Voor Inwoners
Prikbord

't Gelaag, hoop en liefde

De liefde Gods, een term, op het lijf geschreven van Piet en Paula de Poorter woonachtig op Rapenburg in Vogelwaarde. Op vrijwillige basis vertolken zij een belangrijke functie binnen de gemeenschap Vogelwaarde. Dhr de Poorter is actief als bestuurslid van de KBO en vertolkt diverse werkzaamheden voor de kerk. Zo begeleidt hij uitvaarten en voorziet in onderhoud van het kerkhof. Mw. De Poorter houdt onder andere de kerk schoon en dit al 32 jaar.

Door hun betrokkenheid bij de kerk is het mede aan hun te danken dat “Het Gelaag” meedraait en bijdraagt aan de leefbaarheid van ons dorp. Vele groepen maken gebruik van dit alleraardigst gebouwtje, bekend als het voormalig kleuterschooltje op Rapenburg. De heer en mevrouw de Poorter verzorgen en beheren het gebouw met toewijding. Met enthousiasme tonen ze dan ook het gebouw en het speciale oorspronkelijke tegelwerk.

Er is 1 keer in de maand een bingo in Het Gelaag. Iedere week gebruikt Jeugdkoor de Babbeliekes het gebouw voor repetitie, wordt er gekaart en is er voldoende ruimte om te koersballen. Als vanzelfsprekend is het pand tijdens activiteiten lekker warm gestookt en word men naar wens voorzien van een drankje. Stoelen worden aan de kant gezet en de linoleum vloer wordt nog op traditionele wijze onderhouden: op de knieën en schrobben maar met groene zeep! Ramen lappen, stofzuigen, klein onderhoud. Dit paar treed op als ware gastheer en vrouw voor de gasten die in dit onderkomen hun plek hebben gevonden.

De betrokkenheid van deze mensen is bijna grenzeloos te noemen. Zo kunnen ze de geschiedenis van het gebouw niet aan ons voorbij laten gaan. Zo kwam er 25 februari 1937 een verzoek binnen bij de gemeente, een verzoek voor de bouw van een kleuterschool. Bouwbedrijf Voet uit Kloosterzande begon weldra te ontwerpen en daarna met de bouw. Bijzonder aan het gebouw is het tegelwerk met dierafbeeldingen. Boven deze tegels waren de kapstokken van de kinderen, de dierenafbeeldingen hielpen de kinderen om de juiste kapstok terug te vinden. De voorgevel is voorzien van een mozaïek dat in de jaren ’50 is aangebracht door een voormalig leraar van het Lyceum in Hulst.

Tot ca 1969 / 70 werd het gebouw gebruikt als kleuterschool. Daarna ging het dienst doen als ontspanningsruimte voor de KBO. In die tijd is ook de naam Het Gelaag gekomen. Mevrouw Strobbe-Kool opperde dat er in het verleden op die plaats een steenbakkerij had gestaan Het Gelaag. Deze steenbakkerij was er gekomen ten behoeve van de bouw van de kerk te Stoppeldijk. Deze goed doordachte naam is inmiddels niet bij de locatie weg te denken. En gaat terug tot 1860-61, de start van de bouw van de huidige kerk.

Dit stukje geschiedenis brengt ons weer in het heden. Waar de familie de Poorter, hoewel ze nog zo actief in het leven staan, inmiddels toch al een mooie leeftijd bereikt hebben. We hopen uiteraard dat ze nog lange tijd zullen zorgen voor een warm onderkomen en een bakje koffie.

Maar we gunnen hen nog meer een goede opvolging, die Het Gelaag een warm hart toedragen en dit stukje historie willen voortzetten.

Namens de dorpsraad: Blanche Gooshouwer