Woonvisie door de adviescommissie Samenleving uit de gemeenteraad.

De woningcorporatie Woongoed Zeeuws-Vlaanderen wil voor verzorgingshuis Antonius in Kloosterzande in het kader van de spreiding van de ouderenzorg 25 zorgappartementen voor ouderen bouwen op de locatie in het bos.
De Kort voerde aan, dat hij dat een ongelukkige plaats vindt om huisvesting voor ouderen te realiseren.
De PvdA-er gaf aan, dat zijn fractie de seniorenappartementen liever gebouwd ziet op een plek die dichter bij de basisvoorzieningen in het dorp liggen.
Hageman viel De Kort bij en kondigde alvast aan dat hij in de aankomende vergadering van de gemeenteraad ernstig overweegt tegen het besluit te stemmen om de bouw van de ouderenwoningen in het bos mogelijk te maken.

Tijdens de vergadering van de commissie werd het terrein dat vrijkomt als gevolg van de bouw van een nieuwe basisschool in Vogelwaarde genoemd als alternatief. Maar die mogelijkheid vond geen genade in de ogen van wethouder Paul Weemaes.
Die noemde het ‘stedebouwkundig gezien niet verantwoord’ om de beperkte ruimte bij de school vol te bouwen. In eerste instantie is eerder al gekeken naar een locatie aan de Wilgenstraat.
Maar die nabij de bestaande bejaardenwoningen gelegen locatie bleek voor het in eerste instantie beoogde programma van veertien appartementen al aan de krappe kant.
Een verantwoorde inpassing van 25 appartementen viel al helemaal moeilijk te realiseren binnen de bestaande bebouwing in Vogelwaarde.

Terug naar boven

Raad boos om kosten Schakel
Door Harold de Puysseleijr
Donderdag 19 mei 2005 - HULST –

De gemeenteraad van Hulst heeft er weinig goede woorden voor over, dat de gemeente 68.000 euro extra kwijt is om de sloopkosten van de oude basisschool De Schakel in Vogelwaarde te dekken.
Dat bleek gisteravond tijdens de vergadering van de adviescommissie Middelen uit de gemeenteraad. Fons Dobbelaer (Algemeen Belang) beet in het debat over het raadsvoorstel het spits af met woorden waar de andere fracties zich goed in konden vinden. Hij noemde de verdubbeling van de sloopkosten - gevolg van de aanwezigheid van asbest en een paalfundering onder het oude gebouw - ‘schandalig’.
Frans de Vries (Progressief Hulst) zette er eveneens vraagtekens bij, ‘want dat er asbest inzit, dat weet je toch van tevoren’.
Wethouder Paul Weemaes (Financiën) probeerde de raadsleden mild te stemmen door erop te wijzen dat de uiteindelijke kosten voor de bouw van de nieuwe school zo’n twee ton lager zijn uitgevallen. „Dat nivelleert de tegenvaller bij de sloopkosten prima.“ Weemaes zei geschrokken te zijn van de sloopkosten. „Het is tegenwoordig erg duur om iets te slopen. Daar kun je een hele mooie bungalow van bouwen.“
Dobbelaer toonde zich in de tweede discussieronde helemaal niet tevreden met het antwoord van de wethouder. Vooral niet omdat die toegaf dat hij al van de tegenvaller op de hoogte was toen de raad vorig jaar geld uittrok voor de bouw van de nieuwe school. „Dit staat me helemaal niet aan. Dat noem ik de boel belazeren.“
Weemaes trok daarop het boetekleed aan. „Ik heb alleen de meevallers gemeld en niet de tegenvaller. Dat was mijn fout.“
Het stemde de commissie milder; van de kwestie wordt geen halszaak gemaakt.

Terug naar boven

Favorieten winnen niet in Vogelwaarde
Door Edy de Witte
Woensdag 18 mei 2005 - VOGELWAARDE –

Niet het favoriet geachte koppel Jeroen Claessens/Robin Mc Taggart maar het duo Ruben van Eetvelt/Jurgen Ras won op eerste pinksterdag de negende editie van het beach voetvolley toernooi in Vogelwaarde.
In de finale hadden de uiteindelijke winnaars drie sets nodig om de kampioenen van vorig jaar in het zand te laten bijten. De eerste set trokken Claessens en Mc. Taggart nog met 15-13 naar zich toe. Maar in de twee volgende sets moesten de favorieten telkens met 15-8 de eer laten aan het duo uit Clinge.
De organisatie had voor dit sportieve festijn de zaakjes weer goed voor elkaar. Op het parkeerterrein van de plaatselijke voetbalclub waren op ruim 170 kubieke meter aangevoerd zand vier wedstrijdveldjes aangebracht. Het talrijke publiek kon vanuit de half open tent en de buitenterrasjes genieten van vaak enerverende duels. Voor de jeugd was er vermaak met luchtkussen springen, ballonfiguren vouwen met clown Wally en de schminkstand.

Veertig vooral regionale teams geformeerd uit oud-voetballers en nog veel actieve spelers toonden in deze zandbak hun technisch vernuft. Het elkaar aanvoelen en vooral de technische bagage van de deelnemers stonden garant voor succes. In de loop van het toernooi kwam dan ook duidelijk de kwaliteit van de favoriete teams boven.
Nadat wethouder Paul Weemaes van Hulst het toernooi met enkele rake trappen had geopend begonnen de eerste poulewedstrijden van telkens 12,5 minuten. Door deze strakke organisatie op tijd liep het toernooi op rolletjes.
Het team Real Vremdijke van Patrick de Guchteneire en Johnny Kloonen bleef in de strijd om de derde en vierde plaats het Dreamteam Werner Crombeen/Ivo Wouters met een nipte 20-18 de baas. Jeroen Claessens werd verkozen tot beste speler van het toernooi.
Het beachfestijn kreeg zaterdag in de feesttent op de parking al een voorproefje met een feestelijk programma, niet in de laatste plaats voor de kinderen.

Terug naar boven

Voorbereiding bouwplannen
Door Sheila van Doorsselaer
Vrijdag 13 mei 2005 - HULST –

Om bouw- en uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst te garanderen, neemt de gemeente Hulst voorbereidingsbesluiten voor de Wilhelminastraat in Sint Jansteen en de Bossestraat in Vogelwaarde.
Hulst heeft het plan opgevat Woongoed Zeeuws-Vlaanderen 25 zorgappartementen te laten bouwen in Vogelwaarde. De gemeente dacht als locatie in eerste instantie aan de Wilgenstraat, maar de ruimte daar bleek behoorlijk aan de krappe kant. Daarom kwam het langs de Bossestraat in Vogelwaarde gelegen ‘wandelbos’ als mogelijke vestigingslocatie in beeld. De appartementen zijn ingetekend in de buurt van het bospad dat aan de Bossestraat ligt.
Volgens het Hulster college moeten de plannen nog verder worden uitgewerkt. „Desalniettemin is er thans behoefte aan de wetenschap dat er straks een planologische procedure kan worden opgestart“, schrijft het college in het raadsvoorstel. Ter plaatse geldt nu nog het oude bestemmingsplan met de bestemming natuurgebied en bos. Woningbouw is niet toegestaan en hiervoor moet een vrijstellingsprocedure worden opgestart. Het nemen van een voorbereidingsbesluit door de raad is hiervoor een vereiste.

In Sint Jansteen wil Hulst een voorbereidingsbesluit nemen voor het weiland aan de Wilhelminastraat. De grond is eigendom van de gemeente. Een gedeelte van het perceel wordt aangewend voor de uitbreiding van tennisclub Smash. Voor de plannen is al eerder een voorbereidingsbesluit genomen, maar omdat dit binnenkort afloopt, moet, omdat de procedure nog niet is afgerond, opnieuw eentzelfde besluit worden genomen.
Hoewel de uitbreiding van Smash niet het hele terrein aan de Wilhelminastraat zal beslaan, geldt het voorbereidingsbesluit voor het gehele weiland.
Woningen zullen nooit op het terrein gebouwd mogen worden, omdat Hulst rekening dient te houden met beperkingen door bedrijven. Het perceel mag enkel benut worden voor openbare en recreatieve doeleinden, maar Hulst sluit de eventuele vestiging van bedrijven niet uit.

Terug naar boven

Geen hielprikjes maar penseelstreken
Door Sheila van Doorsselaer
Woensdag 11 mei 2005 - VOGELWAARDE –

De omkleedtafels staan er nog, maar daar liggen nu geen baby’s op, maar beschilderde borden, sculpturen en sieraden. Het voormalige consultatiebureau in Vogelwaarde heeft een nieuwe bestemming gekregen. Het is nu een kunstatelier of, zoals kunstenares Anja van Dorsselaer het noemt, een kunst- en cadeauwinkel.

(Foto Camile Schelstraete)

De 25-jarige van oorsprong Heikantse realiseert met de opening van haar atelier en galerie („hoewel dat hoogdrempelig klinkt en dat is nou juist niet de bedoeling“) een jarenlange wensdroom. De naam die ze koos voor haar zaak is Rara Avis, Latijn voor ‘zeldzame vogel’. Toepasselijk in de zin dat het concept uniek is voor Vogelwaarde en wie de kunstuitingen van Van Dorsselaer ziet, kan niet anders dan concluderen dat het vrij zeldzaam is dat iemand zoveel verschillende technieken beheerst.
Dat het voormalige wijkgebouwtje aan de Kerkdreef ooit een kunstzinnige bestemming zou krijgen, kon de bevolking van Vogelwaarde twee jaar geleden niet bevroeden.
Heel Vogelwaarde was in 2003 in rep en roer toen bekend werd dat het consultatiebureau uit het dorp zou verdwijnen. Hoewel het ‘bureautje’ slechts vier dagdelen per maand geopend was, werden gemiddeld twintig baby’s per dagdeel bij het consultatiebureau binnengebracht. Het kantoor sloot officieel op 1 maart vorig jaar en alle jonge moeders worden sindsdien doorverwezen naar Kloosterzande.

Van Dorsselaer is in haar nopjes met het pand. Ze kocht het consultatiebureau een paar maanden geleden van Stichting ZorgSaam die het gebouw in een nette staat opleverde. De Heikantse wil aanstaande maandag, tweede pinksterdag, voor het eerst de deuren openen.
Van Dorsselaer is geschoold aan de kunstacademie in Sint Niklaas en studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Leiden. Ook volgde ze een studie Communication and Multimedia Design in Breda. Rara Avis wil echt zeldzaam zijn. Natuurlijk zijn in de winkel kunstwerken te koop, zoals schilderijen (olieverf, acryl, krijt) en sculpturen, maar Van Dorsselaer wil (vooral) in opdracht werken. „Zo heb je echt iets persoonlijks en unieks.“ De mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Van Dorsselaer beschildert textiel zoals (baby)kleding, theedoeken, maar ook leer, aardewerk, porselein, glas en spiegels, in elk gewild dessin, grof of fijn. Huisdieren zijn haar specialisatie. „Ik kan met een foto werken, of ik kom bij mensen thuis om een indruk te krijgen.“ Ook muurschilderingen zijn mogelijk, ze ontwerpt ook wenskaarten en zelfs (bedrijfs)logo’s of websites.

Van Dorsselaer wil haar opdrachtgevers uitdagen zelf met creatieve ideeën te komen die ze samen kunnen uitwerken.
Van Dorsselaer noemt haar stijl ‘dromerig’, naar haar fascinatie voor sprookjes en mythologie. Haar kennis en ambacht wil ze ook graag overdragen. In de nabije toekomst is ze van plan te starten met workshops kunstgeschiedenis en kunstbeoefening. De lessen kunstgeschiedenis („in kleine groepjes zodat er veel persoonlijke aandacht is“) worden op een interactieve manier gegeven. „Het is namelijk niet de bedoeling dat ik maar wat sta te vertellen en dat de cursisten in slaap vallen.“ Beide workshops zijn zowel voor kinderen als volwassenen. Van Dorsselaer heeft er zin in. „Het is spannend. Ik zou niet eens kunnen zeggen wat ik van alle disciplines nou het liefst doe. Dat is het probleem als je zoveel interesses hebt.“
Rara Avis opent aanstaande maandag voor het eerst de deuren, maar is vanaf dan geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur en op afspraak. De website http://www.raraavis.nl zal binnenkort in de lucht zijn.

Terug naar boven

Sloop De Schakel valt dubbel zo duur uit
Door Harold de Puysseleijr
Zaterdag 7 mei 2005 - HULST -

De sloop van het oude gebouw van basisschool De Schakel in Vogelwaarde valt dubbel zo duur uit als begroot.
De gemeente had in de kostenraming een bedrag van 68.000 euro opgenomen voor de sloop van het schoolgebouw. Door een noodzakelijke asbestsanering en het verwijderen en afvoeren van de oude paalfundering van het gebouw, pakt de sloop echter onverwacht twee keer zo duur uit.
Het college van burgemeester en wethouders stelt voor geld uit de reserve huisvesting onderwijs te gebruiken om de extra kosten te dekken.
De gemeenteraad van Hulst trok vorig jaar zomer een bedrag van 2,1 miljoen euro uit voor de bouw van een nieuwe, brede school in het dorp. Op De Schakel volgen zo’n tweehonderd kinderen basisonderwijs.
De bouw van de nieuwe school ligt volgens wethouder Paul Weemaes (Onderwijs) op schema. De nieuwbouw aan de Populierenstraat wordt voor 1 juli dit jaar opgeleverd. „Nog voor de schoolzomervakantie wordt er verhuisd“, zegt Weemaes, „en in de zomervakantie laten we dan het speelterrein aanleggen en het hekwerk plaatsen.“
Het nieuwe schoolgebouw kan dan met ingang van het nieuwe schooljaar in gebruik worden genomen.
Behalve het basisonderwijs biedt het nieuwe gebouw onderdak aan de peuterspeelzaal Duimelot. Verder is in de nieuwe school straks ruimte voor voor- en naschoolse opvang.
Omdat de school te klein werd voor het steeds groeiende leerlingental werd, in plaats van de school uit te breiden met twee lokalen, vervroegd besloten om tot nieuwbouw over te gaan.

Terug naar boven

Hulst: elk jaar 150 woningen
Door Harold de Puysseleijr
Zaterdag 7 mei 2005 - HULST –

De gemeente Hulst wil gemiddeld 150 nieuwe woningen per jaar laten bouwen. Zij richt zich daarbij op mensen die werken in de kanaalzone en Antwerpen, terugkerende Zeeuwen en mensen die rust en ruimte zoeken.
De ambities zijn neergelegd in het concept van de Woonvisie, die gaat over de woningbouw in de komende tien jaar.
De gemeente benadrukt in de visie dat het aantal nieuwe woningen gebaseerd is op een zuiver theoretische benadering, die enkel als indicatie dient.
De berekening is gebaseerd op het aantal huishoudens of leden van huishoudens (kinderen) die binnen twee jaar willen verhuizen.
Dat zijn er in Hulst ongeveer 1500, waarvan een deel maar daadwerkelijk verhuist, en een ander deel verhuist naar een woning buiten de gemeente. Slotsom van deze becijfering is, dat er in de gemeente in twee jaar tijd een tekort van zo’n driehonderd huizen ontstaat, wat overeenkomt met een gewenste productie van 150 woningen.

Woningvoorraad
De huidige woningvoorraad in de gemeente bestaat uit bijna 12.000 huizen. Voor 78 procent gaat het om koopwoningen, de rest bestaat uit huurhuizen. Het aandeel huurhuizen ligt daarmee in Hulst aanzienlijk lager dan het Zeeuwse (35 procent) en het landelijk gemiddelde (46 procent). Toch kunnen mensen die minder geld te besteden hebben aan wonen goed terecht, want de voorraad huizen in Hulst bevindt zich voor een opvallend groot gedeelte (39 procent) in de goedkope sector.
De gemeente zet voor Hulst zelf in op de bouw van vierhonderd nieuwe woningen in de komende tien jaar, onder meer te bouwen in Groote Kreek, De Nieuwe Bierkaai, de verbindingszone tussen de Statie en de binnenstad, en in de binnenstad zelf. Daar zet de gemeente met name ook in op de realisering van woningen voor jongeren en starters.
„Maar het is een ambiteuze visie“, licht wethouder Ben Pauwels (Ruimtelijke Ordening) toe, „omdat we woningbouw in alle kernen van de gemeente toe willen staan. We willen ons nadrukkelijk profileren als woongemeente.“ Zo staan er 37 nieuwe woningen op de rol voor Sint-Jansteen, 42 voor Clinge, en 32 voor Vogelwaarde.

Kleine dorpen
Ook kleinere dorpen als Heikant, Nieuw-Namen en Graauw worden met zestien nieuwe woningen niet vergeten.
Tenslotte zijn ook bouwmogelijkheden voorzien in Lamswaarde (12 nieuwe woningen), Hengstdijk (8), Terhole (8), Walsoorden (7) en Ossenisse (6).
Uiteraard komt ook Kloosterzande voor op de speerpuntenlijst, met de bouw van tweehonderd nieuwe (dure) koopwoningen en tweehonderd vakantiehuisjes als onderdeel van het Plan Perkpolder.
De raadsfracties kunnen dinsdag 17 mei hun eerste reactie op de Woonvisie geven in de vergadering van de commissie Ruimte, om 19.30 uur in het stadhuis.

Terug naar boven

Feest voetbal Vogelwaarde rond jubileum
Van onze correpondent
Dinsdag 3 mei 2005 - VOGELWAARDE –

In het kader van het zestig-jarig bestaan heeft de voetbalvereniging Vogelwaarde heel wat activiteiten op het programma staan.
Komende donderdag 5 mei start dat jubileumprogramma met een wijkentoernooi op het plaatselijke sportcomplex. Dat begint om 12.30 uur.

Overige activiteiten:
Vrijdag 13 mei, 19.00 uur: Onderling toernooi beachvoetvolley.
Zaterdag 14 mei, 19.30: Kids beach party, 21.30 uur: Mega beach party.
Zondag 15 mei, 12.00 uur: Beachvoetvolleytoernooi.
Vrijdag 20 mei, 19.30 uur: Vogelwaarde 2-Oud Vogelwaarde 2, Vogelwaarde 4-Zonnemaire, 21.30 uur: DJ Wim in de feesttent.
Zaterdag 21 mei, 12.00 uur: Oud Vogelwaarde-Oud Hontenisse, 12.30 uur: Vogelwaarde 3-Geldrop, 14.00 uur: Vogelwaarde D1-Vogelwaarde D2 meisjes, 15.00 uur: Vogelwaarde-Lucky Ajax, 16.30 uur: DJ Wim in de feesttent.
Zondag 22 mei, 13.00 uur: KNVB Voetbaltruuk voor de jeugd.
Vrijdag 27 mei, 20.00 uur: Mega quiz voor verenigingen en DJ Wim in de feesttent.
Zaterdag 28 mei, 13.00 uur: Reüniewedstrijd veteranen, 15.00 uur: Receptie, 20.00 uur: Feestavond voor alle leden met de Tricity band.
Zaterdag 4 juni, 09.00 uur: Bert van der Meijden Jeugdtoernooi.
Zaterdag 25 en zondag 26 juni: Jeugdweekend.

Terug naar boven

E. Duerinck
Zaterdag 30 april 2005 - VOGELWAARDE –

Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Eduard Duerinck uit Vogelwaarde is sinds 1968 betrokken bij volksdangroep Hava Naguila. Van 1979 tot 1990 was hij vice-voorzitter en sinds 1990 voorzitter.
Vanaf 1979 is Duerinck ook actief lid van het Feestcomité Vogelwaarde. Sinds 1969 is hij actief bij de vrijwillige brandweer. Vanaf 1988 zit hij in de organisatie van het Muziek- en Folklorefestival. Een jaarlijks festival met optredens van nationale en internationale groepen.

Terug naar boven

Nieuwe blusauto voor Vogelwaardee
Door Sheila van Doorsselaer
Donderdag 21 april 2005 - VOGELWAARDE –

Het brandweerkorps van Vogelwaarde krijgt eindelijk een nieuw blusvoertuig. De oude tankautospuit dateert uit 1981 en verkeert al jaren in zeer slechte staat. De nieuwe wagen kost 275.000 euro.
De PvdA en de fractie van Groot Hontenisse waarschuwden het dagelijks bestuur van de gemeente Hulst vorig jaar al voor de slechte conditie van de bluswagen. Volgens hen zou het voertuig zelfs in panne kunnen vallen bij een uitruk. Met allerlei noodgrepen kon het voertuig tot nu toe op de weg blijven. Chauffeurs zouden er geen toetsen meer mee af mogen leggen.

Volgens burgemeester Jan-Frans Mulder heeft het feit dat de bluswagen was afgekeurd voor het afleggen van toetsen niets te maken met de conditie van het voertuig. Voor het afleggen van de examens zou het voertuig moeten beschikken over meer technische snufjes.
Vorig jaar waren er twee opties: de tankautospuit nog een keer oplappen, of een nieuw exemplaar aanschaffen. Ondanks de penibele financiële situatie van Hulst, komt er nu toch een nieuwe bluswagen. Toch moet het korps nog even geduld hebben, want vanwege de specifieke eisen die aan het voertuig worden gesteld, is er een lange levertijd. Het korps kan pas volgend jaar februari over de nieuwe tankautospuit beschikken. De nieuwe bluswagen (een Volvo FM 9) wordt uitgevoerd volgens de standaard opbouw- en inrichtingseisen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De wagen zal voldoen aan de strengste eisen op ARBO-technisch gebied, zoals een ladderrek zodat het voertuig niet meer beklommen hoeft te worden om de ladders en slangen eraf te halen.
Ook is de bluswagen voorzien van een sterke dynamo van vijfduizend watt voor de stroomvoorziening.

Terug naar boven

Hangplek voor de jeugd in Vogelwaarde
Door Sheila van Doorsselaer
Vrijdag 8 april 2005 - VOGELWAARDE –

De jongeren uit Vogelwaarde krijgen een eigen ontmoetingsplaats in het dorp. De JOP (jongeren ontmoetingsplaats) komt op het vrijkomende terrein waar nu nog de basisschool is gevestigd.
Jongeren uit Vogelwaarde vragen al jaren om hun eigen plekje in het dorp. Anderhalf jaar geleden vond het eerste gesprek plaats met de gemeente en onlangs was er weer overleg.
De jeugd van Vogelwaarde mocht zelf ideeën aandragen waar de ontmoetingsplaats volgens hen moest komen en naar welke voorzieningen op het terrein de voorkeur uitgaat.
In eerste instantie waren vier locaties in beeld die al gauw werden teruggebracht tot twee opties: Het huidige speelterreintje achter de brandweerkazerne aan de Wilgenstraat en het terrein van de basisschool. De laatste locatie is het geworden.
De nieuwbouw van basisschool De Schakel, pal naast het huidige schoolgebouw, is in volle gang en als in augustus het oude gebouw wordt gesloopt, blijft er een terrein over wat geschikt zou zijn voor de JOP.

Wanneer de ‘hangplek’ precies wordt ingericht, kan de Hulster wethouder Frank van Driessche nog niet zeggen. Ook hoe het terrein wordt ingericht, moet nog worden ingevuld.
De jongeren en ook de dorpsraad hebben hun wensen wel al duidelijk gemaakt.
Ze willen bijvoorbeeld een skatebaan, een voetbalveldje, waar voorzieningen worden getroffen zodat er in de winter een ijsbaan van kan worden gemaakt, ze willen kunnen basketballen en wat extra bankjes staan ook op het wensenlijstje.

De voorzitter van dorpsraad Vogelwaarde, J. van den Branden, zou ter plekke ook graag een jeu de boulesbaan willen, zodat de oudere inwoners ook gebruik kunnen maken van het terrein.
De inrichting van de JOP is volgens wethouder Van Driessche echter helemaal afhankelijk van het budget.
„Voor Vogelwaarde hadden we 20.000 euro beschikbaar. Dat is veel, de dorpsraad heeft het verzoek nog ingediend in de ‘goede tijd’. Van dat bedrag is al 3500 euro gespendeerd aan een tafeltennistafel en een bankje op het parkeerterrein voor de school. Die komen ook weer op het nieuwe terrein.“
„Het inrichten van een JOP is ontzettend duur. Alle spulletjes moeten voldoen aan alle veiligheidseisen en dat kost geld. Over het asfalteren van het terrein maar niet te spreken.“

Terug naar boven

Dorp bezorgd om fietsers/Plan N61 na kritiek aangepast
Door Sheila van Doorsselaer
Donderdag 7 april 2005 - VOGELWAARDE –

Rijkswaterstaat (RWS) gaat de herinrichtingsplannen voor Rijksweg N61 tussen Zaamslagveer en Vogelwaarde aanpassen. De eerste schetsen oogstten te veel kritiek van bewoners van Vogelwaarde en Zaamslagveer.
De N61 wordt in Oost ZeeuwsVlaanderen aangepakt in het kader van verkeersproject De Ruit. De oorspronkelijke plannen van het wegvak tussen Zaamslagveer en Vogelwaarde gaan uit van twee parallelwegen, aan weerszijden van de Rijksweg.
De noordelijke parallelweg wordt aangelegd van Zaamslagveer tot de rotonde aan Rapenburg Tol. De Schoolstraat verliest de rechtstreekse aansluiting met de N61, maar wordt aangesloten op de parallelweg.
Aan de zuidelijke kant van de N61 zal vanaf Zaamslagveer tot aan de rotonde ook een parallelweg komen. Deze is enkel bestemd voor landbouwverkeer en fietsers. Omwonenden vrezen voor de veiligheid van fietsers. Zij zullen immers via de parallelwegen worden geleid, en op enkele stukken ook landbouwverkeer op hun weg vinden. De omwonenden vinden dit onverantwoord en willen dat de fietsers een gescheiden fietspad krijgen. RWS zag hier echter niks in.

Sluipwegen
Ook vinden de omwonenden dat de aanpassingen de verkeersproblemen niet wegnemen, maar slechts verplaatsen. Het verkeer richting Koewacht of Axel zal zich, zo vrezen ze, niet over Hulst of Zaamslag laten leiden, maar nieuwe sluipwegen kiezen. Het verkeer dat nu gebruik maakt van de afslag Sasdijk bijvoorbeeld, zal volgens hen grotendeels over Luntershoek gaan rijden.
Tenslotte willen de bewoners dat niet alleen de berm van de parallelwegen maar ook de hoofdrijbaan aan weerszijden moet worden voorzien van open betonplaten. Dit vinden ze veiliger.
RWS heeft besloten de tekeningen enigszins aan te passen. „De grote lijnen van de eerste tekening blijven onveranderd, we hebben twee kleine veranderingen doorgevoerd“, zegt D. de Kramer, projectleider van Rijkswaterstaat.
De aanpassingen betreffen echter niet de grootste kritiekpunten van de omwonenden. De Kramer: „We gaan een voorsorteervak, een zogenaamde ‘linksaffer’, aanleggen ter hoogte van het kruispunt waar de parallelweg richting de Schoolstraat straks begint.“ Volgens De Kramer is dat veiliger en kan het verkeer zo ook beter doorstromen.

Verkeerseiland
Ook wordt op ongeveer dezelfde plaats een verkeerseiland aangelegd, speciaal voor fietsers. „Volgens de eerste tekeningen, moesten fietsers in één keer oversteken. Niet iedereen is zo vlot. Door het verkeerseiland aan te leggen, kunnen fietsers midden op de weg veilig even wachten tot ze de andere rijbaan kunnen oversteken. We bouwen dus als het ware een rustpunt in.“ Voor de rest blijven de oorspronkelijke tekeningen onveranderd.
De planning is dat de herinrichting van het wegvak van Zaamslagveer tot en met de rotonde bij Rapenburg Tol aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar begint. Dit jaar nog wordt de klus aanbesteed.

Terug naar boven

EHBO zwaait na 35 jaar voorzitter uit
Door Harold de Puysseleijr
Donderdag 7 april 2005 - VOGELWAARDE –

Na een lidmaatschap van 35 jaar heeft Jan Dobbelaar (75) gisteravond afscheid genomen van de EHBOvereniging Damiaan in Vogelwaarde.
Vanwege zijn indrukwekkende staat van dienst - 28 jaar in het bestuur, waarvan negentien jaar voorzitter - werd Dobbelaar op een feestelijke bijeenkomst in het dorpshuis door voorzitter Seraphinus Himschoot van het district Zeeland van de EHBO onderscheiden met het bondskruis derde klas.
Dobbelaar stopt in verband met zijn leeftijd met het vrijwilligerswerk voor de EHBO. Hij kreeg bij zijn huldiging waarderende woorden te horen. De Vogelwaardenaar was altijd nauw betrokken bij de lessen jeugd-EHBO op basisschool de Schakel en miste in 35 jaar bijna geen enkele lesavond. Ook bij de herhalingscursussen liet hij bijna nooit verstek gaan.

Probleem
Het vertrek van de voorzitter vormt voor Damiaan wel een probleem, want een opvolger voor Dobbelaar is nog niet gevonden. „We hopen dat te hebben opgelost in september, als het nieuwe seizoen begint en de jaarvergadering plaatsvindt“, aldus secretaris Willie Remorie.
Dobbelaar’s laatste officiële daad voor de vereniging was het uitreiken van diploma’s aan tien leden die vorige maand hun examen met goed gevolg aflegden. Het aantal leden van Damiaan komt hiermee boven de vijftig uit.
De EHBO-vereniging zette gisteravond nog een ander bestuurslid in het zonnetje voor haar belangrijke verdiensten.
Riet de Klerk-Remorie (57) kreeg eveneens het bondskruis derde klas uitgereikt. Zij is al 38 jaar lid van Damiaan, waarvan 34 jaar in het bestuur. Net als de voorzitter is mevrouw De Klerk betrokken bij de jeugd-EHBO en is ze bij vele evenementen van de vereniging van de partij om waar nodig een handje bij te steken. Zij blijft nog wel aan in het bestuur.

De gehuldigde EHBO'ers in Vogelwaarde, Jan Dobbelaar en Riet de Klerk-Remorie
(Foto Wim Kooyman)

Terug naar boven

Hoeve La Salette wordt kinderboerderij
Door Sheila van Doorsselaer
Woensdag 6 april 2005 - VOGELWAARDE –

Het Leger des Heils wil hoeve La Salette, het opvangcentrum voor dak- en thuislozen in Vogelwaarde, omvormen tot een ecologische en diervriendelijke kinderboerderij. Het project krijgt de naam Sally’s Farm.
Een medewerker van het Centrum Wonen, Zorg en Welzijn van het heilsleger ontvouwde gisteravond de plannen tijdens de dorpsraadvergadering in Vogelwaarde.
Diverse plannen om La Salette een meerwaarde voor zowel de bewoners als de Vogelwaardenaren te geven, zijn de laatste tijd de revue gepasseerd. Zo werd al een jeugdherberg geopperd, een manege voor verstandelijk gehandicapten of een caravanstalling. Deze opties sneuvelden allemaal omdat ze te commercieel zouden zijn.
Het Leger des Heils zocht daarom verder naar een invulling die moest aansluiten bij de behoeften van de bewoners. Ook moest rekening worden gehouden met de beschikbare begeleiding van de bewoners en mochten de activiteiten niet seizoensgebonden zijn. Volgens de medewerker van het heilsleger bleef slechts één juiste optie over: Sally’s Farm, genoemd naar de Engelstalige koosnaam van vrouwelijke heilsoldaten (een Sally).

Gedacht wordt aan een ecologische en diervriendelijke kinderboerderij, met onder andere een speeltuin, een pannenkoekenhuis en een winkeltje. Wat het heilsleger betreft staan goed rentmeesterschap, milieubewustzijn en educatie hierbij centraal. Mogelijk wordt in de kinderboerderij ook opvang geboden aan verwaarloosde of mishandelde dieren om hun een goede oude dag te bieden. Het streven is daarnaast samenwerking te zoeken met het Milieu Educatief Centrum (MEC).
Het Leger des Heils heeft voor de plannen wel toestemming nodig van de gemeente Hulst. Ook moeten er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn. Het heilsleger zegt in ieder geval 2200 euro nodig te hebben voor een natuurschouw.

De hoeve met het karakteristieke rieten dak blijft nu gespaard. De sloopvergunning voor het gebouw was al aangevraagd, maar het personeel heeft hier met succes tegen geageerd. Hoeve La Salette biedt plaats aan 42 bewoners en heeft daarnaast twaalf plaatsen voor beschermd wonen en een vierentwintig-uurs-opvang. Twee jaar terug kwam er een nieuwe vleugel bij.
Het is de bedoeling dat de bewoners van La Salette aan het werk gaan in de kinderboerderij.
De dorpsraad Vogelwaarde reageerde gisteravond enthousiast op de plannen.

Terug naar boven

Rapenburg zoekt het hogerop
Door Edy de Witte
Vrijdag 18 maart 2005 - VOGELWAARDE –

Het actiecomité ‘Verbetering Rapenburg’ zoekt het hogerop in een poging maatregelen te forceren voor de verkeersproblemen op de doorgaande weg naar Vogelwaarde.
De bewoners wachten al bijna een jaar op een reactie van de gemeente Hulst op de problemen en zijn het nu meer dan zat. Het comité heeft de stichting Platform Fundering ingeschakeld, de nationale belangenbehartiger van eigenaren van woningen of gebouwen met (dreigende) funderingsproblemen als gevolg van welke oorzaak dan ook.
Het actiecomité bracht de onveilige woon- en verkeerssituatie op Rapenburg vorig jaar aan de orde in een verkeersenquête. Het langsscheurende verkeer en de schade aan woningen die veroorzaakt wordt door het vele zware vrachtverkeer maakt van Rapenburg niet bepaald een riant woonstekje, aldus woordvoerder A. Duerinck van het actiecomité. Duerinck laakt de ‘lakse handelwijze en onfatsoen van de gemeente’.
„We gaan echter niet bij de pakken neerzitten. Ons comité grijpt nu alle middelen aan om de nijpende situatie dan maar elders op tafel te gooien. Inmiddels hebben we ingenieur A. van Wensen voor onze kar gespannen. Van Wensen is voorzitter van de Stichting Platform Fundering. Deze Stichting gaat met landelijke problemen waar geen enkel schot inzit richting de Tweede Kamer“, aldus Duerinck.

De enquête, met reacties van 74 bewoners, werd vorig jaar april aangeboden aan wethouder Etiënne de Deckere. Een beloofde reactie bleef echter achterwege. In september trok het actiecomité, nu gesteund door een schadebemiddelaar, nog maar eens aan de bel bij de gemeente. De wethouder zegde toen toe om binnen vier weken te reageren.
„Maar het bleef wederom stil vanuit de bestuurdershoek“, aldus de woordvoerder van ‘Verbetering Rapenburg’. Als volgende stap werd een kopie van de enquête opgestuurd naar het college van burgemeester en wethouders.
„Daarop kwam eindelijk een brief die werkelijk nergens op sloeg. Geen reactie op ons onderzoek, alleen een vaag regeltje dat Rapenburg in goede staat verkeert. Een boze brief terug met onder meer een verzoek aan burgemeester Jan Frans Mulder om eens een paar dagen te komen logeren zodat hij zelf poolshoogte kan nemen bleef ook weer onbeantwoord.“

Meer verkeer
Het comité ziet de problemen alleen maar toenemen als straks door het verkeersveiligheidsproject De Ruit de twee toegangswegen de Schoolstraat en de Drie Gezustersdijk vanaf de N61 richting Vogelwaarde worden afgesloten. Dan krijgt Rapenburg nog meer verkeer te verwerken.
Wethouder Etiënne de Deckere kan de boosheid van de bewoners wel begrijpen. „Maar er spelen in de gemeente nu eenmaal meer zaken. Reacties blijven daardoor wel eens lang uit. Wij streven echter naar daden en niet naar woorden. Op korte termijn worden er zelfs zes verkeersremmers op Rapenburg geplaatst. Dit zal zeker een verbetering zijn. Er zit dus zonder meer schot in de zaak“, zegt de Deckere.
Duerinck noemt het meer een sigaar uit eigen doos. „Het is een maatregel waar het dorp zelf aan meebetaalt. De dorpsraad heeft namelijk de 10.000 euro aanmoedigingssubsidie voor deze remmers afgestaan. Daar hadden we betere doelen voor. Rapenburg moet rigoureus worden aangepakt. Die straat is niet meer van deze tijd. Dat moet de Hulster politiek inzien.“

Terug naar boven

Jongeren fietsen 1500 euro bijeen
Maandag 14 maart 2005 -VOGELWAARDE –

De gecombineerde vastenactie in Vogelwaarde en Lamswaarde heeft zaterdag ruim 1500 euro opgebracht.
In beide dorpen ging ’s middags voor de leerlingen uit de hoogste groepen van de basisschool een gesponsorde fietstocht van start. De 35 kinderen en begeleiders uit Vogelwaarde fietsten zo’n 1100 euro bij elkaar. De deelnemers uit Lamswaarde brachten 350 euro sponsorgeld binnen. De opbrengst van de vastenactie gaat dit jaar naar de Masai-bevolking in Tanzania.

Terug naar boven

OZ wielerweekeinde start op Markt Hulst
Van onze sportredactie
Vrijdag 11 maart 2005 - HULST –

Het OZ wielerweekeinde gaat dit jaar op 11 juni van start op de Markt in Hulst en finisht een dag later in Breskens. Het is de eerste keer dat de Hulsterse Markt het decor vormt voor de start van een wielerwedstrijd.
Het OZ-wielerweekend is de zesde wedstrijd van de Nationale Beloftencompetitie van de KNWU. Deze competitie bestaat uit tien nationale wedstrijden.
Het OZ-wielerweekend is de enige wedstrijd die over twee dagen wordt verreden. In totaal staan 29 ploegen van zes renners (tot 23 jaar) aan de start.

In verband met de opstelling van de 29 ploegleiderwagens, rennersbussen en volgwagens wordt de Grote Markt op zaterdag 11 juni 2005 vanaf 07.00 uur afgesloten.
Nadat door wethouder van Driessche om 12.00 uur het startschot is gegeven, wordt er een rondje gereden door de binnenstad van Hulst. Vanaf de Grote Markt gaat het via de Steenstraat, de Frans van Waesberghestraat en de Gentsestraat, weer richting de Grote Markt om vervolgens via de Graauwse Poort de binnenstad te verlaten. De koers gaat echter officieel van start in de Zoutestraat te Hulst. Na 114½ km te hebben gereden worden de renners omstreeks 15.00 uur verwacht aan de finish in de Bossestraat te Vogelwaarde.
Op de eerste dag wordt in Vogelwaarde vanaf 18.00 uur nog een tijdrit gereden. Deze gaat over 9 kilometer en wel over een parcours tussen Hengstdijk en Vogelwaarde. Het OZ Wielerweekend wordt op zondag 12 juni 2005 afgesloten met de etappe Breskens - Breskens.

Terug naar boven

Kaarters bieden weer op hun best
Door Edy de Witte
Maandag 7 maart 2005 - AXEL –

J. Sorber uit Vogelwaarde is afgelopen weekend in de categorie bieden de nieuwe Zeeuws-Vlaamse kaartkampioen geworden. L. Pieterse uit Axel kaapte vrijdagavond bij de deelnemers aan het jokeren deze titel weg.
De kaartclub Ons Genoegen uit Axel tekende in het cultureel centrum de Halle voor de 35e keer en daardoor ook met extra vleesprijzen voor de organisatie van dit kampioenschap. Mede door het slechte weer kwamen er ten opzichte van voorgaande edities minder deelnemers op het kampioenschap af. Voor het bieden schreven 44 personen in. Bij het jokeren schoven 26 kaarters aan tafel.
Secretaris C. de Deijn van Ons Genoegen was niettemin toch tevreden over de wedstrijd. „Vorig jaar hadden we dik tachtig deelnemers. Gezien de slechte weersomstandigheden mochten we zeker niet mopperen. Deze titelstrijd leeft enorm bij de kaartliefhebbers. Dat er zelfs liefhebber uit West-Zeeuws-Vlaanderen de sneeuw trotseerden om naar Axel te komen zegt al meer dan voldoende. Jammer dan een paar cracks uit Nieuw-Namen verstek lieten gaan. Enkele kaarters meldden ook af omdat ze door het rookverbod in de Halle hun sigaretje niet meer konden roken.“
De bieders speelden vier ronden. Bij elke partij werden de samenspelende tweetallen door loting bepaald. Het jokeren was vooral in trek bij de dames. Hier werkten de deelnemers drie partijen af. Wethouders Co van Schaik van de gemeente Terneuzen reikte na afloop de wisselbeker uit aan de kampioenen. Tevens kregen deze winnaars nog een medaille van de gemeente.

  Uitslag bieden:
 1. J. Sorber uit Vogelwaarde met vier gewonnen partijen en 48 pluspunten.
 2. L. de Kraker uit Axel met vier overwinningen en 27 pluspunten.
 3. L. Vorstenbosch uit Axel met eveneens vier overwinningen en 26 pluspunten.
  Jokeren:
 1. L. Pieterse uit Axel met 144 punten.
 2. J. Riemens uit Terneuzen met 111 punten.
 3. I. Verhofstad uit Axel met 73 punten.

Terug naar boven

3VO: snelheid in Vogelwaarde te hoog
Door Sheila van Doorsselaer
Woensdag 2 maart 2005 - VOGELWAARDE –

Verkeersdeelnemers in en om Vogelwaarde negeren de maximum snelheid. Dat blijkt uit metingen van de Oost-Zeeuws-Vlaamse afdeling van verkeersveiligheidsorganisatie 3VO.
Vogelwaardenaren willen dat de gemeente Hulst maatregelen treft. Vrijwilligers van 3VO hebben de afgelopen tijd op zeven plaatsen in Vogelwaarde snelheidsmetingen verricht. Per straat werd drie keer op diverse tijdstippen gepost. Dat er te hard gereden wordt over Rapenburg in Vogelwaarde is Hulst bekend. Daar worden ook snelheidsremmende maatregelen ingevoerd. Ook elders in en om het dorp ligt de snelheid echter te hoog. Volgens Fons Compiet van 3VO komt deze ergernis bij iedere dorpsraadvergadering weer terug.

Wanneer de verkeersorganisatie in het recente verleden naar de gemeente stapte, kreeg het bestuur nul op het rekest omdat de snelheidsovertredingen niet aangetoond konden worden. Nu beschikt 3VO over cijfers.
De metingen vonden plaats van ’s ochtends 7 tot ’s avonds 18 uur op drie 50-kilometerwegen (Bossestraat, Rapenburg en de Schoolstraat binnen de bebouwde kom), twee 60-kilometerzones buiten de bebouwde kom (Schoolstraat en Margaretsedijk) en twee 30-kilometerzones (Populierenstraat en Olmenstraat). Met name buiten de bebouwde kom wordt te hard gereden en dan in het bijzonder door chauffeurs van bestelbusjes. Binnen de bebouwde kom zijn het voornamelijk automobilisten die niet op de maximum snelheid letten. 3VO hoopt dat de gemeente nu voldoende cijfermateriaal heeft om in te grijpen.

De snelheidsmetingen in Vogelwaarde zullen zo ongeveer het laatste wapenfeit zijn van Compiet. Na zes jaar als penningmeester en woordvoerder van de lokale 3VO-organisatie te hebben gefungeerd, neemt Compiet, omwille van werkzaamheden elders en een kwakkelende gezondheid, eind maart afscheid.

Terug naar boven

Mooi gemiddelde en titel Edward Janssen
Van onze sportmedewerker
Maandag 28 februari 2005 - EEDE –

Edward Janssen van de biljartvereniging De Kastanje uit Kloosterzande, woonachtig in Vogelwaarde, werd met een sterk promotiegemiddelde (2,67) kampioen van de derde klasse bandstoten.
Al voordat de slotronde begon in het multifunctioneel centrum Hof van Eede in Eede was hij zeker van de titel van het district Delta Zuid-West.

Toch begon dit kampioenschap allerminst veelbelovend. In de eerste ronde liep hij direct tegen een nederlaag aan. In slechts achttien beurten verloor hij van Dick van de Berg met 55-39. Die nederlaag ondermijnde zijn zelfvertrouwen niet, want daarna stoof Edward Janssen van winstpartij naar winstpartij. In de derde ronde liet hij nadrukkelijk van zich spreken. Tegen Piet Donze had hij slechts dertien beurten nodig om de 55 caramboles te voltooien.
Dat was tevens de kortste partij in deze titelstrijd. Door vier wedstrijden op rij te winnen manoeuvreerde Janssen zich in ene fraaie uitgangspositie. Als hij in de zesde ronde van Hans de Kok won was hij onbereikbaar geworden voor de concurrentie en was de titel reeds een feit. In opnieuw een sterke partij stelde hij het kampioenschap veilig. Slechts achttien beurten had hij nodig om Hans de Kok met 55-39 terug te wijzen.
De finalepartij tegen zijn eigen clubgenoot Aad van Geloven was voor Edward Janssen nog slechts een formaliteit. Toch deed hij zijn s portieve plicht. Met minimaal verschil versloeg hij Van Geloven met 55-54 in 26 beurten. Door die nederlaag zag laatstgenoemde echter wel de tweede plaats aan zijn neus voorbij gaan.

Terug naar boven

Hulst dubt nog over een juniorenraad
Door Sheila van Doorsselaer
Zaterdag 26 februari 2005 - HULST –

De gemeente Hulst overweegt de mogelijkheden voor een juniorenraad.
Hulst wil jongeren meer zeggenschap geven in de gemeente, maar dubt of dat moet gebeuren in één grote jeugdraad of dat jongeren zich per kern moeten verenigen in aparte werkgroepen van de dorpsraden.
De jongerenraad is onderdeel van de Meerjarenvisie Jeugdbeleid van de gemeente Hulst. In deze notitie heeft Hulst zichzelf een aantal opdrachten opgelegd. Zo wil de gemeente het gegeven ‘brede school’ verder ontwikkelen en zo mogelijk realiseren in alle dorpen.
Ook wil Hulst participeren in programma’s die gericht zijn op het versterken van algemeen geldende normen en waarden of die preventief werken op het gebied van criminaliteit en verslavingsrisico’s. Daarnaast is ook het ontwikkelen en stimuleren van jongerenparticipatie onderdeel van de notitie. Daaronder valt het eventueel oprichten van een jongerenraad.

Volgens de Hulster wethouder Frank van Driessche zijn er meerdere opties om jongeren te betrekken bij het reilen en zeilen van onderwerpen in de gemeente die hen aangaan.
„De vraag is hoe we het precies willen aanpakken. Kiezen we voor een algemene jeugdraad, of voor meerdere kleine groepjes onder de vleugels van de dorps- en wijkraden.“
Met die tweede optie heeft Hulst al enige ervaring. Zo hebben onder andere de dorpsraden van Kloosterzande, Vogelwaarde en Graauw een aparte jeugdafdeling. Die functioneren volgens Van Driessche goed, maar hebben wel ieder een eigen manier van werken. Bekeken moet worden of de werkwijze gestandaardiseerd moet worden of dat de dorps- en wijkraden vrijgelaten moeten worden in de invulling ervan. Het is Van Driessche nog niet duidelijk welke vorm van jeugdraad de beste is.
„Je kan je afvragen of één algemene raad de meeste voordelen heeft. Ik kan me voorstellen dat jongeren uit bijvoorbeeld Hengstdijk niet zo geïnteresseerd zijn in de noden van de Heikantse jongeren. Daarnaast zitten we met het vraagstuk wat de samenstelling van een grote jeugdraad moet zijn. Hoeveel jongeren vertegenwoordigen ieder dorp? Het zijn allemaal zaken die nog nader onderzocht moeten worden.“
De leden van de commissie Samenleving bespreken in de eerstvolgende vergadering de Meerjarenvisie Jeugdbeleid.

Terug naar boven

Schoorsteen in brand in Vogelwaarde
Van onze verslaggever
Vrijdag 25 februari 2005 - VOGELWAARDE –

De brandweer van Hulst is afgelopen woensdagavond in actie gekomen voor een schoorsteenbrand in een woning in de Olmenstraat in Vogelwaarde.
De tankautospuit van de blusgroep Vogelwaarde en de hoogwerker van de brandweer Hulst rukten uit. Ter plaatse aangekomen sloegen de vlammen uit de schoorsteen. Bij nader onderzoek bleek dat er een elektrische aanjager in de schoorsteen was ingebouwd waarvan de ventilator nog steeds draaide. Dit zorgde voor extra zuurstoftoevoer waardoor de vlammen zo hoog oplaaiden. Nadat de aanjager was uitgezet konden de brandweerlieden vanaf de hoogwerker de brand in de schoorsteen blussen.

Terug naar boven

Ter Duinen schenkt geld aan La Salette
Dinsdag 15 februari 2005 - VOGELWAARDE –

Op feestelijke wijze is gisteren op basisschool Ter Duinen in Kloosterzande een bedrag van 500 euro overgedragen aan vertegenwoordigers van opvanghuis La Salette in Vogelwaarde. Het geld is een gedeelte van de opbrengst van de in december gehouden kerstmarkt op de school.

(Foto Wim Kooyman)

Twee dames van La Salette gingen alle klassen af om uitleg te geven over de bedoeling en de activiteiten van het tehuis met zijn ongeveer vijftig bewoners. In alle klassen mochten de dames ballonnen in ontvangst nemen, waarin niet alleen confetti zat, maar ook een geldbedrag. Ook maakten zij bekend dat het geld gebruikt gaat worden voor de aanleg van een moestuin.

Terug naar boven

Fucky Duckies: het hele jaar gezelligheid
Door Patricia de Ryck
Dinsdag 8 februari 2005 - VOGELWAARDE –

Lamswaarde, Kloosterzande, Ossenisse – overal gaan de leden van wagenbouwvereniging de Fucky Duckies uit Vogelwaarde voor de eerste prijs in de carnavalstocht.
Vrolijk lopen ze door de straten, gehuld in bijpassende kleding, voor de praalwagen uit. Drie leden lopen al vanaf het begin van de vereniging, twaalf jaar geleden, fanatiek mee. Maar ze zijn niet alleen in de carnavalsperiode bezig.
Voorzitter Robbie Janse: „Vanaf augustus zijn we elke week wel bezig met de optocht van het volgende jaar. We gaan op zoek naar een spetterend thema en brainstormen met een groepje van een man of vijf over de wagen, met alle regeltjes over grote en hoogte van de wagen in ons achterhoofd. Ieder jaar willen we toch weer een grotere, mooiere en verassende wagen bouwen. Als zij ideeën bedacht hebben, komen we met alle leden bijeen en beslissen we over het thema. Dit jaar hebben we kozen voor ‘als ze ons missen, zijn we vissen.’ De zoektocht naar een geschikte bouwlocatie gaat het hele jaar door, want er is tegenwoordig weinig plaats voor wagenbouwverenigingen.“
Op dit moment telt de vereniging ongeveer dertig leden in de leeftijd van negentien tot zevenentwintig. „De vrouwen doen alles wat thuis gedaan kan worden en houden zich bezig met de loopgroep. Bij het afwerken van de wagen komen ze ook altijd helpen, want vooral de laatste dagen voor carnaval begint, kunnen we ieders hulp gebruiken. Een aantal leden neemt de week voor carnaval vrij om te kunnen bouwen. We bouwen dan vanaf half acht ‘s ochtends tot diep in de nacht. Dat hoort er gewoon bij.“
De Fucky Duckies bouwen ieder jaar een schitterende wagen, hoofdprijzen in Ossenisse en Lamswaarde onderstrepen het bouwtalent van de leden. En ook dit jaar valt het thema in de smaak, met een hoofdprijs in Vogelwaarde. Maar het is in de korte periode van het bestaan ook al een paar keer fout gegaan. „Drie jaar geleden ging het helemaal mis, onze wagen is toen in een vlammenzee opgegaan. Carnaval konden we toen wel vergeten. Het jaar daarna was het ons ook niet gegund. Een half uur voor aanvang van de optocht in Vogelwaarde waaiden de bovenste twee poppen omver, gelukkig konden we na heel wat werk toch nog mee rijden.“
Het resultaat in de optochten is voor de bouwers volgens voorzitter Robbie Janse niet alleen van belang. „We hopen natuurlijk wel dat we hoog scoren, maar je blijft afhankelijk van de jury. Als je zaterdag voor de start al die wagens bij elkaar ziet staan, ben je ontzettend trots. Het gaat niet alleen om winst. We zijn gewoon een hartstikke gezellige vereniging.“
Een mooie wagen krijg je niet voor niets. Maar wat het nu precies kost wil de voorzitter niet vertellen. „Je kunt er in ieder geval een mooie auto van kopen.“ De Fucky Duckies proberen het bedrag beperkt te houden door sponsorgeld, verkoop van de praalwagen en een pepernotenactie; en ieder jaar voor carnaval houden de Fucky Duckies een groot feest.

Terug naar boven

Keigoed kunstwerk De Schakel
Door Sheila van Doorsselaer
Vrijdag 4 februari 2005 - VOGELWAARDE –

De leerlingen van basisschool De Schakel in Vogelwaarde dragen letterlijk hun steentje bij aan de nieuwbouw van hun school. Samen met de kinderen van peuterspeelzaal Duimelot hebben ze van allemaal steentjes een kleurig kunstwerk gemaakt wat een plaatsje krijgt aan de ingang van de school. Letterlijk een keigoed kunstwerk.

(Foto Peter Nicolai)

Een tijdje terug hebben alle ongeveer tweehonderd leerlingen van De Schakel en de peuters een kei gekregen.
Die hebben ze vervolgens helemaal beschilderd en voorzien van hun naam. Gisteren mochten ze hun keitje in een driehoekige mal gevuld met een soort leemmengsel duwen. De Hulster wethouder Paul Weemaes (Onderwijs) mocht de laatste kei in de leem drukken en zo maakte hij het kunstwerk helemaal af: Een grote, driehoekige, kleurige kei. „Deze symbolische eerste steen is een kleurige samenwerking geworden van het kleurrijke kleine mensenvolkje wat zich hier dagelijks ophoudt“, zegt directrice B. de Schepper.
De Schakel is al enige tijd te klein voor het aantal leerlingen. In september vorig jaar is begonnen met de bouw van een compleet nieuwe school, zowat naast de huidige. De leerlingen kunnen, als er geen tegenslagen zijn, in juni hun intrek nemen in het nieuwe schoolgebouw. Als de oude school daarna volledig wordt gesloopt, wordt nog een nieuw speelterrein aangelegd. In de school is ook plaats voor de peuters van speelzaal Duimelot en ook wordt de voor- en naschoolse opvang in De Schakel ondergebracht. De aannemer is momenteel bezig met het buitenmetselwerk van de nieuwe school. Zodra dat werk wat verder gevorderd is zal het kunstwerk ingemetseld worden in een muur bij de ingang.

Terug naar boven

Nieuwbouw van Nebus gestart
Door Sheila van Doorsselaer
Vrijdag 4 februari 2005 - HULST –

Aan de Hogeweg in Hulst is de eerste paal geheid van de nieuwbouw van Nebus Loyalty. Het nieuwe kantoorpand zal ongeveer 2500 vierkante meter beslaan.
Nebus Loyalty BV is gespecialiseerd in het verzorgen van (kortlopende) klantenbindingsprogramma’s, zoals spaaracties en promotieactiviteiten. Het gaat om verschillende vormen van spaaracties, van zegeltjes tot chipcards. Nebus heeft op dit moment vestigingen in Temse (België) Biel (Zwitserland), Keulen, Parijs, Milaan en Praag. In Nederland heeft Nebus vestigingen in Hulst, Terneuzen, een dependance in Kapellebrug en een logistieke afdeling in Vogelwaarde.

Groei
Door de grote groei van Nebus de afgelopen jaren, is het Hulster kantoor (het voormalige waterschapskantoor) al enige tijd te klein voor alle medewerkers. Nu werken er ongeveer zestig medewerkers in Hulst. De afdeling automatisering werd daarom ondergebracht in een dependance in Kapellebrug. Een jaar geleden stond Nebus voor de keus: Verhuizen naar een groter pand of de verhuurder van het huidige pand (Witte-Boussen uit Terneuzen) vragen om uitbreiding. Directeur Nico Boussen was bereid de mogelijkheden tot uitbreiding te bekijken en toen bleek dat de naastgelegen onderneming grond wilde verkopen, was de overeenkomst gauw gesloten.

Katrol
Het voltallige college van burgemeester en wethouders verrichtte samen met de directie van Nebus de officiële handeling die het begin van de nieuwbouw markeert: op ouderwetse wijze, met touwen, een contragewicht en een katrol, werd de eerste paal van de nieuwbouw door hen allemaal de grond in geheid.
De nieuwbouw zal medio juli worden opgeleverd. Het pand is verdeeld over twee etages en is zo groot dat Nebus alle administratieve activiteiten in Hulst kan onderbrengen. De klantenservice (25 medewerkers), nu nog gevestigd in Terneuzen, verhuist naar Hulst. Ook de dependance in Kapellebrug is niet meer nodig. De logistieke tak van het bedrijf blijft in Vogelwaarde gevestigd, daar werken tachtig mensen.
Nebus werd opgericht in 1988 als onderdeel van postorderbedrijf Neckermann. Sinds december 2002 opereert Nebus als zelfstandige organisatie onder de paraplu van de internationale handelsonderneming KarstadtQuelle.

Terug naar boven

Deel historie Vogelwaarde verleden tijd
Door Frank van Cooten
Woensdag 2 februari 2005 - VOGELWAARDE –

Vogelwaarde raakt een stuk van haar historie kwijt. Het oude woonhuis uit 1900 naast de hoefijzerfabriek aan Rapenburg wordt door het bedrijf Sturm en Dekker uit Oostkapelle gesloopt.
Sturm en Dekker is gespecialiseerd in sloopwerken en asbestsanering. De werkzaamheden in Vogelwaarde zijn deze week begonnen. Momenteel wordt er asbest verwijderd.

Te zwak
De sloop is onderdeel van de nieuwbouw van de hoefijzerfabriek. „We hebben even overwogen de op zich mooie woning te behouden.
Renovatie kost echter ruim een miljoen euro. Zo is de fundering veel te zwak. Dat is de oorzaak van de vele scheuren in de muren. Vanwege de hoge kosten die daarmee gepaard zouden gaan is daarom besloten de woning te slopen“, zegt Fons Compiet namens de hoefijzerfabriek.
De oude hallen van de hoefijzerfabriek maken plaats voor nieuwe bedrijfshallen. Daarvoor wordt een nieuw kantoor gebouwd. Dit nieuwe kantoor komt deels op de plek van de woning die dus nog moeten afgebroken.
Op het resterende deel van de grond wordt een parkeerterrein van vijftien meter diep aangelegd. Compiet verwacht dat de woning eind volgende week tegen de vlakte is. De hoefijzerfabriek hoopt snel de benodigde vergunningen binnen te hebben voor de nieuwbouw.

Terug naar boven

Voorverkoop Lucky Ajax
Van onze sportmedewerker
Donderdag 27 januari 2005 - VOGELWAARDE –

De voorverkoop van het duel tussen Vogelwaarde en Lucky Ajax start maandag 31 januari. Het duel wordt 21 mei om 15.00 uur gespeeld vanwege het 60-jarig jubileum van de club.
In de voorverkoop kosten de kaarten een euro minder dan op de wedstrijddag zelf. Verkoopadressen: café Ons Vermaak en Attent Supermarkt Vogelwaarde, café ’t Jagershuis Hengstdijk, Golff Supermarkt, Klooserzande, café Amstelhoekje ,Axel, café Santé Hulst en ’t Bierwinkeltje in Terneuzen.

Terug naar boven

Van Stevendaal aast op zijn derde
Van onze sportmedewerker
Donderdag 27 januari 2005 - AXEL/VOGELWAARDE –

Robert van Stevendaal gaat dit weekeinde in Axel voor zijn derde titel op rij in de topklasse libre van de Zeeuws-Vlaamse Biljartbond. Eerder in Terneuzen en vorig jaar in Hoek was niemand in staat hem af te stoppen.

(Foto: Peter Nicolai)

De verwachting is dat het nu niet veel anders zal zijn. Zelf houdt hij echter een slag om de arm.
Met Robert van Stevendaal is de absolute favoriet genoemd, maar Piet de Koeijer en Hessel van Deutekom weten eveneens hoe ze de positie aan de band in bedwang moeten houden.
Het is echter niet verrassend dat Robert van Stevendaal uit Vogelwaarde als de te kloppen man van start gaat. Hij is met voorsprong als eerste geplaatst met een algemeen gemiddelde van 37,87. Daarnaast heeft hij als handicap de grote hoek en moet hij bij vastliggen opnieuw van acquit. Goede tweede is Piet de Koeijer uit Biervliet. Hij kent alleen de handicap van de grote hoek. De andere deelnemers worden slechts geremd in hun scoringsdrift door de bij vele librespelers vertrouwde kleine hoek.
De voorgaande twee keer won Van Stevendaal overtuigend. Hij steekt zijn favorietenrol niet onder stoelen of banken, maar legt toch ook een bepaalde voorzichtigheid aan de dag.
„Op basis van mijn algemeen gemiddelde zou je zeggen dat het niet mis kan gaan. Dat ligt in de praktijk toch even iets anders. Piet de Koeijer bewees tijdens de voorwedstrijden extra klasse libre in Hoek dat hij het spelletje ook kent. In één beurt maakte hij toen de 250 caramboles vol. Overigens, ook Hessel van Deutekom kan een partij in weinig beurten uitmaken. Als het dan bij mij even niet loopt, kan het verkeerd aflopen en een verliespartij met slechts zes spelers kan fatale gevolgen hebben. Het is dus altijd oppassen geblazen.“

Dominanter
Twee jaar terug was Robert van Stevendaal overigens nog beter en nog dominanter in deze titelstrijd. Toen scoorde hij een algemeen gemiddelde van ruim vijftig. Hoe hij er nu precies voor staat weet hij niet. „Dit jaar heb ik door gezinsuitbreiding geen enkele nationale voorwedstrijd gespeeld. Ik weet dan ook echt niet hoe het zal gaan. Wel ben ik voor Merwehof uit Dordrecht regelmatig actief geweest in de landelijke teamcompetitie kader 38/2. Dat ging uitstekend. Ik moest in de eerste helft van de competitie naar 180 caramboles, maar omdat ik boven de 21,00 speelde ben ik verhoogd naar 250. Kader 38/2 is op zich een goede basis voor het librespel. Je moet alleen de overschakeling naar het seriewerk aan de band maken. Tijdens trainingen ging dat goed. Maar training is geen wedstrijd. Ik zal op mijn hoede moeten zijn.“
De wedstrijden beginnen zowel zaterdag als zondag om 12.00 uur. De finalepartij is zondagmiddag rond vier uur.

  Deelnemers:
 1. Robert van Stevendaal (Vogelwaarde) algemeen gemiddelde 37,87,
 2. Piet de Koeijer (Biervliet) 20,61,
 3. Hessel van Deutekom (Heikant) 19,28,
 4. Willy de Nijs (Sint-Gillis-Waas) 12,29,
 5. Bram de Kraker (Hoek) 10,01,
 6. Marijn Geirland ( Terneuzen) 9,37.
 7. Programma eerste ronde: Van Deutekom-De Nijs, De Koeijer-De Kraker, Van Stevendaal-Geirland.

Terug naar boven

Droge voeten bij stevige bui
Door Frank van Cooten
Donderdag 27 januari 2005 - PAAL –

De landbouw in een groot deel van Oost-ZeeuwsVlaanderen heeft vanaf midden volgend jaar veel minder last van zowel droogte als wateroverlast. Ook de wateroverlast voor bewoners aan de rand van Graauw en langs de Hogeweg tussen Hulst en Sint-Jansteen moet voorbij zijn. Deze mensen hebben bij hevige regenval nu nog last van water in de kelders en kruipruimtes.

(Foto Camile Schelstraete)

Waterschap Zeeuws-Vlaanderen treft een aantal maatregelen om de overlast aanzienlijk te verminderen. Het gaat om een nieuw peilbesluit voor het afwateringsgebied Paal. Het waterpeil van het oppervlaktewater wordt dusdanig aangepast dat knelpunten op het gebied van droogte of andersom, wateroverlast, worden opgelost.

„Het nieuwe peilbesluit heeft zowel voor de landbouwsector als de natuur en de overige inwoners van het gebied alleen maar voordelen“, zegt Jacques Steijaert, portefeuillehouder waterbeheer, van Waterschap Zeeuws-Vlaanderen. „Het peilbeheer moet natuurlijk wel worden gerespecteerd.“

Het afwateringsgebied Paal is 9400 hectare groot en bestrijkt het gebied ten zuiden en ten oosten van Hulst. Het gebied watert af op het gemaal Paal, de sluis in de Hertogin Hedwigepolder en in België de sluis in de Prosperpolder.
De samenstelling van de grond in het gebied varieert van zand (met name rond Hulst en Clinge) tot klei. Zandgronden zijn een stuk droger dan kleigronden.
Daarnaast ligt het gebied rond Clinge vijf meter hoger dan het gebied rond Graauw en Paal.

De verschillende grondsoorten en het hoogteverschil maken een een goed peilbeheer lastig.
Als bijvoorbeeld de Cambronpolder met extreme droogte te maken heeft moet het waterpeil worden verhoogd. Maar dan loopt het Groot Eiland geheel onder water. „En dat kunnen we natuurlijk niet hebben“, zegt Chantal Raes, beleidsmedewerker integraal waterbeheer. „Daarom gaan we het peilbeheer veel meer verfijnen. Zo komt in de Cambronpolder een nieuwe stuw zodat het Groot Eiland niet onder water komt te staan als in de polder maatregelen getroffen moeten worden.“

Zoals gezegd is het doel van de peilaanpassingen ook vermindering van droogteproblemen voor de landbouw. Droogte kan met name in het voorjaar lastig zijn omdat de gewassen dan niet kunnen groeien. Vandaar dat het oppervlaktewater wordt opgehoogd. Dat gebeurt volgens Steijaert zonder toename van wateroverlast. Het nieuwe peilbeheer gaat volgens hem ook niet ten koste van de natuur.
Onderzoek is gedaan om rekening te houden met de diverse gebiedskenmerken. Zo hebben droogtegevoelige zand- en plaatgronden hogere waterstanden nodig om droogte tegen te gaan, terwijl schorgronden juist lagere waterstanden nodig hebben om natschade te voorkomen. In het peilbesluit zijn drie nieuwe stuwen voorgesteld, de Nieuw-Kieldrechtpolder bij Nieuw-Namen, de Cambronpolder tussen Terhole en Vogelwaarde en de Grootte Kreek bij Hulst.

Twintig duikers worden vergroot en zeven kilometer waterloop verruimd. Voor een flexibel waterbeheer wordt ook een koppeling gemaakt tussen de bemalingsgebieden van Paal en Campen. Bij wateroverlast in een gebied kan het andere gebied bijspringen.
„Door deze maatregelen hoeven we geen overloopgebieden aan te wijzen om hevige regenval op te vangen“, zegt Chantal Raes. Uit onderzoek blijkt immers dat het gebied over voldoende berging beschikt zodat de wateroverlast bij hevige neerslag binnen acceptabele grenzen blijft.
Het nieuwe peilbesluit, het vorige dateert van 1991, kost 700.000 euro. Het Rijk geeft bijna 180.000 euro subsidie.
Aan alle betrokkenen in de streek wordt op 10 en 11 februari voorlichting gegeven over het voorontwerp van het peilbesluit. Dat is op donderdag 10 februari in het gemeenschapshuis in Graauw en op vrijdag 11 februari in de kleine zaal van Den Dullaert in Hulst, telkens om 19.00 uur.
Betrokkenen kunnen het plan inzien vanaf 14 februari op het waterschapskantoor in Terneuzen en bij de gemeente Hulst.
Tot uiterlijk 8 april kunnen bezwaren worden ingediend. In het najaar worden de nieuwe peilen ingesteld en worden de maatregelen voorbereid. Het waterschap voert de maatregelen in 2006 uit.

Terug naar boven

Jonge meiden helpen in de natuur
Door Luciën Calle
Donderdag 27 januari 2005 -

We bevinden ons in het moeras aan de Tweede Verkorting tussen Axel en Koewacht, aan de oever van een mooie, bijna geheel verlande poel. Het riet staat wel twee meter hoog. Talrijke knotwilgen torenen prachtig boven het riet uit. Er heerst een flinke bedrijvigheid, want de knotploeg van De Steltkluut is hier neergestreken

(Foto Lucien Calle)

Overal zie je mensen in de bomen. Ze zagen alle takken af. Anderen sjouwen met zware stammen over de modderige bodem. Al het snoeihout wordt op stapels gelegd. Deze zogenaamde houtrillen groeien snel tot wel 2 meter hoogte. Er staat een laag winterzonnetje en er wordt flink doorgewerkt want het is behoorlijk koud.
De jeugd is zoals gewoonlijk weer talrijk aanwezig, ik tel zo een vijftiental jongeren. En dat is te merken aan de sfeer ook. Die is lekker uitbundig. Overal klinken lachsalvo’s vanuit het moeras en steeds weer zie je wat stoeipartijtjes. Er wordt op de houtstapels gesprongen en wat is er mooier dan een stammetje precies zo te laten vallen, dat je maat door het opspattende water een ‘frisse’ douche krijgt. Sorry, klinkt het dan droogjes vanuit de boom, gevolgd door weer zo’n aanstekelijke schaterlach.

Regendruppels
Vanuit de verte komt een zware regenbui aandrijven. Met dat lage felle zonlicht en met die vele kale boomstammen geeft dat schitterende effecten. Als de eerste regendruppels vallen blijft iedereen gewoon doorwerken. Pas als het behoorlijk doorplenst zie je wat mensen achter de bomen wegkruipen. Hier in zo’n stukje Zeeuws-Vlaamse jungle zijn immers geen echte schuilplekken. Eigenlijk is het wel een beetje speciaal dat er zoveel jongeren meewerken. In heel Zeeland is dit de enige knotwerkgroep waarbij dat zo is. Nog unieker is dat er ook altijd een groep jonge meiden present is. Is dat werk niet een beetje al te zwaar en hebben jullie dan geen last van al die stoere knapen? O nee hoor, zegt Nina uit Vogelwaarde. „Natuurlijk zijn die jongens een stukje fanatieker. Ze zitten altijd eerder in de bomen. Maar wij snoeien ook flink mee. Als ze wat te dichtbij komen met al dat gedonder, dan schuiven we gewoon een stukje op. Bovendien kunnen we zelf ook best wel terugpesten hoor“, zegt Floor uit Terneuzen. Zij is 12 jaar oud en heeft zich nog maar net aangemeld voor de jongerengroep. Dit is dus een van de eerste dagen dat ze met de groep meeknot.

Marjolein uit Lamswaarde valt haar bij: „De sfeer met al die jongens is juist gezellig. En dat is heel belangrijk, het moet ook altijd plezierig zijn. Het zou alleen mooi zijn als er nog wat meer meiden zouden meedoen, want er zijn altijd veel meer jongens aanwezig. We proberen op een leuke manier veel over de natuur te leren. En door op dit soort dagen mee te werken, helpen we ook de natuur te onderhouden.“

Nina en Marjolein zijn ook lid van de jongerengroep van De Steltkluut. Deze heeft als naam De Vlaamse Gaai. Nina is de actiefste van de jonge dames. Ze is altijd aanwezig en helpt ook een beetje met de organisatie van het geheel.
Nina: „We organiseren met deze groep ongeveer één activiteit per maand. Meestal is dat een natuurexcursie. In de zomer gaan we altijd op kamp. We kamperen dan ergens in een natuurgebied, wat we dan onderzoeken. We zetten muizenvallen in het veld, die we dan ‘s nachts controleren. Zo komen we te weten welke soorten aanwezig zijn en hoe talrijk die zijn.
„Maar we inventariseren bijvoorbeeld ook de libellen. De kennis die we daarvoor nodig hebben proberen we van elkaar te leren. Vroeger ging dat niet altijd goed. Door het enthousiasme van de jongelui, ging de uitleg soms te snel. We moesten dus ook leren alles duidelijk aan elkaar uit te leggen. Sommige van de jongeren interesseren zich voor vogels, anderen weten alles van insecten en er zijn er die zich met zoogdieren bezig houden.“

Braakballen
„Op de laatste bijeenkomst hebben we braakballen van de kerkuil uitgepluisd en op de volgende excursie gaan we de mossen van de Braakman bestuderen. Iedereen ontwikkelt vanzelf wel een soort specialisme, waarvan de anderen dan weer kunnen profiteren.
„Leuk was ook die keer dat we gingen meehelpen aan het beheer van het Heidebos in België. Dat deden we samen met mensen van het Internationale VIA-Werkkamp. Er waren jongeren uit alle uithoeken van de wereld aanwezig. Het werk, de bestrijding van de Amerikaanse vogelkers, was wel zwaar en met al die gasten moesten we Engels spreken.“

De Vlaamse Gaai heeft een eigen blad en Marjolein zit in de redactie.
Marjolein: „Natuurlijk krijgen we nog veel steun vanuit De Steltkluut. Maar we proberen toch steeds meer alles zelf te organiseren. Zelfstandig zijn is niet alleen veel leuker, maar ook erg leerzaam. En als er nog jongeren zijn die mee willen doen, moeten ze Elias maar bellen (0115-563667).“
Genoeg gebabbeld. Het is te koud om lang stil te zitten en de handen jeuken alweer. Even later zitten de meiden alweer in de knotbomen. En als de verslaggever niet snel opkrast, kletsen de takken hem om de oren.

Terug naar boven

Verjonging van gemeente Hulst zet door
Door Frank van Cooten
Vrijdag 21 januari 2005 - HULST –

De gemeente Hulst zet de trend van verjonging door. Net zoals vorig jaar telt de gemeente nu ook procentueel meer jongeren onder de 18 jaar dan inwoners van 65 jaar en ouder. Een toenemende vergrijzing lijkt dus niet op te gaan voor Oost-Zeeuws-Vlaanderen.
Dit blijkt uit de complete en definitieve bevolkingsstatistieken van de gemeente Hulst over 2004. Van het totale aantal inwoners is op 1 januari 20,29 procent onder de 18 jaar en 17,37 procent 65 jaar en ouder.
In de categorie ouderen zijn 31 inwoners tussen de 95 en 99, waarvan zeven mannen en 24 vrouwen.
In de leeftijdscategorie van 100-104 heeft de gemeente twee inwoners. Het gaat om twee vrouwen. De oudste inwoner van de gemeente is een vrouw van 103.
In de gemeente Hulst zijn vorig jaar 279 baby’s geboren.
Vorig jaar zijn 281 inwoners overleden. De gemeente telt op 1 januari 27.885 inwoners, een stijging met negen.

Opvallende stijgers zijn Kuitaart, Vogelwaarde en opnieuw Heikant. Die laatste verwelkomde in 2003 twintig nieuwe inwoners, vorig jaar is het aantal inwoners in dit dorp met negentien gestegen.
Het kleine dorpje Kuitaart telt vijftien nieuwe inwoners. Het aantal steeg van 240 naar 255 inwoners. Vogelwaarde heeft het verlies in 2003 goedgemaakt. Verhuisden twee jaar geleden nog zeven inwoners, vorig jaar is het aantal inwoners met achttien gestegen. In Vogelwaarde wonen nu 1965 inwoners.
Ook Walsoorden (plus 6 naar 389), Terhole (plus zeven naar 517), Clinge (plus zeven naar 2587), Hengstdijk (plus zes naar 753) en de stad Hulst (plus negentien naar 10.537) doen het goed.

Kloosterzande heeft de stijgende lijn niet vol kunnen houden.
Dit dorp kreeg in 2003 nog 38 nieuwe inwoners, vorig jaar telde Kloosterzande twintig inwoners minder (3.248). Graauw heeft de neerwaartse spriraal iets kunnen ombuigen. Het aantal inwoners daalde in 2003 nog met 32, vorig jaar nog maar met twee. Graauw telt nu 949 inwoners.
Kapellebrug daalde met zeven inwoners naar 362, Ossenisse met vijf inwoners naar 316 en Lamswaarde daalde met vier naar 576. Grote dalers zijn Nieuw-Namen (van 1047 naar 1018) en Sint-Jansteen (van 3282 naar 3261).

Terug naar boven

Met busje naar diner Antonius
Door Frank van Cooten
Vrijdag 21 januari 2005 - HULST –

Vier vrienden uit de polder rond Ossenisse legden vroeger iedere donderdagavond een kaartje in het plaatselijk café. Toen de leeftijd ging meetellen, lukte dat niet meer. De afstand werd te groot. Daar komt echter verandering in. Een student haalt de vier oude baasjes met de auto op om ze naar de wekelijkse kaartavond te brengen.
Althans, dit is het ideaalbeeld van Lieve Hasselman van de Thuiszorg in Hulst. Zij is nauw betrokken bij de oprichting van kernteams, een club mensen van de zorginstellingen, de thuiszorg en de Stichting Welzijn Ouderen.
Doelstelling van een dergelijk team is het ontwikkelen van een reeks activiteiten om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Dat kan variëren tot een regelmatig bezoekje aan een oudere voor het maken van een praatje tot het laten rijden van een busje om mensen te brengen naar de wekelijkse kaartavond, een bingo of een diner in woonzorgcentrum Antonius.

Legio
„De mogelijkheden zijn legio“, zegt Hasselman. „We moeten nog beginnen met het formele traject voor de oprichting van de kernteams, maar we beginnen met ons boerenverstand al met de praktijk. Een kernteam functioneert geheel autonoom. Een bewoner uit Vogelwaarde kan bijvoorbeeld een heel andere vraag hebben dan een inwoner van Lamswaarde. Wij proberen in te spelen op deze vragen. Alles gebeurt lokaal en zo concreet mogelijk.“ Het oprichten van de kernteams komt voort uit het grote welzijnsproject in Oost-Zeeuws-Vlaanderen ‘Wonen, Welzijn en Zorg’.

Vanuit dit project worden initiatieven ontwikkeld die inspelen op de behoeften van ouderen die nog zelfstandig thuis wonen.
In de gemeente Hulst komen vier kernteams, die werken voor Kloosterzande, Hulst, Clinge en Sint-Jansteen. De teams opereren vanuit de wijkgebouwen. „Als daar behoefte aan is, sluit ik uitbreiding van de teams niet uit“, zegt Lieve Hasselman.
Het team doet het overigens niet alleen. Daaromheen staat een groep deskundigen waarop een beroep gedaan kan worden als dat nodig is. Het gaat bijvoorbeeld om medewerkers van de corporaties Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, het maatschappelijk werk en de sociale dienst.

Inmiddels is met het eerste team in Kloosterzande gestart. Deze club bestaat uit mensen van de Thuiszorg, medewerkers van woonzorgcentrum Antonius en een zorgcoördinator.
Als eerste activiteiten wordt dit jaar gestart met een internetcafé, een open eettafel, waar ouderen van buiten Antonius aan kunnen schuiven om een hapje mee te eten, en kaartmiddagen in Antonius. Momenteel wordt gewerkt aan de inrichting van het internetcafé. In Sint-Jansteen is ook een begin gemaakt met het kernteam. Stichting Welzijn Ouderen Hulst heeft samen met de senioren al verschillende activiteiten ontwikkeld zoals een ouderensoos en een cursus Spaans. In het voorjaar starten ook de kernteams in Hulst en Clinge.

Bij de provincie Zeeland, het Beleidskader Sociale Zorg, bij de gemeente Hulst en bij de wooncorporaties is subsidie aangevraagd voor de kernteams. De aanvraag is in principe al door de provincie en de corporaties toegekend.
Voor de dorpen worden dit jaar nog meer plannen ontwikkeld.
Betrokkenheid van actieve inwoners van de dorpen, de vrijwilligers, de dorps- en wijkraden en de ouderenbonden wordt als noodzakelijk beschouwd. Dit voorjaar worden de dorpen en alle betrokkenen hierover geïnformeerd.

Terug naar boven

Uit voorgaande jaren
2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008