Logo Dorpsraad Vogelwaarde
Home | Actueel | Achtergrond | in het Nieuws | Bedrijvigheid | Voor Inwoners
 
In het Nieuws
2009
2008
2007 & ouder
 

 

Vogelwaarde in het nieuws 2008

Uit de regionale kranten

Terug naar boven

Geen vaas is veilig voor Will
door Sheila van Doorsselaer
Dinsdag 4 maart 2008 - VOGELWAARDE -

Will de Vries met het mozaïek dat is opgenomen in het blad Mosaic Art Now.

foto Peter Nicolai
Geen vaas, potje, bord of mok is bij Will de Vries uit Vogelwaarde veilig.

Al is het delicaat Delfts Blauw of Chinees porselein uit de Ming-dynastie; als Will het kan gebruiken voor een mozaïek, dan gaat het aan gruzelementen. Voor Wills bijzondere hobby is nu ook internationale aandacht. Een van haar mozaïeken ('Rood Keramiek in Mozaïek') is opgenomen is de Amerikaanse mozaïekbijbel; het blad Mosaic Art Now. Haar werk behoort nu officieel tot een van de mooiste ter wereld. "Weet je, we eten nog steeds van hetzelfde servies, dat heb ik nog altijd heel gelaten." Een kleine veertig mozaïeken heeft de in Vlissingen geboren autodidact Will inmiddels gemaakt. Haar hobby gaat gepaard met de noodzaak tot verzamelen, want per mozaïek zijn ontstellend veel scherven, dus vaatwerk, nodig. Rommelmarkten zijn een dankbare bron voor het op de kop tikken van mokken, kommen, schotels of andere zaken van keramiek. En als er eens een stukje af is, dan is dat helemaal niet erg. Ook familie, vrienden en kennissen staan geregeld bij Will en Ed voor de deur met een lading oude borden. Alles wordt in het grote huis opgeslagen. De mooiere stukken mogen op een plank pronken, totdat Will het tijd vindt om de hamer er eens bij te pakken. De scherven worden vervolgens allemaal op kleur, in weckpotten gedaan en ook die worden in huis tentoongesteld.
In het wereldje van de mozaïekkunst is het ons-kent-ons. Zodoende kwam de bekende Amerikaanse mozaïekkunstenaar Bill Buckingham via de website van Will (http://www.willdevries.be) in contact met haar werk. Hij vroeg haar een foto van haar werk op te sturen en voor Will het wist was haar werk al bekeken door een jury en bekroond tot een van de mooiste van 1111 mozaïeken afkomstig uit 43 landen. In het uitverkoren werk, heeft Will niet alleen de scherven van mokken verwerkt, maar ook bijvoorbeeld de oortjes.

Terug naar boven

Carnavalszaal Scheerders afgebroken
door Harold de Puysseleijr
Donderdag 28 februari 2008 - VOGELWAARDE -

De voorgenomen sloop van de oude loods van transportbedrijf Scheerders in Vogelwaarde betekent het einde van een tijdperk; na ruim dertig jaar komt een einde aan de carnavalsbals in zaal Scheerders.
Volgens Rob Scheerders van het gelijknamige transportbedrijf wordt in samenwerking met carnavalsvereniging De Vogelpiek momenteel wel driftig gewerkt aan een alternatief om de carnavalstraditie toch in stand te kunnen houden. Het plan is om op het terrein van Scheerders tijdens de carnavalsperiode een grote tent te plaatsen, waar de befaamde carnavalsbals toch nog door kunnen gaan. "Uiteraard moet de gemeente daar dan nog wel de benodigde vergunning voor afgeven", aldus Scheerders. Vast staat wel, dat de loods tijdens carnaval 2009 niet meer kan worden gebruikt als feestzaal. De grond onder de loods is op vier plaatsen vervuild, waardoor Scheerders wettelijk verplicht is het terrein te saneren. Onderzoek heeft aangetoond dat behoud van de loods financieel gezien geen optie is. Het transportbedrijf maakt zelf ook amper nog gebruik van het gebouw, laat Scheerders weten. Als alle procedures soepel verlopen, kan de sanering en sloop dit jaar op zijn vroegst na de bouwvak plaatsvinden. De voormalige werkplaats van het transportbedrijf uit Vogelwaarde is al sinds het einde van de jaren zestig een van de drukst bezochte carnavalsfeestzalen in de gemeente Hulst. De leden van carnavalsvereniging De Vogelpiek hebben zich in de loop der tijden telkens inspanningen getroost om de accommodatie in orde te houden.

Zo werden in de jaren zeventig op aanraden van toenmalig burgemeester Peter Molthoff toiletten en een garderobe gebouwd. In verband met de verscherpte veiligheidseisen na de ramp in Volendam kwamen er nieuwe nooduitgangen en een vaste toiletruimte. Na diverse orkesten te hebben gehad op de feestavonden, trok de Vogelpiek in 1970 the Yankee Doodle Session aan. Dat orkest verzorgde veertien jaar lang de muziek tijdens de carnavalsbals.
Ook grote namen als Vader Abraham, de Deurzakkers, Nico Haak, Peter Koelewijn en Jody Bernal hebben in de loop der jaren in zaal Scheerders op het podium gestaan.

Terug naar boven

'Meer bouwen in Vogelwaarde zeer gewenst'
door Sheila van Doorsselaer
Zaterdag 23 februari 2008 - VOGELWAARDE -

De Hulster PvdA-fractie wil meer nieuwbouwmogelijkheden in Vogelwaarde. In het ontwerpbestemmingsplan van het dorp zijn volgens fractievoorzitter Ron de Kort te weinig kavels opgenomen.
"Het handjevol percelen waarop gebouwd mag worden, is zowat allemaal particulier bezit. Daar heeft iemand die in Vogelwaarde wil komen wonen, weinig aan."
De inloopavond in het dorpscentrum waar het voorontwerpbestemmingsplan aan de inwoners werd gepresenteerd, werd zeer druk bezocht. Velen waren afgekomen op de aangekondigde verplaatsing van de sportvelden naar het wandelbos aan de Bossestraat, waarna er op het terrein van het sportcomplex ruimte is voor woningbouw, en wel maximaal honderd woningen.
"Zo ver is het echter nog lang niet", zegt wethouder Diana van Damme. "In het bestemmingsplan geven we slechts aan dat woningbouw daar in de toekomst een mogelijkheid is."

Terug naar boven

Nieuwbouw Vogelwaarde
door Harold de Puysseleijr
Donderdag 14 februari 2008 - VOGELWAARDE -

De verplaatsing van de sportvelden in Vogelwaarde schept ruimte voor de bouw van maximaal honderd nieuwe woningen in het gebied tussen de Bossestraat en de Populierenstraat in het dorp.
Dat staat in het voorontwerp-bestemmingsplan Vogelwaarde dat vanaf vandaag in de inspraak ligt.
Volgens het ontwerp-plan verhuizen de voetbalvereniging en de tennisclub binnen enkele jaren naar het wandelbos aan de Bossestraat. Om het groen dat daardoor verdwijnt te compenseren, wordt er een nieuwe groengordel aangelegd ten oosten van hoefijzerfabriek Kerckhaert. Dat nieuwe natuurgebied kan dienst gaan doen als wandelgebied.
Het huidige wandelbos verdwijnt overigens niet volledig. Een strook van 25 meter aan de noordzijde en een strook van tien meter ten oosten, zuiden en westen ervan blijft intact. De maatregel is bedoeld om overlast voor omwonenden van het sportpark te voorkomen. Een tweede maatregel ter beperking van deze overlast is de ontsluiting van het parkeerterrein voor het sportcomplex via het Rechte Pad. Het sportcomplex in Vogelwaarde bestaat momenteel uit twee voetbalvelden, een oefenveld, drie tennisbanen en parkeergelegenheid. In het wandelbos is ruimte voor de aanleg van twee voetbalvelden en drie tennisbanen.
De locatie van het sportcomplex is de enige plek in het dorp waar op termijn woningbouw van enige omvang mogelijk is volgens het nieuwe bestemmingsplan. Andere (inbreidings)locaties voor nieuwbouw zijn beperkt tot maximaal zes woningen. Het nieuwe bestemmingsplan maakt bouwen direct mogelijk op drie plaatsen in de Bossestraat (tussen huisnummers 139 en 147, 126a en 128 en 116 en 118) en aan het Kerkhofpad tussen huisnummers 10 en 10b. Daarnaast is in het bestemmingsplan een aantal plekken aangeduid waar het huidige gebruik ongestoord kan worden voortgezet totdat er concrete bouwplannen voor zijn ontwikkeld. Het gaat om enkele locaties aan het Kerkhofpad.
De gemeente Hulst houdt donderdag 21 februari een inloopavond om informatie te geven over het nieuwe bestemmingsplan. Iedereen kan tussen 18.30 en 21 uur binnenlopen in het dorpscentrum aan de Populierenstraat.

Terug naar boven

Vogelwaarde wil veiliger Schoolstraat
door Harold de Puysseleijr
Zaterdag 9 februari 2008 - VOGELWAARDE -

De dorpsraad Vogelwaarde blijft lobbyen om de veiligheid voor fietsers in de Schoolstraat te verbeteren. Dat zegt voorzitter John van den Branden na vergeefs overleg met het Waterschap Zeeuws-Vlaanderen.
Sinds de aanpassingen aan het wegennet twee jaar geleden rond Vogelwaarde is de Schoolstraat in de dorpsraad onderwerp van discussie. Er rijden veel vrachtwagens en bussen van het openbaar vervoer door de Schoolstraat.
Bij de dorpsraad zijn volgens Van den Branden de nodige klachten binnen gekomen over het ontbreken van belijning op het nieuwe gedeelte van de Schoolstraat. Het waterschap heeft de dorpsraad echter na overleg laten weten, dat er geen belijning op het nieuwe gedeelte wordt aangebracht. Ook de al bestaande belijning zal als die versleten is niet meer worden vernieuwd.
Het waterschap stelt zich volgens de voorzitter van de dorpsraad op het standpunt dat er alleen nog maar harder door de Schoolstraat zal worden gereden als er lijnen langs de kant van de weg worden aangebracht.
Wel zegde het schap toe de lantaarnpaal die bij de S-bocht in de weg staat voortaan ook 's nachts te laten branden, zodat de bocht beter zichtbaar is in het donker. Bovendien heeft het schap beloofd te willen bekijken of er misschien ter hoogte van deze bocht wel enige belijning kan worden aangebracht. Maar een definitieve toezegging in die richting is door het waterschap nog niet gedaan.

De dorpsraad legt zich niet neer bij de weigering van het waterschap de Schoolstraat volledig van belijning te voorzien.
Van den Branden wil nu via de gemeente proberen het waterschap toch nog op andere gedachten te brengen.
De dorpsraad wil verder werk maken van een andere verkeersonveilige situatie.
Op het gedeelte tussen Vogelwaarde en Zaamslagveer raken automobilisten op de parallelweg en de rijksweg 61 die elkaar tegemoet rijden door elkaar verblind.
Van den Branden zegt dat hij bij Rijkswaterstaat aan wil kloppen om daar iets aan te doen. Mogelijk kan Rijkswaterstaat een scherm plaatsen om de lichthinder die verkeersdeelnemers van elkaar ondervinden weg te nemen.

Terug naar boven

Witte mol gevangen in Vogelwaarde
Vrijdag 18 januari 2008 - VOGELWAARDE -


De gevangen albinomol heeft een oranje kop.
foto Peter Nicolai

Moeder natuur brengt soms niet alledaagse schepselen voort.
Het bewijs daarvan trof Jos Verschueren uit Vogelwaarde gisterochtend aan in een van de zes mollenklemmen die hij in de dijk langs de ouderlijke boerderij aan de Sasdijkweg had geplaatst. In die klem zat een witte mol.
"Mijn oom heeft twintig jaar geleden ongeveer dertig meter van de plaats waar ik deze mol had gevangen ook eens een witte mol gevangen", aldus Verschueren. Die vertelt dat hij al vele jaren mollen vangt. Meer dan honderd exemplaren per jaar zelfs. Maar nog nooit eerder een albinomol zoals het beestje dat hij nu had gevangen.
Volgens bioloog George Sponselee is de witte mol inderdaad een zeldzame verschijning in de streek. "Die kom je inderdaad niet vaak tegen." De albinomol wordt ook wel goudmol genoemd omdat hij op zijn buik ook wat gelige haren heeft."

Terug naar boven

Ron de Kort fractieleider
Vrijdag 11 januari 2008 - HULST -

De fractie van de PvdA in de gemeente Hulst heeft gemeenteraadslid Ron de Kort uit Vogelwaarde gekozen tot nieuwe fractievoorzitter.
Hij volgt Diana van Damme-Fassaert op. Die wordt woensdag 16 januari in een extra raadsvergadering beëdigd als wethouder. De opengevallen plaats in de fractie wordt ingenomen door Frank Smits uit Hulst. Afdelingsvoorzitter Smits stond bij de laatstgehouden gemeenteraadsverkiezingen op de zesde plaats op de kandidatenlijst van de Hulster sociaal-democraten.
De Kort was derde op die lijst, na oud-wethouder Paul Weemaes en beoogd wethouder Van Damme-Fassaert.

Terug naar boven

Overleg over Zeeland Fresh
door Harold de Puysseleijr
Donderdag 10 januari 2008 - VOGELWAARDE -

De gemeente Hulst wil binnenkort het uitbreidingsplan voor land- en tuinbouwbedrijf Zeeland Fresh in Vogelwaarde bespreken met de omwonenden van het bedrijf en de dorpsraad.
Dat zegt wethouder Frans de Vries, waarnemer van de portefeuille Ruimtelijke Ordening in het college van burgemeester en wethouders.
Zeeland Fresh houdt zich bezig met de op- en overslag, bewerking, sortering en verpakking van land- en tuinbouwproducten. Ook huisvest het bedrijf een witlofkwekerij. Het vrachtverkeer van en naar het bedrijf zorgt volgens inwoners van Vogelwaarde nu al voor overlast in het dorp. Ook is er soms sprake van stankoverlast. Gesprekken tussen Zeeland Fresh en de gemeente over de uitbreiding van het bedrijf zijn al geruime tijd aan de gang.

Volgens De Vries heeft Zeeland Fresh vorige maand een totaalplan bij de gemeente ingediend voor de bouw van twee nieuwe loodsen voor de bewerking en tijdelijke opslag van producten. Ook wil het bedrijf opslagkisten buiten onder een afdak kunnen plaatsen. De wethouder vindt dat het plan dat Zeeland Fresh heeft ingediend 'er goed uitziet'. De uitbreiding zou zijn beslag krijgen in zuidelijke richting, waarbij de inrit voor het transport iets buiten de bebouwde kom moet komen te liggen. Het verkeer van en naar het bedrijf kan op die manier worden afgewikkeld via de Schoolstraat en de provinciale weg, zodat vrachtwagens niet meer door het dorp hoeven. Om dat voor elkaar te krijgen, wil het bedrijf haar adres aanpassen, zodat navigatiesystemen vrachtwagenchauffeurs ook niet langer door het dorp sturen.

De dorpsraad stelde zich eerder al op het standpunt geen tegenstander te zijn van uitbreiding van Zeeland Fresh, mits die niet in de richting van het dorp gebeurt, er geen toename van vrachtverkeer is en er een groengordel om het bedrijf wordt gelegd. Ook aan die laatste voorwaarde komt het bedrijf volgens De Vries in het gepresenteerde totaalplan tegemoet.
Verhuizing van het bedrijf naar een industrieterrein is geen optie, aldus de wethouder. "Dat is misschien wel de meest ideale oplossing. Maar die kost eenvoudigweg te veel geld."

Terug naar boven

Hava Naguila maakt mensen vrolijk
door Raymond de Frel
Maandag 7 januari 2008 - VOGELWAARDE -

Het kost een echte dansliefhebber moeite om zijn vrije uurtjes een tijdje stil in de stoel te blijven zitten. Maar leden en oud-leden van volksdansgroep Hava Naguila uit Vogelwaarde zullen ongetwijfeld ademloos door het jubileumboek van de vereniging bladeren.
Met dezelfde dosis enthousiasme als ten bij de oprichting, stortte Hava Naguila-stichter en erevoorzitter Otto Vosveld zich op het vastleggen van veertig jaar danshistorie. Zijn 85 pagina's tellende pennenvrucht, geïllustreerd met honderd foto's, werd zaterdag officieel gepresenteerd in het clubgebouw Den Dansaert in Vogelwaarde. Burgemeester Jan-Frans Mulder van de gemeente Hulst en Hava Naguila-voorzitter Eddie Duerinck namen de eerste exemplaren in ontvangst van de man die in 1968 zomaar eens vroeg of het de jeugd van Vogelwaarde iets leek om te volksdansen.

"Ik was maatschappelijk werker in Vogelwaarde. We hadden een jeugdsoos opgezet. Die heette De Pijp, omdat ik pijp rook. Onder leiding van Eddie Sorber uit Axel hielden we zes volksdansavonden. Die sloegen zo aan, dat we besloten tot de oprichting van een groep. Samen met Tilly Compiet ging ik op cursus in Vlissingen, waarna wij ons 'dansleiders' mochten noemen", vertelt Vosveld.

Hava Naguila kent nu zo'n honderd leden, die zijn onderverdeeld in een kinder-, tiener- en jongerengroep, een demonstratieteam en een seniorengezelschap. Vosveld: "En wij hebben nog een eigen orkest met vijf muzikanten. Dat is niet alleen voor het publiek leuker, het komt ook de dansers ten goede. Ik bedoel: aan een cd kan je niet vragen of het even iets langzamer mag, toch?"
De eerste leden van de volksdansgroep kozen voor de naam Hava Naguila, omdat zij verslingerd waren aan een dans op de uitvoering van het gelijknamige nummer door Harry Belafonte. "Het betekent 'laat ons vrolijk zijn'. Later hebben we daar trouwens nog wel eens problemen mee gehad in het buitenland. Dachten ze dat we uit Israël kwamen. Daarom gaat onze demonstratiegroep nu door het leven als Den Ossaert, naar een mythische hond die in het Land van Hulst rondwaarde."

Vosveld trad in 1991 terug als voorzitter, maar is nog altijd verknocht aan het volksdansen. ,,Het mooie is dat achter elke volksdans een verhaal steekt."
Waarin Hava Naguila zich onderscheidt van andere volksdansgroepen? Vosveld heeft geen idee. Nou ja, misschien toch één puntje. ,,Wij hebben al lange tijd een eigen onderkomen. Dat geeft je vrijheid om ook andere dingen dan dansen te ondernemen. Een barbecue bijvoorbeeld. Dát soort dingen zorgen voor een verenigingsgevoel. Als je telkens een zaal moet huren, heb je toch steeds het gevoel dat je op visite bent."

Terug naar boven

Tweehonderd kerstbomen in de hens
Zaterdag 5 januari 2008 - VOGELWAARDE -


foto Wim Kooyman

In het wandelbos in Vogelwaarde ging gisteravond de vlam in ruim tweehonderd kerstbomen. Het plaatselijke feestcomité en de brandweer verzorgden de kerstboomverbranding.
De jeugd sleurde eerder op de dag de bomen naar de verzamelplaats. 's Avonds ging een lange stoet kinderen en ouders met lampionnen vanaf de brandweerkazerne naar de brandplaats.

Terug naar boven

Uit voorgaande jaren
2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008