Logo Dorpsraad Vogelwaarde
Home | Actueel | Achtergrond | in het Nieuws | Bedrijvigheid | Voor Inwoners
 
In het Nieuws
2009
2008
2007 & ouder
 

 

Vogelwaarde in het nieuws 2009

Uit de regionale kranten

Terug naar boven

Onderscheiding voor M. de Klerk-Remorie
maandag 11 mei 2009 - VOGELWAARDE -

VOGELWAARDE - Vanwege haar jarenlange inzet voor de EHBO is mevrouw M. de Klerk-Remorie uit Vogelwaarde benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Burgemeester Jan-Frans Mulder van de gemeente Hulst reikte haar de koninklijke onderscheiding zaterdag uit in het dorpshuis tijdens het vijftigjarig bestaan van EHBO-vereniging Damiaan.

De gedecoreerde werd in 1967 lid van de EHBO. Een jaar later haalde ze haar diploma. Ze was acht jaar tweede secretaris en is nu alweer dertig jaar penningmeester.

Mevrouw De Klerk-Remorie is ook zeer actief als EHBO'er tijdens diverse evenementen zoals Koninginnedag, wielerkoersen en carnaval. In 1989 zette ze de EHBO-vereniging Vogelwaarde op de kaart door zelf de Landelijke Commandantenprijs te winnen.

Terug naar boven

Verzet tegen bouw mestsilo
door Wout Bareman.
zaterdag 09 mei 2009 - VOGELWAARDE -

VOGELWAARDE - Bewoners van Vogelwaarde lopen massaal te hoop tegen de plannen voor de bouw van een mestsilo in de polder, pal westelijk van het dorp. Ze vrezen vooral bij westenwind stankoverlast.

De mestsilo zou moeten verrijzen op een locatie tussen de Driegezustersdijk en de Koning Willem III-weg, net voorbij Zaamslagveer. De silo moet een vorig jaar verwijderde mestzak vervangen, die voordien ook al veel stank veroorzaakte. Actievoerder en 'buurman' Helmut Crombeen, die zelf aan de Koning Willem III-weg woont: "Het bleek dat bij de toekenning van de vergunning fouten waren gemaakt; de voorgeschreven afstand tot de bebouwing was te kort Na veel aandringen is de zak uiteindelijk weggehaald, maar de bouwaanvraag voor de silo klopt ook weer niet. Die komt op een heel andere plaats, midden in de polder, dan is ingetekend. Dus kun je ook niet van vervanging spreken." Overigens stelde Crombeen, toen hij op het stadhuis in Terneuzen de stukken ging inzien, vast dat de protesten van weleer tegen de mestzak, uit het dossier waren verdwenen.

Een klein actiecomité rond Crombeen heeft inmiddels meer dan honderd bezwaarschriften van met name inwoners van Vogelwaarde verzameld tegen het verstrekken van een bouwvergunning. Die worden op korte termijn aangeboden aan wethouder Adhémar van Waes (ruimte) van Terneuzen. Ook de dorpsraad Vogelwaarde komt in actie. Die gaat de zaak aankaarten bij de gemeente Hulst.

Terug naar boven

Massaal verzet tegen mestsilo
vrijdag 08 mei 2009 - VOGELWAARDE -

VOGELWAARDE - Bewoners van Vogelwaarde lopen massaal te hoop tegen de plannen voor de bouw van een mestsilo in de polder, pal westelijk van het dorp.
Ze vrezen vooral bij westenwind stankoverlast.

De mestsilo zou moeten verrijzen op een locatie tussen de Driegezustersdijk en de Koning Willem III-weg, net voorbij Zaamslagveer. De silo moet een vorig jaar verwijderde mestzak vervangen, die voordien ook al veel stank veroorzaakte. Actievoerder en 'buurman' Helmut Crombeen, die zelf aan de Koning Willem III-weg woont: "Het bleek dat bij de toekenning van de vergunning fouten waren gemaakt; de voorgeschreven afstand tot de bebouwing was te kort Na veel aandringen is de zak uiteindelijk weggehaald, maar de bouwaanvraag voor de silo klopt ook weer niet.

Terug naar boven

Vogelwaarde maakt zich op voor strandfeest
dinsdag 05 mei 2009 - VOGELWAARDE -

VOGELWAARDE - Het weekend van Pinksteren (30 en 31 mei) staat in Vogelwaarde in het teken van sport en feest.
Het jaarlijkse beachvoetvolley-evenement op het parkeerterrein van het sportveld wordt dan voor de dertiende keer georganiseerd. Behalve de grote kids beachparty op zaterdag wordt op zondag een draaimolen geplaatst, is clown Francesco di Creatore van de partij en gaat het beach schmink-team aan het werk. De zaterdagavond na de Kids Party staat in het teken van de drukbezochte en mega beachparty in de feesttent. Zondagmiddag gaan veertig voetvolleyteams met elkaar de strijd aan.

Terug naar boven

Kerkhof Stoppeldijk krijgt opknap beurt
door Harold de Puysseleijr
woensdag 29 april 2009 - VOGELWAARDE -

VOGELWAARDE - De stichting Begraafplaats Stoppeldijk wil de begraafplaats van deze parochie in Vogelwaarde een opknapbeurt geven.

Aanleiding is het voornemen om een groot aantal graven op het oude gedeelte van het kerkhof bovengronds te ruimen omdat de grafrechten niet zijn verlengd.

Het bestuur van de stichting heeft bij de stichting Landschapsbeheer Zeeland advies ingewonnen om te bekijken of er waardevolle grafmonumenten zijn. Dat geldt volgens Landschapsbeheer zeker voor het bakstenen baarhuisje dat vermoedelijk uit de negentiende eeuw dateert.

De stichting Begraafplaats wil het voegwerk en de deur van het huisje vernieuwen. Verder liggen bij de ingang twee pastoors en een kapelaan begraven. Die grafmonumenten worden gerestaureerd. Tenslotte krijgt ook de Calvarieberg in het midden van de begraafplaats een opknapbeurt.

Het project wordt in de loop van de komende jaren uitgevoerd. Waar mogelijk gebeurt dat door de vrijwilligers die het kerkhof onderhouden. Waar nodig schakelt de stichting gespecialiseerde bedrijven in.

foto Camile Schelstraete

Terug naar boven

Vogelpiek laat de haring zwemmen
donderdag 26 februari 2009 - VOGELWAARDE -

Haring moet zwemmen, dus een paar pinten gaan er nog wel in. Leden van de carnavalsstichting de Vogelpiek uit Vogelwaarde sloten gistermiddag het carnavalsfeest traditioneel af met haring happen in café Ons Vermaak.
Terwijl een enkeling toch maar voorzichtig een glaasje fris bestelt, kiezen de meeste haring happers nog voor een glas bier. "Want met bier is het wel het lekkerst", meent prins Peet. "Je spoelt er een eventuele kater goed mee weg. Langzaam afbouwen is de beste remedie om zo snel mogelijk weer boven water te zijn." Plaatselijke wagenbouwers verenigingen gaven bij het haring happen ook acte de présence. Ook de Steense ratten en de Nachtuuln uit Aardenburg lieten gisteren een haring wegglijden. In Aardenburg werd het leutseizoen 's avonds in de rooms-katholieke kerk afgesloten met een themadienst.

foto Camile Schelstraete

Terug naar boven

Hossen en springen op limonadebal
dinsdag 24 februari 2009 - HULST –

Het carnavalfeest in Zeeuws-Vlaanderen ging gisteren in alle hevigheid verder. Vooral voor kinderen was er veel te doen, zoals een kinderdisco in Vogelwaarde (foto).

Prinsen met in hun kielzog raden van elf en dweilorkesten lieten zich zien op de vele drukbezochte limonadebals, songfestivals en andere jeugdactiviteiten. Ook voor ouderen waren er speciale activiteiten. In Aardenburg was er de traditionele Blaoskapellekesaovond en in Nieuw-Namen trok een uitbundige optocht door het dorp. De feesttent in Vogelwaarde was gisteravond afgeladen met carnavalsvierders uit de hele streek. foto Camile Schelstraete pagina 22 en 23: meer carnaval

Terug naar boven

Gemeente Hulst lost probleem met verkeer bij Pinkeltje niet op
door Harold de Puysseleijr.
vrijdag 13 februari 2009 - VOGELWAARDE -

De gemeente Hulst voelt zich niet geroepen maatregelen te nemen voor veiliger verkeer in de nabijheid van kinderopvang Pinkeltje in Vogelwaarde.
Wethouder Clen de Kraker wijst het verzoek daartoe van de gemeenteraadsfractie Groot Hontenisse van de hand. Volgens Jean-Paul Hageman van die groepering is de gevaarlijke verkeerssituatie in de Bossestraat met enkele simpele ingrepen door de gemeente te verhelpen. Die maatregelen hoeven volgens Hageman 'echt geen duizenden euro's te kosten'.

Wethouder De Kraker is echter principieel van mening, dat het geen taak van de gemeente is om iets aan de situatie te doen. Hij beschouwt de private kinderopvang als een bedrijf. Pinkeltje moet zelf zorgen voor voldoende parkeergelegenheid bij het kinderopvangcentrum, stelt hij. "Gaan we anders ook de verkeersproblemen bij andere bedrijven in de gemeente ook oplossen", vraagt De Kraker zich af. Hageman blijft van mening dat de gemeente iets aan het probleem moet doen. Hij snapt het gevaar van precedentwerking, maar wijst ook op de veiligheid en leefbaarheid in Vogelwaarde.

Terug naar boven

Kinderdisco van Vogelwaarde is nog niet definitief ter ziele
door Harold de Puysseleijr.
maandag 19 januari 2009 - VOGELWAARDE -

Het Feestcomité in Vogelwaarde neemt nog geen definitief afscheid van de kinderdisco in Ons Vermaak.
Comitélid Lex Boerse zei dat afgelopen vrijdagavond op de disco-avond, die vooraf was aangekondigd als mogelijk de laatste vermaaksbijeenkomst voor de Vogelwaardse jeugd.

De tegenvallende belangstelling was voor het Feestcomité reden een soort van ultimatum te stellen. Bij tegenvallende belangstelling, zou de discoavond van vrijdag de laatste zijn.

Ondanks het feit dat er slechts tien kinderen naar de discoavond kwamen, wil het Feestcomité de stekker nog niet voorgoed uit het evenement trekken, vertelde Boers. "We zullen toch volgende maand nog een carnavalsdisco voor de kinderen in Ons Vermaak houden", zei hij.

De kinderdisco daar was jarenlang een groot succes met het bezoek van dertig tot veertig kinderen in de basisschoolleeftijd. De laatste tijd laat de jeugd echter om onverklaarbare reden verstek gaan.

"Ik ben eigenlijk toch ook nog van plan om een keertje op de school langs te gaan, om te vragen wat er aan schort", aldus Boers. "Wij snappen het niet. Het is jarenlang goed gegaan en we doen helemaal niets anders. Het zou wel zonde zijn om te stoppen met de disco, want dan hebben de kinderen van het dorp helemaal niets meer."

Terug naar boven

Wagenbouwers geven voorproefje op feest
woensdag 14 januari 2009 - HULST -

Wagenbouwersverenigingen uit Hulst houden de komende tijd feestavonden om hun bouwkas te spekken.
De Lamsoorse Jokers uit Lamswaarde bijten zaterdag 24 januari het spits af in café de Lamsoren. De Boelies uit Kloosterzande feesten zaterdag 31 januari in café Tommy's. Vrijdag 6 februari houden de Zuipcilinders uit Kloosterzande hun avond in café de Kastanje. Zaterdag 7 februari is het de beurt aan de Fucky Duckies uit Vogelwaarde in 't Karrewiel. De aanvang telkens om 21.00 uur.

Terug naar boven

Einde jeugddisco dreigt
woensdag 07 januari 2009 - VOGELWAARDE -

De jeugddisco in Vogelwaarde voor kinderen van 10 tot 15 jaar staat op losse schroeven.
Als de eerste editie van dit jaar op vrijdag 16 januari in café Ons Vermaak in het dorp net zo slecht wordt bezocht als de laatste disco's van vorig jaar zet het organiserende feestcomité Vogelwaarde een punt achter deze activiteit.

In maart 2004 zette het feestcomité dit discofestijn op haar activiteitenkalender. De doelgroep die qua leeftijd zo tussen wal en schip valt had zich sterk gemaakt voor een disco avondje.

Gemiddeld zo'n vijf keer per jaar kon de jeugd onder begeleiding eens lekker uit haar dak gaan. Bij de laatste edities viel de belangstelling echter flink tegen. Het feestcomité luidt nu in haar nieuwsbrief de noodklok. Het comité oept de jeugd van Vogelwaarde op de draad van de discoavond weer op te pakken, zodat het evenement gewoon kan blijven bestaan. De disco draait 16 januari van 19.00 tot 22.00 uur.

Terug naar boven

Uit voorgaande jaren
2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008